TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tiyatro oyuncu adayları görme engellilere tam not

MaviBahçe Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin görme engelliler için okuma tiyatrosu etkinliği çalışmaları başladı. Görme engelli tiyatro oyuncu adayları , ilk derslerinde tiyatro sanatçılarından tam not aldı

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 07:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tiyatro oyuncu adayları  görme engellilere tam not

FADİME DUMLUPINAR

Görme Engelliler Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenecek görme engelliler için okuma tiyatrosu etkinliği Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye’de ilk defa bir tiyatro oyunu kabartma alfabeye çevrilecek. Proje, görme engelli kişilerin motivasyonlarını arttırmayı, toplumda görme engellilerin başarabilecekleri ile ilgili farkındalığı yükseltmeyi ve aynı zamanda görme engellilerin istihdam olanaklarının arttırmayı hedefliyor.

EĞLENCELİ ANLAR

İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, Çevirmen ve Konuşma Sanatı Eğitmeni Zeynep Nutku tarafından Temel Tiyatro Eğitimi, Tiyatro Sanatçısı, Tiyatro Nienor’un sahibi Ebru Sağay’dan ise diksiyon ve güzel konuşma eğitimi alan görme engelliler, oyunculuğa çabuk ısındı. Bir çoğu öğretmen olan oyuncu adayları, tiyatro sanatçılarının verdiği metinleri başarıyla seslendirdi. Esprileriyle çalışmayı eğlenceli bir hale sokan oyuncu adayları, “Tiyatro sahnesine çıkacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Bu organizasyona ev sahipliği yapan MaviBahçe yönetimine teşekkür ederiz” dedi.

Görme engellilerin Türkiye’de daha önce yapılan tiyatro çalışmalarında sesli kitaptan çalışarak oyuna hazırlandıklarını belirten Ebru Sağay, “Sesli kitaptan çalışma yapan görme engelliler, sesli kitabı okuyan kişiyi taklit ediyorlardı. MaviBahçe ile birlikte Türkiye’de yapılmayan bir çalışmaya imza atıyoruz. Görme engelli oyuncu adayları Braille alfabesine çevrilen metinlerden okudukları oyun metni üzerinden çalışmalarını yürütecekler. Böylelikle kendi beden dillerini ve seslerini kullanacak. İlk oyunumuzu 28 Ocak tarihinde sergilemeyi planlıyoruz” dedi.

ETKİNLİĞE KATILIM ÜCRETSİZ OLACAK

Daha önce görme engelliler ile kitap okuma etkinlikleri yaptığını belirten Sağay, “Görme engelli kütüphanelerinde kitap okunuyor ancak antik yunan oyunu ilk kez biz çevirdik ve okuyoruz. Amacımız kütüphanelerde tiyatro bölümü kurmak. Oyunlar ve kuramsal kitaplar da çevrilmeli ki görme engelliler de tiyatroyu bilerek, becerilerini kullanmayı öğrenerek yapabilsinler” diye konuştu.

MÖ 496 – 406 yılları arasında yaşayan Atinalı filozof Sofokles’in bir eseri olan Antigone üzerine kurulan etkinliğe katılım ücretsiz olacak. 14 yaş ve üzerinde Braille alfabesi bilen görme engelli kişilerin katılımıyla gerçekleşecek atölye çalışmasının kontenjanı 10 kişi ile sınırlı olacak. Tiyatro, 28 Ocak tarihinde ise MaviBahçe AVM’de sergilenecek.

 “ANTİGONE” HAYAT BULUYOR

 MaviBahçe tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında görme engelli kişiler 28 Ocak’ta tiyatro sahnesine çıkacak. Sosyal sorumluluk projeleri ile adından söz ettiren MaviBahçe böylece hem faydalı hem de farkındalık arttırıcı bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak.

 Oyun Adı: Antigone

Kontenjan: 10

Katılımcı Yaş Sınırı: +14

Rezervasyon Numarası: 0533 261 48 08

Katılımcıların Braille alfabesi bilmesi gerekiyor. Katılım ücretsiz olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.