TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Temiz dereye hasretler

Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi’nde bulunan dere tehlike saçıyor. Yetkililer tarafından temizlenmeyen dere, hem görüntü kirliliği yaratıyor hem de yaydığı koku ile güneşli havalar da dahi kapı ve pencere kapattırıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2018 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Temiz dereye hasretler

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Bahar mevsiminin gelişiyle kapı ve pencereler açılıyor, güneşin tadı bu şekilde çıkarılmaya çalışılıyor. Ancak böyle bir keyiften mahrum kalan bir mahallemiz var. Bahsi geçen yer Bayraklı’nın Yamanlar Mahallesi. Vatandaş kötü koku ve sineklerden dolayı evlerini havalandıramıyor. Bunun oluşmasına neden olan şey ise mahallede yer alan dere. Neredeyse aylardır belediye yetkilileri tarafından temizlenmeyen dere adeta kirliliğe terk edilmiş durumda. Her ne kadar haberini yaptığımız günün sabahı vatandaşın yoğun şikayetleri üzerine temizlenmiş olsa da imece usulü yapılan bu temizlik pek de yeterli olmadı. ‘Temizlenmiş’ olmasına rağmen halen daha kötü bir görüntünün oluşmasına sebebiyet veren dere için vatandaş, “Kavga ve gürültüyle gelip sabah temizlediler. Ancak biliyoruz ki iki gün sonra tekrar aynı şey yaşanacak. Suç hem muhtar da hem mahalle sakinlerin de” dedi. Mahallelinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, diğer sorunlara da yer vererek yeni muhtardan şikayetçi olup eski muhtarın tekrar koltuğa oturmasını istediler.

“KÖYDEN FARKSIZ”

Belirttiğimiz gibi vatandaşın tek sıkıntısı koku yayan, görüntü kirliliği yaratan ve zehirlenmelere dahi neden olan dere değil. Haftalar öncesinde kazılıp öylece bırakılan kazılar, sokak aralarındaki çöpler, kuruyan ağaçlar ve daha birçok sorun mahalle halkını ‘muhtarın hiçbir işle ilgilenmediği’ noktasında düşündürmeye başladı. Eski muhtarın sorumluluklarını yeteri derecede yerine getirdiğini belirten vatandaş o eski temiz günlerine geri dönmek istiyor. Yamanlar Mahallesi’nin en büyük sıkıntısı olarak ‘kirliliğe’ dikkati çeken mahalle sakinlerinden Rıfat Avcı, “En büyük sıkıntımız mahallemizin temizlenmemesi. Dere neredeyse aylardır temizlenmiyor. Yoğun şikayet ve tartışma üzerine gelip burayı sabah temizlediler. Ama görüyorsunuz yine yarım yamalak. Zorla ve isteksiz yapılan iş ancak bu kadar olur. Ve bizler biliyoruz ki iki üç gün sonra tekrar aynı manzara ile karşılaşacağız. Bahar geldi kapımızı, penceremizi açmak istiyoruz. Ancak derenin yaydığı kötü koku, kirli görüntüsü ve kirlilikten dolayı gelen sinekler buna ne yazık ki imkan vermiyor. Açmamızla kapatmamız bir oluyor. İnanın eve bir misafir geldiğinde utanıyoruz. İzmir gibi büyük bir şehir de yaşıyoruz. Ancak köyden farksız” dedi.

“MUHTAR MAHALLEYİ SAHİPSİZ BIRAKTI”

Tek sorunun yetkililerden kaynaklı olmadığını belirten Avcı, mahalle vatandaşının da temizlik konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydederek, “Mahallelinin de suçu var. Onlar çöpünü atmazsa kimseye dert anlatmak zorunda kalmayız. Hemen yan tarafta Pazar kuruluyor. Bir de Pazar günleri derenin halini görün. Yediğin meyvenin kabuğunu alıp çöpe atmak çok mu zor?” diye aktardı. Sokak aralarında yer alan çöplerden ve kazılan yol kenarlarından da şikayetçi olan Avcı, “Yolları kazıp kazıp öylece bırakıyorlar. O kadar kötü bir görüntü ki. Sokak aralarında duran çöpler de öyle. Kendimiz temizlesek nereye kadar böyle sürecek. Ağaçlarımız yok olmak üzere. Biz elimizden geldiğince suluyoruz ama dediğim gibi nereye kadar. Ve çok fazla ağaç var. Bunlar önceden sulanıyordu, bakımı yapılıyordu. Fakat şimdi kurumuş haldeler. Birilerinin artık burayla ilgilenmesi lazım” ifadelerine yer verdi. Mahallenin eski günlerini özlediğini dile getiren Avcı aynı zamanda bir önceki muhtarlarının da tekrar aday olmasını istedi. Tıpkı diğer vatandaşlar gibi. Şu an ki muhtarın mahalleyi sahipsiz bıraktığını vurgulayan Avcı, “Mahallemiz inanın önceden çok daha temizdi. Çünkü muhtarımız oldukça sorumluluk sahibi bir insandı. Biz kendisinin tekrardan gelmesini istiyoruz. Aksi halde burası çöp bir mahalleye dönüşecek. Tamamen topu Bayraklı Belediyesine atamayız. Burayla bizzat muhtar ilgilenmeli ve sorun ne ise onu aktarmalı. İki üç adam tutup buraları temizletmek çok mu zor? Yıllar önce mahallemiz pırıl pırıldı. Ancak son yıllarda çöpe dönüşmüş durumda. Bir tek ben değil gidin kime sorarsanız sorun hepsi aynı cümleleri sarf edecek” dedi.

Dere önceki günün sabahı temizlendi ancak birçok ‘ama’yı da beraberinde getirdi. Çevrenin sürekli temiz kalmasını isteyen mahalleli bu bahar mevsiminde tıpkı eski günlerde olduğu gibi yürüyüş yapmak, sohbet etmek istiyor.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.