TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Uzaktan çalışma yaygınlaştırılmalı”

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Türkiye’de kadınları istihdama katılım oranlarının artırılması için uzaktan çalışmanın yaygınlaştırılması gerektiğini vurgu yaptı

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Uzaktan çalışma yaygınlaştırılmalı”

KENAN YEŞİL

Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), AR-GE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden’in katılımlarıyla Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan “Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs)”ne ilişkin tanıtım toplantısı EGİAD merkezinde gerçekleştirdi. Kadının ekonomide ve toplumda hak ettiği yeri alması, iş yaşamında cinsiyet eşitliğinin en iyi düzeye gelmesi ve kadınların çok yönlü güçlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, kadınların hak ettikleri yerlere gelmesinin çeşitli toplumsal baskılarla engellendiğini belirtti. Türkiye’de kadının toplumsal yerini anlatan bilgiler veren Akgerman, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, ülkemizde 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılının ilk 9 ayında ise 298 kadın cinayete kurban gitmiştir. Ekonomik şiddet konusunda TÜİK verilerine göre ülke nüfusumuzun yüzde 49,8’ini oluşturan kadınlarımızın işgücüne katılım oranı yalnızca yüzde 31,5 seviyesinde. Ülkemizde pek çok konuda olduğu gibi kadınların yaşadığı sıkıntıların da büyük bölümü eğitim sistemimizden ve eğitimin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 16.1, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 26.6, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32.7,mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 40,8 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,6 olarak göze çarpıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe artan işgücüne katılım oranı da artıyor” diye konuştu.

UZAKTAN ÇALIŞMA VURGUSU

Türkiye’de kadınları istihdama katılım oranlarının artırılması için uzaktan çalışmanın yaygınlaştırılması gerektiğini vurgu yapan Akgerman, “Özellikle doğum izinlerinin yetersizliği, yeni anne olmuş kadınlarımızı çoğu zaman iş ve aile arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor. Uzaktan çalışmaya uygun işlerde, annelere doğum öncesi makul bir zamanda başlayarak emzirme süresinin sonuna kadar bu imkânın sağlanması, kadınlarımızın istihdama katılım oranını net bir şekilde artıracaktır. İş kanunu uyarınca 150 ve üzeri kadın çalışanı bulunan işletmelerin, 0-6 yaş arası çocukların bakımı için kreş açması bir zorunluluktur. 150 olarak belirlenen kotanın düşürülmesi olmak üzere yeni düzenlemelere ve modellere ihtiyaç duyulmaktadır. hem medeni kanun, hem ceza kanununu hem de iş kanunları başta olmak üzere tüm ilgili alanlarda kadınları koruyucu yasalar çıkarılması ve bu yasaların bir an önce uygulamaya koyulması da kadınların işgücüne katılması anlamında büyük önem arz ediyor” dedi.

KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ

Kadınların güçlendirilmesi konusunun Türkiye ve dünya için önemli olduğuna vurgu yapan AR-GE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden, “Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinden toplumsal açıdan kadınların işgücüne katılımı düşük. Türkiye’de kadınlarımızın Yüzde 30 iş gücünde. Yüzde 70’inden mahrumuz. Bu gücü kullanmamanın maliyeti sadece ekonomik olarak değil birçok açıdan olumsuz etkiliyor. Ekonomik gücü olmayan kadınlarımızın hayata bakış açısı değişiyor. Oysa dengeli bir hayat yaşamak için her bireyin ekonomik hayata katılması gerekir. Toplum olarak da gelişemiyoruz ve aynı zaman da ilişkiler zedeleniyor. Dünyada da kadınların işgücüne katılamaması önemli bir sorun. Sadece işgücüne katılımlıkla değil hangi ortamda çalıştığı ve yükselme olanaklarına baktığımızda düşük olduğunu görüyoruz. Yönetim anlamında Avrupa’da kadınların oranı yüzde 12. Eğitimi olan, çalışabilen çocuk sebebiyle kariyerine devam edemeyen kadınlara Türkiye’de çok büyük ayrımcılık yapılıyor. Ayrıca kadın ve erkeklerin maaş seviyeleri de ön plana çıkıyor” şeklinde konuştu.

BM PRENSİPLERİ

Birleşmiş Milletler tarafında önerilen ‘Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri’ var olduğunu söyleyen Ergüden, “Bu ilkelerde, liderlik seviyesinde kadınlara eş hakların verilmelisi gerektiği belirtiliyor. Yönetim seviyesinde kadınların oranları artırılmalını ön görüyor. Fırsat eşitliği sağlanması ve ayrımcılık yapılmaması vurgulanıyor. Sağlık güvencesi ve şiddet görmemesi gerekiyor. Türkiye’de her gün bir kadın aile içi şiddetten dolayı öldürülüyor. Eğitim hakikaten kritik bir unsur. Kadınlar açısından daha da önemli. Kadınların özellikle gelirlerini aileleri için harcadığı araştırmalarda görülüyor. Özellikle eğitimli ise ailesi için çok etkin bir şekilde kullanıyor. Kadını eğitmek toplumun geleceğini garanti altına almaktır. Sürdürülebilirlik konusunda temel konulardan birisi sadece kendi kurumunuz için değil kurumunuzun ilişki içinde olduğunuz bütün aşamalarda sürüdürülebilir olması gerekiyor. Kadınları güçlendiren toplumlar kendilerini güçlendiriyor. Gelecek nesiller açısından da bu geçerli” diye konuştu.

MESLEK FARKLARI ORTADAN KALDIRILMALI

 Kadın ve erkeklerin meslekleri arsasında farkı ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Ergüden Türkiye’de en büyük engelin kadınların işgücüne katılımı olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Türkiye’de kadın erkek iş ayrımı çok fazla değil. En büyük engel iş gücüne katılımda. Kadınların işgücüne katılımda sosyal, kültürel ve hatta fiziki engeller var. Çocukların bakımı önemli olduğu kadar işe gidiş gelişinde çok önemli. Sadece işe gidiş geliş düzenlendiğinde kadınların iş gücüne katılım oranı artırıyor.”

Açılış konuşmaların ardından AR-GE Danışmanlık Ortağı & WEPs Temsilcisi Pınar Ilgaz ve Argüden Yönetişim Akademisi Koordinatörü Müjde Çetin, “WEPs İle İlgili Gelişmeler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.