TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Termal sular ziyan oluyor!

İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, İzmir’in termal kaynakları açısından çok zengin olduğunu ama bu kaynakları değerlendirme konusunda problem yaşadığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2017 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Termal sular ziyan oluyor!

TANER UYANIKER - ÖZEL HABER

İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, İzmir’in termal turizmi potansiyeline vurgu yaparken bu potansiyeli değerlendirememesini eleştirdi. Günümüzde termal suların tıp çevreleri tarafından bir tedavi yöntemi olarak kabul edildiğinin altını çizen Gönen, termal suların sadece sağlık ve tedavi amaçlı değil güzellik ve estetik amaçlı da kullanıldığını belirtti. Ülkenin en fazla termal kaynağa sahip olan bölgesinin Ege olduğunu burada da İzmir’in başı çektiğini belirten Gönen, “Termal turizmi geliştirilirse insanlar hem denize girer hem termal suda tedavisini gerçekleştirir. Böyle güzel bir şey olabilir. Ama biz avantajımızı tam manasıyla gerçekleştiremiyoruz” dedi.

YER ALTINDA BEKLİYOR

İnsanların şifa bulmak için dünyanın diğer ucuna gitmekten çekinmediğini ifade eden Gönen, deniz turizminin yanında termal turizminin de geliştiğini ve İzmir için bunun bir fırsat olduğunu söyledi. Gönen, “Termal turizmi, Avrupa’dan gelen gelir seviyesi yüksek kitle ile cazip bir dal. Bunu karşılayacak potansiyelimiz var. Termal kaynaklarımız bize bu şansı veriyor. Ama sadece kaynaklara sahip olmak yetmez. Modern tesislerle donatılması ve turizmin hizmete sunulması şart. Termal kaynak zenginliği açısından dünyada ilk 7 ülke arasındayız. Ege Bölgesi de en fazla termal kaynağa sahip olan bölge. Termal kaynakların 23 tanesi ise İzmir’de. Ama Türkiye’de termal sular ya boşa akıyor ya da yerin altında duruyor. Konut ve sera ısıtmacılığı ile enerji ve bir parça sanayide kullanılıyor” diye konuştu.

KİTLE ÜLKEYE ÇEKİLMELİ

“Termal turizmi artık sayfiye turizmi olmaktan çıkarmamız şart” diyen Gönen, “Avrupa'da orta yaş grubu ve üçüncü yaş grubunun nüfusu gittikçe artıyor. Bunlar termal turizmin hedef kitlesi. Gelir düzeyleri yüksek. Zamanları bol. Sağlık için para harcamaktan kaçınmıyorlar. Bu kitleyi ülkemize çekmemiz gerekir” dedi.

GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Gönen, “Termal turizm boyutunda İzmir’de tarih öncesi dönemlerden beri gerek Spa-Welness yönüyle, gerekse tedavi amaçlı olarak termal kaynaklardan yararlanılmıştır. İzmir önemli termal kaynakları da bünyesinde barındırmaktadır. Öyle ki; Balçova Agamemnon, Allianoi, Asklepion, Karakoç, Çeşme-Şifne (Reisdere) vb. gibi pek çok kaplıcasıyla antik dönemlerden beri şifa dağıtmıştır bu kent. Lakin tüm bunlara rağmen İzmir potansiyelinin çok altında kalmaktadır. Seferihisar’da Romalılardan kalma iki tane hamam var şu an harabe haldeler. Romalılar o suyu kullanmış ama biz hala kullanamıyoruz. Bu konuda acilen gerekli çalışmalar yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.