TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de bir ilk

Tiyatro Nienor ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, Konak Belediyesinin bünyesinde emek veren grupların kültür ve sanat alanında daha aktif yer almaları adına Türkiye’de bir ilke imza atan projelere hazırlanıyor. Kadın sporcular bu projeyle tiyatro sahnesine çıkıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2017 06:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’de bir ilk

SULTAN GÜMÜŞ

Şubat ayından itibaren Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı oyuncuları ile bir araya gelerek, Sevgi Soysal’ın Tante Rosa eserini sahneye uyarlayacak olan Tiyatro Nienor ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, deneysel olduğu kadar zorlu bir işin altından kalkıyor. Topluluk, 30 Kasım 2017 saat 20.00’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek Tante Rosa ile kadına kendi pratikleri hakkında söz sahibi olmanın yollarını açmayı hedefliyor.

SPORDAN SANATA, SAHALARDAN SAHNEYE

Erkeklerin egemen olduğu en bilindik alanlardan birinde, şampiyonluğa koşarak kendilerini var eden futbolcu kızların, ataerkil düzenin kendisine dayattığı rolleri reddederek, sayısız yenilgiye uğramasına rağmen direnişinden vazgeçmeyen Tante Rosa karakterini canlandıracak olmaları henüz daha sahnelenmeden büyük merak uyandırıyor. Tante Rosa, Konak Belediyesi bünyesinde yer alan Tiyatro Nienor ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu aracılığıyla 30 Kasım saat 20.00’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Yoğun antreman ve maç programları arasında, kendilerine ayıracakları zamanları tiyatro ile değerlendiren futbolcu kızların, sahneye taşıyacakları bu başarılar Türkiye’de de bir ilke imza atıyor.

Tante Rosa bir ömür boyu sevgiyi arayıp bulamayan, çoğu kadının kurtuluş yolunu bulamadığı toplumsal zorunluklardan sıyrılma cesaretini göstererek giriştiği özgürleşme mücadelesinde bir başına hayatının sonuna kadar hayal kırıklığı içinde yaşamak zorunda kalan bir kadın olsa da, bu proje ile kadınların iç dünyalarındaki isyan bayrağını gökyüzünde dalgalandıracak.

Oyuncular: Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı; Cansu Yağ, Selin Hasbal, Ralu Sarghe, Figen Eskiler, Melike Dinçel, Özkan Beceren, Dilek Bulut, Nilay Kuş, Begüm Ateş, Fahriye Türker, Ebru Atilla Sagay.

KADIN OLMAK HİÇ BU KADAR EĞİLENCELİ DEĞİLDİ 

İlk yayımlandığında “yerli” olmamakla eleştirilen Tante Rosa, Sevgi Soysal’ın, sinemaya da uyarlanan en özgün eseridir. Bir roman bütünlüğüne sahip olacak şekilde birbirine ustalıkla bağlanmış on dört hikayenin ana konusu kadınlık ikilemleridir. Sevgi Soysal’ın, o kendine özgü ironisiyle anlattığı Tante Rosa, yaşamın kurallarına ve sınırlandırmalarına başkaldıran, ancak kadınlığına hapsolduğu için hep yenilen biridir. O, bütün kadınca bilmeyişlerin tek adıdır. Sevgi Soysal’ın 1968 yılında yayımladığı Tante Rosa, yazarın anneannesi, teyzesi ve kendisinin, yani üç neslin kadınlarının ortak sorunlarını, hayata karşı duruşlarını sentezleyerek oluşturduğu kadın karakter Tante Rosa’nın hayatını anlatır. Tek bir kadın üzerinden kadın olmanın zorluklarını ele alan kitap, her birinde farklı bir olgunun içten ve ironik bir anlatımla ele alındığı on dört ayrı öyküden oluşuyor. Kadın olmak denince akıllara gelen en güzel, en sıcak meydan okuyuş serüvenidir Tante Rosa. Sevgi Soysal, Tante Rosa’yı “Anneannemden başlayıp bende biten bir çizgi” olarak nitelendirir ve onun yalnızca bir döneme ait bir kadın olmadığını şu sözleriyle belirtir: “Aslında Tante Rosa ne büyükannemin, ne de teyzemin yaşantılarını anlatır. O, büyükannemden başlayıp bende biten bir çizgidir. Küçükten bildiğim bir benzeme korkusudur. Okuduğum bir mektup, bir iki soluk fotoğraf, anımsadığım bir şarkı, birkaç damla gözyaşı, kendi deneyimlerimde yeniden yakaladığım gülünçlükler, saçmalıklardır. Çocukluğumda, kabahat işledikçe onun bunun yaptığı benzetmelere duyduğum unutulmuş öfkedir.”

Hayata tutunamayan fakat bunu hiçbir zaman dert etmeyen bir kadının hayatını iniş ve çıkışlarıyla konu alan kitap Tante Rosa, Türk roman geleneğiyle örtüşmeyen değişik anlatım tekniği yüzünden oldukça garipsenmiş ilk yayımlandığı yıllarda. Garipsenişin tek sebebi bu değil elbet. Vurdumduymazlığın cesaretle birleştiği en uç noktalardan biri olan kadın karakterimiz Tante Rosa annelerimize, anneannelerimize yani tanıdığımız kadınlara benzemez; çünkü Tante Rosa bırakabilir, terk edebilir. Kısacası, Tante Rosa, okuyucularına “kadın olmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı” dedirten, kadın olmanın ve kadınca çelişkilerin alaycı bir yaklaşımla ele alındığı, sıcak ve ilginç bir hayat hikayesidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.