TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yağmur altında Turuncu Yürüyüş

İzmir’de kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Turuncu Yürüyüş” için çok sayıda kadın Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Sağanak yağmur altında Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyen kadınlara, erkekler de destek verdi

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yağmur altında Turuncu Yürüyüş

E. ÇAĞLA GENİŞ

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve gerekli yasaların yapılması için bir kamuoyu oluşturmak adına “Dünyayı Turuncuya Boya” adıyla sürdürülen kampanyaya İzmir’den de destek verildi. Kampanya, Sabancı Üniversitesi İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Platformu, İzmir Ticaret Borsası, Göztepe Spor Kulübü, Karşıyaka Spor Kulübü tarafından da desteklendi ve İzmir’i Turuncuya Boya Platformu oluşturuldu. Platform, kısa sürede Hürriyet’in, Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Boyner’in ve İzmir’de birçok kurum, kuruluş, firma, restoran, kafe ve işyerinin desteğini aldı.

YAĞMUR ALTINDA YÜRÜDÜLER

Kentte 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla sembol yapılar turuncu renklere bürünürken, son gün düzenlenen “Turuncu Yürüyüş” ile katılımcılar kol kola yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi turuncu renk kıyafet, atkı ve şemsiyelerle kol kola yürüdü. Sağanak yağış altında gerçekleşen yürüyüş Gündoğdu Meydanı’nda son buldu. Etkinliğe Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin yanı sıra sivil toplum örgütleri, çeşitli denekler, çok sayıda kadın ve erkek vatandaşlar katıldı.

CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR

Bir ülkenin demokratikleşmesinin ancak kadına yönelik şiddetin son bulmasıyla mümkün olduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş “Bugün İzmirli kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı tepkilerini göstermek ve hayır demek için sokaklarda. Bu yağmurlu havaya rağmen binlerce kadın turuncu atkılarıyla, eldivenleriyle ve şemsiyeleriyle sokaklarda. Kadınlar şiddete hayır diyor, eşitlik istiyor, güçlenmek istiyor. Bir ülkenin güçlenmesi ve demokratikleşmesi için kadına yönelik şiddetin son bulması gerekir. Şiddet, görünür olmamasından kaynaklanıyor. Ülke demokrasisi adına şiddeti yok etmek gerekir. Bunun için de kadınların güçlenmesi ve görünür kılınması lazım. Kadınlar siyasetin aracı olmamalı. Hayatın öznesi olan kadınlar siyasetin de öznesi haline gelmeliler. Cumhuriyet, kadınların eşit yurttaş olmasını hedefleyen bir kadın devrimidir. Medeni kanunun çıkarılması ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle bir devrimdir Cumhuriyet. Bu devrimi tamamlamak kadınların eşit bir yurttaş olarak her alanda var olmasını sağlamak ile mümkün. Kadınlar bugün İzmir’de sokağa çıktılar ve dediler ki bizler bu ülkenin eşit yurttaşlarıyız, hayatın ve siyasetin öznesiyiz. Kadına yönelik şiddete hayır!” ifadelerini kullandı.

ŞİDDETİN SON BULMASINI İSTEDİLER

Etkinliğe katılanlar arasında İzmir’in Menderes İlçesi’nde ilkokul öğrencisi 6 kız çocuğuna yapılan tacizi ortaya çıkaran öğretmen Saadet Özkan da vardı. Özkan, “Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği olarak buradayız. Tüm çocukların özgür ve güvende olmasını kadınların şiddete uğramamasını istiyoruz. Hep beraber şunu söylemek istiyoruz: Kadın susar sen susma” dedi. Yürüyüşe katılanlardan Pınar Demir isimli bir vatandaş ise şunları söyledi: “Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Kadınlar da bir birey. Umarız bu tür vakalar son bulur, o yüzde bu yağmurda buradayız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.