TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk üniversiteleri dünya markası oldu

Türk üniversiteleri, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan “en iyi 23 alan sıralaması”nın 13’ünde yer alma başarısını gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2018 13:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türk üniversiteleri dünya markası oldu

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarının, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2017-2018 alan sıralamasında, dünyadaki en iyi üniversiteler 61 farklı alana göre listelendi. Alanlara göre açıklanan üniversite sayısı, o alanda yayınlanan makale yoğunluklarına göre 50 ila 1000 arasında değişiyor.

URAP’ın 61 bilim alanını kapsayan sıralamasında bu yıl, 61 alanın 24’ünde ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. Çin 13 alanda, Hollanda 8 alanda, İngiltere 7 alanda, Singapur 4 alanda, Brezilya 2 alanda birinci olurken, Kanada, Malezya ve Hong Kong ise birer alanda birinci oldu.

TÜRKİYE’DEKİ BAŞARILI ALANLAR

Türk üniversiteleri geçen yıl, 41 alan sıralamasının 25’inde yer almıştı. Bu yıl açıklanan 61 alanın 29’unda 41 Türk üniversitesi bulunuyor. Türk üniversitesinin en fazla sayıda yer aldığı alanlar tıp ve mühendislik alanları oldu. Türkiye’den 27 üniversite tıp ve sağlık bilimleri alanında, 25 üniversite mühendislik alanında sıralamaya girme başarısı gösterdi. Tıp ve sağlık bilimleri alanında en iyi dereceyi 299. sıradan listeye giren Hacettepe Üniversitesi aldı. Hacettepe’yi 301. sıradan listeye giren İstanbul Üniversitesi, 495. sıradan listeye giren Ankara Üniversitesi izledi. Mühendislik alanında da en iyi dereceyi 264. sıradan listeye giren İTÜ aldı. İTܒyü, 340. sıradan listeye giren ODTÜ, 461. sıradan listeye giren Yıldız Teknik Üniversitesi izledi.

Bu yıl, ODTÜ 61 alanın 19’unda dünya alan sıralamasında yer aldı. ODTܒnün ardından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 15, Bilkent Üniversitesi 13, Gazi, Hacettepe, İstanbul 11’er, Ege ve Yıldız Teknik üniversiteleri 9’ar, Ankara, Boğaziçi ve Koç üniversiteleri 8’er, Atatürk Üniversitesi ise 6 alanda dünya sıralamasına girdi. İTÜ Mimarlık alanında 90’ıncı, Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında 112’inci ve İstanbul Üniversitesi de Diş Hekimliği alanında 120’nci olarak 61 alan içinde Türk üniversitelerinin bu yıl ulaştığı en iyi dereceleri aldı. AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.