TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiyatro Fil İzmir’de perdelerini açtı

Tiyatro Fil İzmir Sorumlusu Gizem Yöngül, İngilizce de dahil olmak üzere sahneledikleri oyunların pedagog onaylı oyunlar olduğunu belirterek, amaçlarının eğlendirirken eğitmek olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 06:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tiyatro Fil İzmir’de perdelerini açtı

NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER

Tuğba Güdücü Poyraz ve Mustafa Poyraz tarafından 2014 yılında kurulan Tiyatro Fil, İzmir’de 2017 yılı Ekim ayı itibariyle İzmir’de perdelerini açtı. Çocuk tiyatrosu alanına yeni bir soluk getiren Tiyatro Fil, eğitime destek amaçlı interaktif İngilizce ve Türkçe çocuk tiyatroları da sahneliyor.

Tiyatro Fil İzmir Sorumlusu Gizem Yöngül, İzmirli çocuklar için bir sanat yatırımı yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Tiyatromuz 2017 yılında açtığı İzmir şubesi ile bu yolda emin adımlar atmaya başladı. İstanbul ve İzmir ekiplerinin sahnelediği çocuk oyunları ‘eğitim’ temelli üretilerek, İngilizce ve Türkçe öğretmeni ile pedagog eşliğinde hazırlanmaktadır. Çocuklar için bambaşka bir tiyatro deneyimi sunan Tiyatro Fil’in oyunlarını 3-10 yaş arası çocuklar rahatlıkla izleyebiliyor” dedi.

EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

İnteraktif olarak sahnelenen oyunların çocukların katılımıyla yönlendirildiği bilgisini veren Yöngül, şunları söyledi: “‘Fil kadar masum tiyatro’ sloganı ile sanat hayatına başlamış olan Tiyatro Fil’in Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Poyraz hedeflerini, çocukların eğitimlerine eğlenceyle beraber destek olmak amacıyla oyunlar üretip sahneleyerek her çocuğun dünyasında yer almak, olarak belirtmektedir. Poyraz, Tiyatro Fil’in vizyonunu ve misyonunu ise ‘Her şeyin en iyisini hak eden çocuklarımızın eğitimlerine destek olmak amacıyla eğlenceli, kaliteli, eğitsel aktivitelerin yanı sıra İngilizce ve Türkçe tiyatro oyunları da sunarak gelişimlerine katkıda bulunmak en önemli misyonumuzu oluşturmaktadır. Bu doğrultuda da geleceğin değişen ve gelişen dünyasında, farklı ve yenilikçi bir bakış açısı oluşturarak çocukların eğlenerek öğrenebileceği, dil gelişimlerine de katkıda bulunacak alternatif eserler sunmak da vizyonumuzun en temel parçasını oluşturmaktadır’ sözleri ile açıklamaktadır.”

KURULUŞ HİKAYESİ

Özellikle İngilizce oyunlarda, çocukların oyuncularla İngilizce iletişim kurduğunu ve öğrendiklerini pekiştirdiklerini açıklayan Yöngül, ayrıca yeni kelimeler öğrenerek İngilizce diline ilgilerini arttırdıklarını söyledi. Tiyatro Fil’in gerçekte İzmir merkezli bir tiyatro olduğunu ifade eden Yöngül, “2014 yılında tüm resmi kuruluş işlemleri İzmir’de gerçekleşmiştir. Ancak 2014 yılından beri tüm etkinliklerin İstanbul’da gerçekleştirildiğini söyleyen Mustafa Poyraz, bunun nedenini de İngilizce çocuk tiyatrosuna aldıkları ön taleplerin çoğunun İstanbul’da olması şeklinde açıklamaktadır” açıklamasını yaptı.

NEDEN FİL?

Tiyatro Fil adının nereden geldiğini açıklayan Yöngül, “Fil, İzmir için önemli bir figür. Fil Bahadır’dan kalan sempatiklik esin kaynağımız olarak kaldı. Özellikle doğal yaşam parkında doğan, aynı zamanda Türkiye’de doğan ilk fil olma özelliğini taşıyan ve adını İzmirli vatandaşların anketle belirlediği ‘İzmir’ filimiz de bu noktada aslında tiyatromuzun ismine ışık oldu. Ve Tiyatro Fil böylece doğdu. 4. sezonunda turne kapsamındaki iller ile birlikte 50 binden fazla çocuğun dünyasında yer alan Tiyatro Fil, İstanbul’daki etkinlikleri ile beraber, Tiyatro Fil-İzmir olarak 2017 sezonunda perdelerini açtı. Tiyatro Fil-İzmir olarak bu yılki oyunları ise Kayıp Prens ile Uç Uç Böceği oldu” ifadelerini kullandı.

PEDOGOG ONAYLI OYUN

Yöngül, 19 Ekim 2017 tarihinde İzmir Sanat Merkezi’nde prömiyeri yapılan oyunun doğa sevgisi ve arkadaşlık temalarını masalsı bir dünyada, maceraperest bir şekilde sunduğunu belirterek, “Özge Eren, Yiğitcan Keskin, Uğur Diner ve Özen Kartal’ın rol aldığı Kayıp Prens ile Uç Uç Böceği oyununda, 3 farklı kukla da oyunun en güzel dinamiklerinden. Çocuk tiyatrosu alanında her detayın önemini vurgulayan Kayıp Prens ile Uç Uç Böceği oyununun müzikleri için Müzisyen Murat Güçlü ile sahne tasarımı ve kostümlerinde de Tasarımcı Ali Altunsoy ile çalıştılar. Tüm oyunlarının pedagog onayından geçmesine de son derece önem veren Tiyatro Fil oyunları Pedagog Ayça Soysal tarafından onaylandı” şeklinde konuştu.

ALMANYA’DA SAHNE ALACAK

Tiyatro Fil’in tüm bunların yanında 2018 yılında sahnelemeye başlayacağı Müzikli Park oyunu ile Almanya’daki çocukların dünyasına da erişeceğini paylaşan Yöngül, şu açıklamaları yaptı: “2018 yılının Mayıs ayında Almanya’nın Frankfurt kentinde 5’incisi düzenlenecek olan ve Tiyatro Frankfurt’un ev sahipliği yaptığı Türk Tiyatro Festivali’nde Müzikli Park oyunu ile Tiyatro Fil de sahne alacak. Tiyatro Fil’in tüm etkinliklerine ve Tiyatro Fil hakkındaki tüm detaylara sosyal medya hesapları ile www.tiyatrofil.com adresi üzerinden ulaşılabilmektedir. 1989 yılında Kars’ta doğan Tuğba Güdücü Poyraz yüksek lisans mezunu bir İngilizce öğretmenidir. 6 yıldır okulöncesi ve ilköğretim yaş gruplarıyla çalışmaya devam ediyor. Bu tecrübeleri ile İngilizce tiyatro metinleri yazmaya başlayan Poyraz’ın yine aynı yaş grubu çocuklara hitap edecek olan, İngilizce çocuk kitapları çalışmaları da bulunmaktadır.”

Çok beğenilerek seyredilen Tiyatro Fil oyunları ise şöyle;

KAYIP PRENS İLE UÇ UÇ BÖCEĞİ

Sevimli küçük prens, saraydan uzaklaşarak yeşillikler ormanında bir kelebeğin peşine takılır ve sarayın yolunu kaybeder. Ormanda uç uç böceği ile tanışan küçük prens, istemeden de olsa uç uç böceğinin kanadına zarar verir. Hem küçük prensin sarayını bulması hem de uç uç böceğinin kanadının iyileştirilmesi için sarayın yolunu bulmaları gerekmektedir. Küçük prensin bulunması karşılığında verilecek ödülü duyan Godo ve Saftirik kayıp prensi herkesten önce bulmaya ve ödülün sahibi olmaya çalışır. Ancak bu hiç de kolay olmayacaktır...

JOEY’S ADVENTURES

Kahramanımız sevimli fil Joey, ailesini kaybeder ve onları aramak için yollara düşer. Ailesinin bir hayvanat bahçesine kapatıldığını düşünen Joey, oradaki bekçiyi bir türlü atlatamaz. Maalesef ki kötü kalpli bekçi, onu da diğer tüm hayvanlar gibi bir kafese kilitler. Sürpriz bir çıkış yolu bulan Joey, yeni arkadaşlar edinerek ailesini aramaya devam eder. Bakalım karşılaştığı zorluklar sonucu Joey ailesini bulabilecek mi?

MY SNOWMAN

Kış mevsiminin geldiğini nasıl anlarız? Üşümemek için neler giymeliyiz? Kardan adam nasıl yapılır? Güç geçtikçe kardan adam neden küçülür? Kahramanlarımız Tommy ve Lilly’nin kış mevsimi ile yakından tanışma fırsatı bu oyunda, hava şartları el verdiği sürece dışarıda kartopu oynayıp, kardan adam yaparak vakit geçirirler. Fakat yaptıkları kardan adamın güç geçtikçe küçülmesine bir türlü anlam veremezler...

CLEAN CLEAN WITH GREEN

Üçgen, Kare ve Daire adlı şekil temizlikçiler aynı anda bir parkı temizlemeye gelirler ve kimin o parkın asıl temizlikçisi olduğuna ve de kimin temizlik yapacağına bir türlü karar veremezler. Sonunda akıllarına bir fikir gelir. Bir yarışma düzenlemeye karar verirler. Bu yarışmayı kazanan, parkın gerçek temizlikçisi olacaktır. Ancak düzenledikleri yarışmayı üçü de kazanınca işler yeniden karışır. Şekiller, sonunda parkın aslında hepimizin ortak yaşam alanı olduğuna karar verir ve parkı seyircilerle birlikte temizlemeye başlarlar. Sonunda kazanan dostluk olur.

YUMMY HONEY

Oyunumuzun ana karakterleri olan arılar Pee, Wee ve Misty baharın gelişi ile zenginleşen doğada, çeşitli çiçeklerden topladıkları polenlerle bal üretirler. Baharın gelmesi demek, aynı zamanda ayıların da kış uykusundan uyanması demektir. Diğer karakterimiz Teddy, çok aç bir şekilde kış uykusundan uyanır. Zenginleşen doğada yiyecek arayan Teddy’nin en sevdiği yiyeceği, balı, ormanda bulması ise kaçınılmazdır. Bakalım Pee, Wee ve Misty zahmetli bir şekilde yaptıkları balı, Teddy ile paylaşacaklar mı?

GİZEM YÖNGÜL KİMDİR?

1987 İzmir doğumludur. 1996 ile 2005 yılları arasında TRT İzmir Radyosu Çocuk Saati programında seslendirme, çeşitli belgesel ve de çizgi filmlerde de dublaj yapmıştır. 2007 yılında Buca Eğitim Fakültesi Tiyatro Topluluğu ile tiyatro çalışmalarına başlayan Gizem Yöngül, sanat eğitimini Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden almıştır. 2010-13 yılları İstanbul’da çeşitli tiyatroların yetişkin ve çocuk oyunlarında görev alan Yöngül, bu süre zarfında diksiyon ve drama eğitmenliği de yapmıştır. 2013-2016 yıllarında Türkçe ve drama eğitmenliği yaptıktan sonra 2016 yılında da Tiyatro Fil ailesine dahil olmuştur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.