TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Teknoloji konuşuldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile 9 Eylül Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 3. Koordinasyon Toplantısı, Kaya Termal Otelde gerçekleştirildi. Toplantıda rekabet gücünün artırılması ve bunun kalıcı olmasında teknolojinin önemine değinildi

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 07:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Teknoloji konuşuldu

NİLGÜN TAZE

İzmir Kaya Termal Otel’de gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’na Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, DEÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Erdal Çelik, Teknoloji Geliştirme Bölgesi - DEPAK Genel Müdürü Feyide Kurtuluş, DEPARK A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Burcu Ersoy, Solvera Yazılım’dan Baha Tosun, Devlet Gelir Uzmanı Cem Arslan, Dokuz Eylül Daire Başkanı İlknur İnam ve çok sayıda akademisyen katıldı.

9 Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Elife Ünal yaptığı açılış konuşmasında, üst yönetimde, hem teknoloji geliştirme bölgesi hem organize sanayi bölgesi hem de serbest bölge imkanlarını da içinde barındıran büyük endüstri bölgelerinin oluşturulması yönünde kararlar bulunduğunu açıklayarak, “Teknoparklar akademik bilginin ticari ürünlere dönüştürüldüğü ve girişimlerin teşvik edildiği önemli yapı taşlarıdır. Teknoloji seviyesi yüksek ülkelere kıyasla kısa bir geçmişe sahip olan teknopark ekosistemimiz, 2001’de hazırlanan Teknoloji Geliştirme Kanunu’ndan sonra oldukça önemli gelişmeler kaydetti. O dönemde sadece 2 olan teknopark sayımız 66’ya ulaştı” dedi.

YENİ ENDÜSTRİ BÖLGELERİ

Teknopark sayısının pek yakında 70’e çıkacağını ve bunların 55’inin aktif olarak faaliyetlerini sürdürdüğü bilgisini veren Ünal, “Diğerlerinin de yapım işleri devam ediyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde 4 bin 369 firma faaliyet gösteriyor ve buralarda 43 bin 848 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bugüne kadar bu bölgelerden 2,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Teknoloji geliştirme bölgeleri ihtisas teknoloji bölgelerine doğru evriliyor. Bunun son örneğin ise DEÜ DEPARK’taki sağlık ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi. Teknoloji geliştirme bölgelerinin organize sanayi bölgeleri içinde yer almasını arzuluyoruz” açıklamasını yaptı.

İYİLEŞTİRME ÇABALARI

Teknoloji geliştirme bölgelerini iyileştirme çabalarının devam ettiğini belirten Ünal, üst yönetimde teknoloji geliştirme bölgesi için yeni kararlar var. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Türkiye’nin belirli yerlerinde öncelikli bazı endüstri bölgelerinin açılması kararlaştırıldı. Bununla, Türkiye’nin bilim teknoloji ve sanayi alanındaki belirli bir zinciri oluşturmak, birbirine bağlı şekilde geliştirmek ve ortaya çıkan teknolojinin mutlaka katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlamak hedefleniyor. Bu ihracat açığımızın da kapanmasında en önemli etken olacaktır” şeklinde konuştu.

ENDÜSTRİ 4.0

Bilimin zihinlerdeki karanlık noktaları aydınlatarak insanoğlunu düşünmeye sevk ettiğini ve yeni değerler ürettiğini söyleyen DEÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Erdal Çelik ise, “Ancak bilime değer vermekle insanlığa hizmet edilebilir. Buhar ve su gücüyle başlayan Endüstri 1.0 dönemi, bilim sayesinde nesnelerin interneti olarak adlandırılan Endüstri 4.0’a geçmiş ve bu dönem insanlığa yeni değerler getirmiştir. Yapay zekanın ön plana çıktığı günümüzde, nano-teknolojileri ya da biyomedikal malzemeleri tartışıyor olmamız, bilimin başarılarından sadece bazılarıdır. Endüstri 4.0’ı biz de uygulamaya başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda akıllı entegre sistemlerinden tutun da cihazların kendi aralarında konuşması ve buna bağlı olarak sensörlerin devreye girmesiyle çalışmalar yapmaktayız" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.