TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalıtımla yangından korunabilirsiniz

HILTI Mevzuat Yönetim Müdürü Onur Yücel, binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin doğru kullanıldığı takdirde yangının verdiği zararı önemli ölçüde azaltabileceğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2017 06:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yalıtımla yangından korunabilirsiniz

NİLGÜN TAZE

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’nde yangın yalıtımı ile ilgili açıklama yapan HILTI Mevzuat Yönetim Müdürü Onur Yücel, binalarda uygulanan aktif ve pasif yangın önlemlerini anlatarak alevlerin bir kattan diğer bir kata geçmesini engellemek için en az 100 cm yüksekliğinde yangına dayanıklı cephe elemanıyla dolu yüzeyler oluşturduklarını söyledi. Yücel, binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin doğru kullanıldığı takdirde yangının verdiği zararı önemli ölçüde azaltabileceğini belirterek, “Kullanılan yalıtım malzemeleri yangının açığa çıkardığı ısı ve dumandan kaynaklanan tehlikeleri en aza indirerek, can ve mal güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Tasarım aşamasında alınan yapısal tedbirler, pasif önlemler olarak adlandırılır. Kabaca pasif önlemler, yangının ve yanma ürünlerinin yayılmasını yavaşlatır, yanma ürünlerinin yıkıcı etkilerine karşı kalkan görevi görür ve yapı içerisinde yaşayan kişilerin güvenli bir şekilde tahliyesine olanak sağlayarak yapıların savunma hattını oluşturur” dedi.

HÜCUM SİLAHLARI

Pasif önlemlerin yanı sıra alınabilecek aktif önlemler hakkında da bilgi veren Yücel, “Yangının algılanarak yapı içerisinde yaşayan kişilerin uyarılması, yangının söndürülmesi ve duman gazlarının tahliye edilmesi gibi yangın anında devreye giren mekanik sistemler ise aktif önlemlerdir. Aktif önlemler, yangından ve zararlı etkilerinden korunmada yapıların hücum silahları olarak düşünülebilir. Beton nemi yüzde 2-3’den daha fazlaysa ve yangına maruz kalırsa parçalanır. Beton döşeme kalınlığı betonun yalıtımına ve mukavemetine katkıda bulunur, fakat en alttaki döşem demirlerini saran pas payı kritiktir. Eğer pas payları yetersizse beton döşemeler iyileştirilmelidir” açıklamasını yaptı.

YANGINDAN KORUNMA

Betonarme döşemeyi taşıyan çelik elemanların yangına karşı korunması gerektiğini açıklayan Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Binadaki asma tavanlar, aydınlatma elemanları, döşemeyi delen servis elemanları,

boşluk bariyerleri çok iyi dizayn edilmelidir. Yük taşıyan yapı elemanları, yangın anında yönetmelikte tanımlanan minimum zaman aralığı boyunca fonksiyonlarını sürdürecek şekilde korunmalı ve yapılardaki alev ve duman oluşumu ile yayılımı sınırlandırılmalıdır. Ayrıca komşu yapılara yangın yayılımı sınırlandırılmalı ve yapı içerisinde yaşayanlar yapıyı terk edebilmelidir. Sistem aynı zamanda kurtarma ekibinin yapı içindeki emniyeti göz önüne alınacak şekilde tasarlanmalıdır.”

ÇATI KAPLAMALARI

Alevlerin bir kattan diğer bir kata geçmesini engellemek için iki katın pencere gibi korumasız boşlukları arasında düşeyde en az 100 cm yüksekliğinde yangına dayanıklı cephe elemanıyla dolu yüzeyler oluşturulduğunu açıklayan Yücel, “Cephe iç kısmına en çok 2 m. aralıklarla 1,5 m. mesafede yağmurlama başlıkları yerleştirilerek, cephe otomatik yağmurlama sistemi ile korunur. Çatı kaplamalarının BROOF sınıfı malzemelerden çatı kaplamaları altında yer alan yüzeyin veya yalıtımın en az zor alevlenici malzemelerden olması gerekir. Ancak, çatı kaplaması olarak yanmaz malzemelerin kullanılması durumunda üzerine çatı kaplaması uygulanan yüzeyin en az normal alevlenen malzemelerden olmasına izin verilir” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.