TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vurgun tedavisi hayat kurtarıyor

Özel Can Hiper Barik Oksijen Tedavi Merkezi Kurucusu Dr. Ağah Oğuz Yalçın dalgıçların korkulu rüyası olan vurgun hakkında bilgi vererek tedavi yöntemlerini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2017 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vurgun tedavisi hayat kurtarıyor

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER

 İnsanlar tarih boyunca bazı gereksinimlerin karşılamak için deniz altına merak salmışlardır. Bazı insanlar eğlence amaçlı dalgıçlık yaparken bazıları ise denizin dibinden besin maddeleri çıkarmış, kimisi de denizi temizlemek için su altına dalmışlardır. Peki tüm bu amaçları gerçekleştirmek için denizaltına inen dalgıçları bekleyen en büyük tehlike vurgun nedir ve nasıl tedavi edilir?

Deniz seviyesinde olan hava basıncının 1 atmosfer olduğunu ve insanlarda bulunan solunum ve dolaşım sisteminin de 1 atmosfer olan basınca göre ayarlı olduğunu açıklayan Özel Can Hiper Barik Oksijen Tedavi Merkezi Kurucusu Dr. Ağah Oğuz Yalçın, “Suyun içinde derine doğru gittikçe basınç artmaktadır ve her 10 metrede 1 atmosfer basınç artar. Mesela 50 metre derine inen bir yüzücünün vücudunun her santimetrekaresine denizdeki suyun yapmış olduğu basınç miktara yüzeye oranla 5 misline çıkmaktadır. Derinlere gidildikçe akciğer kapasitesi düşer ve kan basıncı artar. Bu olaylar sonucu vücut ısısı düştüğü için kalp atışları hızlanır ve bilinç gitmeye başlar” dedi.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vurgun yemiş hastalara hiperbarik oksijen (HBO2) tedavisinin uygulandığını açıklayan Yalçın, “Basınç odamızda ve tedavinin her aşamasında eğitimli sağlık personeli hastalara refakat etmekte olup hastalar her an bilgilendirilmekte, hastanın tedaviye uyumu sağlanmaktadır. Tedavinin başlangıcında basınç artışına bağlı olarak hasta kulağında dolgunluk hisseder. Bunu gidermenin yöntemleri sağlık personeli tarafından hastamıza anlatılacaktır. Genellikle nezle, grip gibi (ÜSYE) hallerde giderilemediği zaman kulak ağrısı olabilir ve bu tedaviye kısa süreli ara vermeyi gerektirebilir” dedi.

YAN ETKİSİ YOK

Basınç odasının toplamda 12 kişi aldığını ve hastaların tedavi sırasında müzik dinleyebilerek, kitap okuyabildiğini açıklayan Yalçın şunları söyledi: “Hiberbarik Oksijen Tedavisinin (HBO2) bilinen yan etkisi yoktur. Ancak astım hastalarında daha düşük basınçlı özel seanslar düzenlenir. Bazı hastalarda geçici miyopi ve tedavi süresince kan şekeri seviyesinde hayatı tehdit etmeyen azalmaların olabildiği saptanmıştır. Tedavi süresince dikkat edilmesi gereken hususlar arasında ise sigara alışkanlığı olan hastaların tedavi süresince sigarayı kesinlikle bırakmaları gerekmektedir çünkü içilen bir tek sigara dahi tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir.”

E VİTAMİNİ DESTEĞİ

Hastanın diğer hastalıkları ve kullanmak zorunda olduğu ilaçlar konusunda doktorunu uyarması gerektiğini açıklayan Yalçın, “Yara tedavisi gören hastalar proteinden güçlü diyetle beslenmelidirler ve doktor tarafından verilmişse antibiyotiklerini mutlak tam doz ve zamanında almalıdırlar. Ayrıca hastalarımıza 300 mg/gün E vitamini almalarını tavsiye ederiz. İyi bir pansumanda şarttır. Nezle, grip, kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalığı mevcut olanlar bu rahatsızlıkları geçene kadar doktorunu bilgilendirmeli ve tedaviye ara verilmelidir” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.