TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlardan “yutma güçlüğü” uyarısı

Yemek borusu kanserinin başlıca belirtilerinin; halsizlik, kilo kaybı, yutma güçlüğü ve karın ağrısı olduğunu anlatan Op.Dr. Şafak Öztürk, kapalı cerrahi yöntemiyle ameliyat edilen hastaların ortalama 5-6 gün içerisinde taburcu edildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2018 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uzmanlardan “yutma  güçlüğü” uyarısı

Yemek borusu kanserinin (özofagus) oldukça agresif seyreden ve tedavi edilmezse hastanın ölümüne yol açabilecek bir kanser tipi olduğunu söyleyen Medical Park İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden Op.Dr. Şafak Öztürk, “Bu kanser genellikle, halsizlik, kilo kaybı, yutma güçlüğü ve karın ağrısı şeklinde kendini belli eder” dedi.

Erkeklerde yemek borusu kanserine yakalanma riskinin kadınlara göre 3 ila 4 kat daha fazla olduğunu belirten Öztürk, “Yemek borusu kanseri gelişme riski en yüksek yaş aralığı 45 ve 70 yaşlarıdır. Herhangi bir tütün ürününü kullanmak ve uzun bir süre boyunca aşırı alkol tüketmek yemek borusu kanseri riskini arttırır” diye konuştu. Tanı için mutlaka endoskopik yöntemlerin kullanılması gerektiğini kaydeden Öztürk, “Yemek borusunun içerisinin tamamen mideye kadar ve hatta midenin içerisi de dahil endoskopik yöntemle direkt gözle görülmesi olarak tanı konur. Mutlaka biopsi alınarak bu sonucun patoloji laboratuvarında değerlendirilmesi gerekir. Tanı konulduktan sonra hastaların büyük kısmı ameliyata uygun evrede olmayabilir. Tanı konulduktan sonra ameliyata engel herhangi bir durum yoksa mutlaka öncelikli ve en etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Açık cerrahi ve ileri laparoskopik yöntem (kapalı yöntem) olmak üzere 2 tiptir. Günümüzde birçok merkezde açık cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Kapalı cerrahi yöntem, (laparoskopik yöntem) için ileri bir deneyim, ileri bir hastane ve malzeme gereksinimi olduğundan ancak belli başlı merkezlerde yapılabilmektedir. Biz hastanemizde ve kliniğimizde başarılı bir şekilde bu ameliyatı kapalı olarak yapabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

5-6 GÜNDE TABURCU EDİLİYOR

Kapalı cerrahi yönteminin avantajlarından da bahseden Öztürk, “Hasta, karın ve göğüs boşluğuna yapılan 2 tane büyük kesikten ve bu kesiklerin çok şiddetli ağrılarından kurtuluyor. Normalde 2 haftaya yakın hastanede tuttuğumuz hastaları, kapalı yöntemle yaptığımızda ortalama 5-6 gün içerisinde taburcu edip evlerine gönderebilmekteyiz” dedi. n İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.