TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaş yeni sisteme tepkili

Aliağa-Selçuk arasında 136 kilometrelik hatta hizmet veren İZBAN’da, 15 Şubat 2018’den itibaren uygulamaya konulan “Gittiğin kadar öde” adlı mesafe kilometre bazlı ücretlendirme sistemine vatandaşlar tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vatandaş yeni sisteme tepkili

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir’de kent içi toplu taşıma hizmetlerini yerine getiren ESHOT Genel Müdürlüğünün belirlediği yeni tarifeye göre, 1 Ocak 2018’den itibaren ulaşım ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılmıştı. Diğer yandan, hazırlanan yeni tarife dahilinde İZBAN’da uygulanan ücret sistemi de tamamen değişti. Aliağa-Selçuk arasında toplam 136 kilometrelik hatta hizmet veren İZBAN’da 15 Şubat 2018’den itibaren “Gittiğin kadar öde” adlı mesafe kilometre bazlı ücretlendirme sistemi uygulanmaya başlandı. Yeni tarifeye göre, yolcular 25 kilometreden sonraki her kilometre başına 7 kuruş ilave ücret ödeyecek. İZBAN’a binişlerde ulaşım kartlarından 11 lira 25 kuruş çekilecek. Yolcular, inişlerde ve istasyon çıkışlarında turnikelere tekrar kart okutacak. Yani, yolcunun kartından gittiği mesafe bazında ücret kesilecek ve kalan tutar iade edilecek.

KARTTA 11,25 TL YOKSA...

Vatandaşlar, zamlı fiyatlarla beraber, bu yeni sistemin çalışma şeklinin büyük sorunlara sebep olacağı görüşünde. Özellikle sabah saatlerinde istasyon çıkışlarında oluşan yoğunluğun bir de insanların turnikelerde sıraya girmesiyle daha da artacağı, istasyondan çıkmanın oldukça uzun vakit alacağı düşünülüyor. Yolcular, kartlarında gideceği mesafe için yeterli bakiye olsa bile, son istasyona gidecek kadar bakiyesi yoksa İZBAN’a binemeyecek. Vatandaşlar, kendilerini mağdur edecek olan bu durumun uygulamaya geçilmeden iptal edilmesini ve şu an kullanılan sistemin devam etmesini talep ederek change.org’da imza kampanyası başlattı. Kısa süre önce başlatılan imza kampanyasına çok sayıda kişi destek verdi. Uygulamanın büyük oranda mağduriyet yaratacağını savunan vatandaşlar, yeni uygulamanın iptal edilmesini ve önceden kullanılan sisteme geri dönülmesini istedi.

“DEĞİŞİKLİĞE KARŞI ÇIKMIŞTIK”

Yeni uygulamaya konulan ücret sistemine ilişkin eleştirilerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bütçe ve ulaşım tarifeleri görüşüldüğünde bu değişikliğe AK Parti Grubu olarak karşı çıkmıştık. Bizim ret oylarımıza rağmen kabul edilen yeni tarifeler oy çokluğu ile kabul edildi. Bu tarifelerde Aliağa ve Selçuk’tan İZBAN’a binen vatandaşlarımızın kartlarından 11 lira 25 kuruş çekilecek. Ancak bu tutar kartında olmayan vatandaşlarımızın sıkıntı ile karşılaşacaklarını ve eksik bakiye nedeniyle binemeyeceklerini söylemiştik” dedi.

“ÜCRET DÜŞÜRÜLEBİLİR”

Vatandaşın mağdur edilmemesi için AK Parti Grubu olarak çözüm önerileri sunduklarını kaydeden Doğan, “Biz AK Parti Grubu olarak, bakiyeleri eksik de olsa vatandaşlarımızın ulaşım hizmetinden yararlanmasını istiyoruz. Gün içerisinde herkesin kartında yeterli bakiyesi olmayabilir. Dolum yapıldığında bu ücretler kartlardan düşürülebilir. Böylelikle vatandaşlarımız yolda bırakılmamış olur. Sonuçta her zaman vatandaşın cebinde yeterli para ve kartında yeterli bakiye olmayabilir. Bu konuda bir anlayış getirmek gerekiyor. AK Parti Grubu olarak, konuyla ilgili olarak çözüm getirilmesi konusunda önerilerimizi ısrarlı bir şekilde dile getirmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.