TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Teknoloji ve internet el becerilerini öldürüyor

İzmir’de hat sanatının son ustalarından Hamza Gönül, teknolojinin gelişmesi ile hat sanatına ilginin azaldığını belirtti. Gönül, internetin gençlerdeki el becerileri ve kabiliyetlerini öldürdüğünü düşünüyor

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Teknoloji ve internet el  becerilerini öldürüyor

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’de hat ve kaligrafi sanatını layıkıyla yapan ustalardan bir tanesi de Kemeraltı’daki tarihi Hisar Camii’nin önünde Hisar Kaligrafi’nin sahibi Hamza Gönül. Yaklaşık 42 sene önce hat sanatı ile uğraşmaya başlayan Hamza Gönül, 10 yıldır hat sanatı ile profesyonel olarak ilgileniyor. 4 milyon nüfuslu İzmir’de hat sanatını düzgün bir şekilde yapabilen 3-5 kişi kaldıklarını söyleyen Hamza Gönül, internetin ve telefonların yayılmasıyla kimsenin el sanatlarını öğrenmeye meyili kalmadığını ifade etti. Hat sanatının sabır işi olduğunun da altını çizen Gönül, açtıkları kursa kimsenin gelmediğini ve hatta bedava ders vermeye çalıştıklarını fakat kimsenin bu sanatı öğrenmek için ilgisinin ve sabrının olmadığını söyledi.

DÜNYAYA YAYAN TÜRKLERDİR

İnternet, cep telefonları, tabletler gibi teknolojik aletlerin gençlerin kabiliyetlerini körelttiğini belirten Hamza Gönül, Kızlarağası Han’ı içinde ve Çankaya’da bulunan Birlik Vakfı’nda açtıkları kursa 2-3 kişi kayıt yaptırdığını söyledi. Hamza Gönül, “Bayraklı Kültür Merkezi’nde de ders vermiştik. Katılım yoğundu ama sonra orada da ilgiler azalmıştı. Halk eğitim merkezleri de çok cüzi bir miktar para veriyor bu yüzden hiçbir arkadaşımız orada ders vermek istemiyor” dedi. Kaligrafi ve hat sanatının ne olduğuna da değinen Gönül, “Kaligrafi hat sanatının Latincesidir. Araplar bu sanata Hat demişlerdir. Her ikisinin açılımı da güzel yazı sanatıdır. Hat sanatını Selçuklular döneminde Türkler, Araplardan öğrendiler. Dünyaya bu sanatı yayan da yine Türkler oldu. Dünyada en tanınmış Hat sanatı üstatları Türklerden çıkmıştır. Osmanlı döneminde elit tabaka bu sanatla daha çok ilgilendi. Çünkü o dönemde kağıdı, kalemi ve bu sanatın ustasını bulup dersini almak zordu. Bu yüzden hep saray ahalisi, üst tabaka bu sanatı öğreniştir. Zaman ilerledikçe de iyice yayıldı. Kaligrafiyi ise Yunanlılar ortaya çıkardı fakat Türk kaligrafi ustaları bu sanatta da dünyada birinci sıradalar. Çünkü onlar düz bir şekilde, gotik ve italik harflerden mükemmel bir şekilde yazıyorlar ama Türkler bunu süslemeyi iyi biliyor. Süsleyince de ortaya daha estetik bir sanat çıkıyor. Kendim de aslında bir kaligrafi ustasıyım diyebilirim” ifadelerini kullandı.

PROTOKOL YAZILARINI DA YAZIYORUZ

Amatörce çalışan çok arkadaşımız var ama İzmir’de tutunabilen belli başlı 4-5 arkadaş kaldıklarını ifade eden Hamza Gönül, “Diğer arkadaşlarımız da İzmir’in farklı farklı yerlerinde bu sanatı icra ediyor” diye konuştu. Valiliğin protokol- şeref defterini ve gerektiği zaman Başbakanlık ofisinin protokol yazılarını da kendilerinin yazdıklarını ifade eden Hamza Gönül, önemli bürokratların davetiye ve yazı işlerini kendilerine yazdırdıklarını belirtti. Vatandaşların talebi üzerine davetiye zarflarının üzerlerini de yazdıklarını ileten Gönül, “İsteğe göre tablo ve hediyelik eşyalara isimler yazıyoruz. Bu sanata ilginin var olduğunu söyleyebiliriz ama gelin siz de öğrenin dediğimiz zaman gelen insan sayısı çok uzun oluyor.

İNSANIN KARAKTERİ YAZIYA YANSIYOR

Son beş yıldır Hisar Camii önündeki dükkanında hat ve kaligrafi sanatını icra ettiğini belirten Hamza Gönül, dikkat çekici olaylar yaşadığını da söyledi. Hamza Gönül, “İnsanın karakteri yazıya yansıyor. Yazının güzelliğinden ve çirkinliğinden kişinin karakteri ortaya çıkabiliyor. Örnek vermek gerekirse; genç bir bayan arkadaşımız 6 kişinin ismini yazmamı istemişti. Hepsini rahat yazdım ama o altı kişinin içindekilerden bir tanesi mükemmel oldu. O kadın teslim almaya geldiğinde bu insanları tanıyıp, tanımadığını sordum. Hepsi benim arkadaşlarım demişti. Bende ona ismini yazdığım insanların içinde en merhametli, en düzgün, en sıcak ve insancıl insan bu mu diye sordum ve ismi gösterdim. Çok şaşırdı ve evet dedi. Nerden biliyorsun diye sordu. Tanıdığımı sordu ama hayır dedim. İnsanların karakteri yazıya yansıyor dedim. Bunun gibi çok olay yaşadım. Bu bilerek olmuyor. Çok güzel yazmak istesem de bazen olmuyor. O kişileri soruyorum. Bu ismini yazdığım arkadaşlar nasıl insanlar diye, olumsuz cevaplar alıyorum” diyerek dikkat çekici bilgiler verdi. Öte yandan hat ve kaligrafinin en güzel örneklerini sunan ender, nadir ustalardan olan Hamza Gönül’ün yaşam tecrübesi de oldukça fazla. 5 yıl boyunca Milli Gazete Ege Bölge Müdürlüğü yapan Gönül, İzmir Ekspres gazetesinin de 1 yıl boyunca genel yayın yönetmenliğini yaptı. 15 yıl boyunca da kırtasiye işlettiğini ifade eden Gönül, kriz nedeniyle işlerinin bozulduğunu ve dükkanını devretmek zorunda kaldığını belirtti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.