TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay zeka rahatlığı

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin günde 900 ila bin 200 hastadan kan alınan biriminde hayata geçirilen uygulamayla, kan vermek için sıraya girilmesine son verdi, bekleme süresi birkaç dakikaya düşürüldü

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 07:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yapay zeka rahatlığı

İzmir’in hasta sayısı açısından en büyük hastanelerinden biri olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kan alma biriminde hayata geçirilen “yapay zeka” sistemi sayesinde, sıraya girmeye son verildi, işlemler birkaç dakikaya düşürüldü. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof.Dr. Gökhan Akbulut, günde ortalama 900 ila bin 200 hastadan kan alındığını, bundan dolayı zaman zaman bekleme sürelerinin uzadığını söyledi. Kan alma biriminde hastaların önce tüp almak sonra da kan vermek için iki sıraya girdiğini, buralarda bekleme süresinin onlarca dakikaya kadar çıktığını dile getiren Akbulut, farklı yöntemlerden olumlu sonuç alamadıklarını, bunun üzerine “yapay zeka”ya yöneldiklerini anlattı. Yeni sistemde “tüp alma kuyruğunun” ortadan kalktığını dile getiren Akbulut, şöyle konuştu: “Hasta birime geldiğinde elindeki barkodu cihaza okutup, oturuyor. Başka bir işlem yapmıyor. Sırası geldiğinde adı anons ediliyor. Sistem hastaları öncelikleri ve kan verme durumuna göre ayırabiliyor. Önceden sekreterler tarafından hazırlanan tüpler şimdi sistem tarafından hazırlanıyor, kan alacak sekreterin önüne bilgi düşüyor. Bundan çalışanlarımız da memnun. Verimlilikleri arttı.”

BEKLEME SÜRESİ 8,5 DAKİKAYA İNDİ

Yapay zekalı çalışma programının acil hastalara, onkoloji hastalarına ya da belli dakikalarda kan vermesi gereken hastalara öncelik verdiğini söyleyen Akbulut, şöyle devam etti: “Bu sayede bekleme süreleri ortalama 8,5 dakikaya kadar indi. Oturarak bekliyor insanlar. Hastamız çok, onu eritmek mümkün değil ama bu kalabalıkta oluşabilecek ayakta beklemenin verdiği rahatsızlığı azaltacak en iyi çözümü ürettiğimizi düşünüyoruz. Sonuçta hastalarda yüzde 122 oranında memnuniyet artışı gördük. Yapay zekanın tıpta uygulanması için başarılı bir örnek. Bu tarz çok yoğun bir hastanede başarılı olan sistem dünyanın her yerinde başarılı olabilir. Acil servis ve randevu sistemlerinde de yapay zeka kullanımı için çalışmalarımız var.”

“PLANLAMA YAPAY ZEKASI”

Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde kurduğu şirkette öğrencileriyle birlikte yaklaşık 10 ayda sistemi hazırlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Süleyman Sevinç, sistemin “planlama yapay zekası” olduğunu belirtti. Sevinç, sistem hakkında şu bilgileri verdi: “Bu zeka, tüp, kan alma hemşiresi, etiketleri hazırlayan asistan, hasta, ekran, barkod okuyucusu gibi kaynakları optimize ediyor. Zeki algoritma, herkese ne yapması gerektiğini tam da zamanında bildiriyor. Bir hastanın kanı alınırken bir hasta işlem için hazırlanıyor, başka bir hastanın da tüpleri hazır ediliyor. Sistem bütün bunları değerlendiriyor ve bekleme süreleri bu şekilde azalıyor. Hekim sizin laboratuvar test taleplerini yaptığı andan itibaren sistem artık sizi biliyor. Hastaneye girerken kullandığınız barkodu kan alma birimine geldiğinizde kioks denilen cihaza okutuyorsunuz. Böylece sistem geldiğinizi biliyor. Ona göre kaynakları hazırlıyor. Asistanlara ‘Hastanın tüplerini şu anda hazırlayın’ diyor. Nasıl hazırlayacağını ekranda önüne resimler koyarak gösteriyor. Sonra kan hemşiresini hazırlıyor. Ekrana ‘Sen bunu anons et, hastayı içeriye davet et’ diyor.”

Prof.Dr. Sevinç, bu sistemin başka hastanelerde de uygulanabileceğini söyleyerek, “Uygulanmak üzere sıraya girmiş hastanelerimiz mevcut” dedi.

HASTALAR DA MEMNUN

Hastalardan 46 yaşındaki Yeşim Yıldırım, bu sistem sayesinde hastanenin değiştiğini ifade etti. Daha önce çok fazla sıra olduğunu ve uzun süre beklemek durumunda kaldıklarını anlatan Yıldırım, “Daha önce bayağı süre geçiyordu. Şimdi doktora gittim, kan alınması gerektiğini söyledi. Buraya geldiğimde sadece barkodu okuttum. Sıranın bana gelmesi için koltuğa oturmamla kalkmam bir oldu” ifadelerini kullandı.

57 yaşındaki Sevil Şakiroğlu da daha önce kan verebilmek için çok beklediklerini dile getirerek, “Yeni uygulamayı beğendim. En azından oturup bekliyoruz. İsmimiz yazıyor” dedi. (AA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.