TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz aylarında su tüketimini artırın

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, yaz aylarında su tüketiminin artırılması tavsiyesinde bulunarak, günde 3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2018 07:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yaz aylarında su tüketimini artırın

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Bunaltıcı yaz sıcaklarında, su tüketimi olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Yaz aylarında vücudumuz ısındıkça daha fazla terleme sebebiyle su kaybına uğrar. Dolayısıyla su ihtiyacımızı kışa oranla daha fazla miktarlarda karşılamak oldukça önemlidir. Yaz aylarında su tüketiminin ayrı bir önem teşkil ettiğini söyleyen Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, günde 3 litre su tüketimi tavsiyesinde bulundu.

SU TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Uzman Doktor Onur Oral, suyun canlı sisteminde hayati bir önem teşkil ettiğinin altını çizerek, “Sadece insanlar alemi için değil hayvanlar alemi içinde ciddi bir önem teşkil ediyor. Canlılar su tüketerek fonksiyonlarını devam ettiriyor. Ve bazı dönemlerde bu sıvıya duyulan ihtiyaç artıyor. Özellikle içerisinde bulunduğumuz yaz döneminde suya duyulan ihtiyacımız iyice yükseliyor. Suyun tüketimi metabolizma için önem arz ediyor. 70 kilogram ağırlığındaki bir kişinin yaz aylarında günde 3 litre su tüketmesi gerekiyor. Yalnız bu noktada şunu iyi ayırt etmek gerekiyor. Sulu içecekler bu kategoriye girmiyor. Su tüketiminden sayılmıyor. Çünkü bu sıvılar: suyun vermiş olduğu katkıyı vücuda sağlamıyor. Erişkin bir insanın vücudunun yüzde 60’ını su oluşturuyor. Hayatın temel birimi olan stoplazma hücresinde yüzde 70-80 oranında su bulunuyor. İnsanda bu hücrelerin bir araya gelmesinden oluştuğu için hücrenin sağlığı insanın sağlığını direkt olarak etkiliyor. Bu bakımdan hücre içerisindeki su kaybı bütün metabolik fonksiyonları durdurur tarzda şekilleniyor. Bu sebeple su takviyesi önemli” dedi.

FAYDALARINI SIRALADI

Suyun fonksiyonlarını sıralayan Oral, “Öncelikle su sağlıklı bir kalp ve damar sisteminin işleyişi için önemli. Su, kan içerisinde kanın akışını kolaylaştırarak daha akıcı hale getirir. Kanın damarlarda daha rahat dolaşmasını sağlar. Otomatikman kalbin pompa gücünü artırır. Su içilmediğinde veya az içildiğinde kan akıcılığını kaybediyor. Özellikle beyin ve kalp damarı gibi çok ince olan damarlara akıcı olan kan giremediği için bu dokularda bozulmalar ortaya çıkıyor. Akıcı ve sağlıklı bir kan dolaşımı için su vazgeçilmez bir unsur. Aynı zamanda obezitenin engellenmesinde veya korunmasında önem kazanıyor. Su içildikçe metabolik fonksiyonlar hızlandığı ve enerji kullanımı arttığı için metabolizma yağ olarak biriktirdiği fazlalığı direk olarak kullanıma geçiriyor. Yağın parçalanmasında önemli rol oynuyor. Mucizevi formüller ile diyetler planlanırken en temel yol bol su tüketimi. Su tüketimi obezitenin önüne geçilmesinde bir unsur olarak kabul edilebilir. Aynı zamanda deri sağlığından sorumludur. Deri içerisine su aldıkça sağlıklı bir hale gelir. Su tüketimini öne alabilirsek, deri ve cilt sağlığı sağlanır. Toksiklerin vücuttan atılmasında katkı sağlar. Başarılı bir detoks için gereklidir” diye konuştu.

KANSERİ ÖNLÜYOR

Suyun belirtildiği üzere kanseri önlemede de ciddi bir etken oluşturduğunu söyleyen Oral, “Su ile beraber içerisinde taşıdığı mineralleri de vücudumuza alıyoruz. Örneğin sodyum, potasyum, kalsiyum gibi. Özellikle kalsiyumun su ile beraber alınması sayesinde vücutta kanser riskinin azaltılabileceği biliniyor. Belli bir yaştan sonra sıklıkla görülen eklem ve kas ağrılarının önüne geçilmesinde su tüketimi önemli rol oynuyor. Kemik sistemimizin de sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlarında önüne geçilmesinde önem teşkil ediyor. Bu anlamda su hayatın devam ettirilebilmesi için oldukça önemli” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.