TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerelde kalkınma Kiraz ile devam ediyor

Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan Büyükşehir Belediyesi, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile ‘kaşar, tulum ve beyaz peynir’ alımı için yeni bir protokol sözleşmesi imzaladı

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 08:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yerelde kalkınma Kiraz ile devam ediyor

NİHAT AK

Kırsaldaki üreticiyi desteklemek ve kalkındırmak için kooperatiflerden, birliklerden ve ziraat odalarından destek alımları yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Kiraz'daki peynir üreticisini sevindirdi. “İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” ile Büyükşehir Belediyesi arasında, sosyal yardımlarda dağıtılmak üzere kaşar, tulum ve beyaz peynir alım sözleşmesi imzalandı.

Bayram havasında gerçekleştirilen törende Kooperatif Başkanı Süleyman Top ve Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül Özçınar ile birlikte protokole imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “12 yıl önce bir yola çıktık. Arazi yollarını asfaltlayarak işe başladık. 2007’den bu yana sadece kooperatiflerden 256 milyon liralık alım yaptık. Üretici yollarının asfaltlanmasına bugüne kadar 382 milyon harcamışız. Diğer alımlarımızla birlikte toplamda kırsala, yerelin kalkınmasına bugüne kadar 643 milyon lira para ayırmışız. Bunlar sadece bitenler. Önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde hizmetlerimizi artıracağız” şeklinde konuştu.

“ETKİNLİKLERE SAHİP ÇIKALIM”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hafta sonu kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle İzmirlilere bayrak asma çağrısı yaptı. Başkan Kocaoğlu, “29 Ekim en büyük bayramımız. 23 Nisan’a, 19 Mayıs’a, 30 Ağustos’a, 9 Eylül’e ama en çok en büyük bayram olan 29 Ekim’e sahip çıkmak durumundayız. Evlerimizi, iş yerlerimizi bağımsızlığımızın simgesi bayrağımızla süsleyelim. Mutlaka törenlere, etkinliklere sahip çıkalım. Biz bunlara sahip çıkarsak, bayramlarımıza, kurtuluş günlerimize sahip çıkarsak ülkede birlik beraberliğe de sahip çıkmış oluruz. Birlik içinde durursak, bütünüz, bütün bir milletimiz. ‘Devletimize, bayrağımıza, cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz' dersek, ülke üzerinde oyun oynamak isteyenler mutlaka geri adım atacak, oyunlarından vazgeçeceklerdir” dedi.

İLÇELER İÇİN ÖZEL EKİP

Yerel hizmetlere de değinen Başkan Kocaoğlu, Küçük Menderes Bölge Şantiyesi’ndeki asfalt tesisinin yakında hizmete açılacağını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’den buraya ne parke ne de asfalt gelecek. Özel ekip sadece Kiraz, Beydağ, Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı’nın asfalt ihtiyacını karşılayacak” diye konuştu. 19 ilçede yerel hizmet binaları kurduklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, binasıyla, sorumlusuyla tek muhatabıyla burada birim oluşturuyor. Eğer koordinasyonu sağlayamazsak, şikayetleri yerinde alamazsak, inceleyemezsek, sorumlular gidip yerinde bakıp acil olarak çözmezse hizmetlerde çok büyük aksama oluyor. Eksiklerimiz var ama yeni bağlanan 9 ilçemize ağırlık veriyoruz” şeklinde konuştu.

“KALKINMAMIZ HIZLANDI TALEP ARTTI”

Emekleri için Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül Özçınar, “Başkanımızı 1 ay içinde tekrar ağırlayacağız, hizmet binamıza verdiği katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Kiraz İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Top ise imzaladıkları protokolün Başkan Aziz Kocaoğlu'nun üreticiye verdiği değerin bir göstergesi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Atatürk ‘Milli ekonominin temeli ziraattır’ diyor. Ziraat hakkında her türlü yardımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Atatürk’ün yolundan gittiği için teşekkür ederiz. Başkanımız zor şartlarda çalışan, zor şartlarda üreten kişileri tercih ediyor, özel şirketleri tercih etmiyor. Bu Türkiye’ye örnek olabilecek davranışlardan biri. 2 yıl önce 40-50 ton sütümüz varken şimdi 120 ton sütümüz var. Başkanımızın verdiği destekle kalkınmamız hızlandı talep arttı. Bunun sebebi çiftçiye üreticiye gönül desteği veren ve bu destek için kooperatifleri seçen; niyeti, zihniyeti, kişiliği güzel Aziz Başkanımız. Başkanımız halkına gönül vermiş, birilerini zengin etmeye gönül vermemiş. Türkiye’ye örnek olabilecek bir uygulama. Ülkenin her yeri böyle olsa, ülkenin yüzü gülse ne güzel olur.”

KIRSALDAKİ ÜRETİCİYE 643 MİLYON LİRALIK DESTEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Okul Sütü” ile başlayıp ‘Süt Kuzusu’ ile devam eden projesi için süt ihtiyacını, ihtiyaçlı ailelere yapılan sosyal yardımlar için yoğurt, kaşar, lor, zeytinyağı, bal ve patates ihtiyacını, park-bahçelerin bitki ve fidan ihtiyaçlarını “sözleşmeli üretim” modeli ile yerel kooperatiflerinden temin ederek bu zamana kadar üreticilere yaklaşık 256 milyon lira destek verdi. Bunların yanı sıra üreticiye ürün kalitesini, verimini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik verilen doğrudan destekler ve ziraat odalarına verilen ortak tarım makineleri parkı ve iyi tarım uygulamaları destekleri ise 388 milyon liraya ulaştı. Tüm bu çalışmalarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki üreticiye verdiği toplam destek 643 milyon 500 bin lirayı geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.