TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yatırım rekoru kırıldı

Büyükşehir, 2017’de 2,5 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdi. 14 yıllık toplam yatırım ise 15 milyar liraya yaklaştı. Son 3 yıllık yatırımların toplam tutarı, geçen 5 yıllık döneme göre yüzde 86 artış gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2018 10:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yatırım rekoru kırıldı

Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında yine önemli projelere imza attı. Büyükşehir, geride bıraktığımız yıl boyunca 2 milyar 140 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 27 milyon liralık maddi destek sağladı. ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2017 yılı toplam yatırım tutarı 2 milyar 650 milyon liraya yükseldi. Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde birçok yatırımın da startını verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve belediye şirketlerinin yatırımlarıyla birlikte, 2004–2017 yılları arasında kentte 14 milyar 883 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 10 milyar 306 milyon liralık kısmı Büyükşehir tarafından yapılırken, İZSU 2 milyar 810 milyon, ESHOT 573 milyon, İZDENİZ, İZULAŞ, İZBETON şirketleri ise 894 milyon liralık yatırım yaptı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yatırım yapılabilir seviyesindeki en üst basamak olan ‘AAA’ ulusal derecelendirme notunu 2017 yılında bir kez daha onayladı.

ULAŞIMA DEV BÜTÇE

* 450 milyon liralık yatırımla 8.8 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı hizmete girerken, 12.8 kilometre uzunluğundaki Konak Tramvayı’nda sona yaklaşıldı.

* İZULAŞ bünyesine 110 adet yeni nesil otobüs alındı.

* ESHOT’a alınan 100 körüklü otobüsün 60’ı hizmete girdi.

* Akıllı, çevreci ve engelli dostu bir kent ulaşımı için kurulan “Akıllı Trafik Sistemi” Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. İzmir’in tüm ana arterlerinin 24 saat kontrol ve denetim altında tutulduğu ve kent trafiğinin yönetildiği İzmir Ulaşım Merkezi (İZUM) açıldı.

* Deniz ulaşımına kazandırılan 15 yolcu gemisinden İhsan Alyanak ile Prof. Aziz Sancar gemileri hizmete girdi. Böylece filo tamamlandı.

* 7.2 kilometre uzunluğunda 7 istasyondan oluşan Narlıdere –Fahrettin Altay metro hattının yapım ihale tarihi 9 Ocak olarak belirlendi.

YENİ YOLLAR, OTOPARKLAR

* İzmir Büyükşehir Belediyesinin taşıt trafiğini yeraltına alarak kente yeni bir meydan kazandırmak amacıyla Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde projelendirdiği alt geçit inşaatı bitirilerek trafiğe açıldı. Trafiğin yeraltına alınmasıyla kazanılan Mithatpaşa Parkı önündeki 71 bin 500 metrekarelik alan büyük bir kent meydanına dönüştürülecek.

* Homeros Bulvarı’nı Otogar’a kadar uzatan ve Buca ile Bornova arasında kalan bölümü “derin tünelle” geçecek 183 milyon liralık proje için yapım çalışmalarına başladı. 2.5 kilometrelik uzunluğunda “kentin en uzun karayolu tünelinden” geçecek vatandaşlar, yoğun trafiğe girmeden otogar ve çevre yoluna ulaşabilecek.

* İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla kent kıyılarını yeniden düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı Vapur İskelesi’nden Alaybey Tersanesi’ne kadar uzanan kıyı şeridinde yapacağı altı adet ahşap iskele için ihaleye çıktı.

* Hatay’da 429 araçlık otoparkın yapımı devam ediyor.

YENİ TESİSLER

* 14 milyon liralık yatırımla Selçuk’a hizmet verecek semt garajının yapım çalışmaları başlatıldı.

* Kentin mezarlık ihtiyacını karşılamak için Karabağlar, Narlıdere, Torbalı, Bornova ve Urla’da 135 bin 300 metrekarelik alanda yaklaşık 20 bin gömü kapasiteli yeni mezarlık alanları oluşturuluyor.

* Urla Zeytinalanı Mezarlığı gömüye açıldı. Karabağlar Tırazlı Mahallesi, Torbalı Pamukyazı, ve Yukarı Narlıdere mezarlıkları 2018 yılında, Bornova Hacılarkırı’nda oluşturulan yeni mezarlık alanı da 2019 yılında hizmet verecek.

* İzmir Büyükşehir Belediyesine devredilen Bergama Mezbahası, Avrupa Birliği standartlarındaki yeni donanımıyla yepyeni bir kimliğe büründü.

* Bornova’daki Buz Sporları Salonu’nun hemen yanına bir de yarı olimpik yüzme havuzu kurmak için çalışmalar başlatıldı.

YERELDE KALKINMA

* Süt Kuzusu Projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi’nden 35.4 milyon liralık alım yapılarak 1- 5 yaş arasındaki 125 bin çocuğa 10 milyon 820 bin litre süt dağıtıldı.

* Üreticiye, 610 bin adet meyve fidanı, 2165 küçükbaş hayvan, 2500 adet ana arı, 120 bin adet çilek fidesi dağıtıldı. Selçuk, Menemen ve Ödemiş’e tarımsal tahmin erken uyarı sistemi kuruldu. 266 üreticiye de arılı, arısız kovan verildi. Büyükşehir’in üreticiye desteği 14 milyon lirayı geçti.

* Bergama ve Aliağa’da 16 bin adet yabani ağaç aşılandı.

TARİH AYAĞA KALKIYOR

*Buca Kasaplar Meydanı’nda restore edilen 113 yıllık bina, “Göç ve Mübadele Anı Evi” hizmete alındı.

*Arkeolojik kazı desteği 10’a çıkarılarak kazılara ayrılan destek miktarı artırıldı. Agora, Foça, Erythrai, Eski Smyrna, Yeşilova Höyüğü, Teos, Klaros, Panaztepe, Urla ve Ayasuluk kazılarına 4.7 milyon liralık kaynak aktarıldı.

* 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu sürüyor.

* Kadifekale’deki tarihi surların kentin gece siluetinde algılanabilmesi için aydınlatma projesi hayata geçirildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

* İzmir Büyükşehir Belediyesi, Örnekköy’de gerçekleştireceği kentsel dönüşümün ilk etabındaki 130 konut için kura çekimi yaptı. Bölge için yapım ihalesi gerçekleştirildi.

* Uzundere’de “Yüzde 100 uzlaşma” ve “yerinde” dönüşümle gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesinin birinci etabında yer alan 9 bloktan 7’sinin kaba inşaatı bitti; kalan iki blok da 4. kata yükseldi.

* Ege Mahallesi’nde 70 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin yapım ihalesine çıkıldı.

YENİ ARAÇLAR

* 25.7 milyon liralık maliyetle satın alınan 90 araç, temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere ilçe belediyelerine hibe edildi.

*İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına, Türkiye’deki itfaiye teşkilatları arasında tek olan Row (su altı görüntüleme cihazı) alındı. Böylelikle durgun sularda ve akarsularda yaşanan kazalara hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde müdahale edebilecek.

* İtfaiye Daire Başkanlığı yüksek yapılardaki yangın ve kurtarma faaliyetlerine daha çabuk müdahale edebilmek için Türkiye’nin en uzun yangın merdivenini (104 metre) araç filosuna dahil etti. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.