TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli otomobile talibiz

Yerli otomobil üretimi hamlesi İzmir’de yankı buldu. Başkan Aziz Kocaoğlu, yerli otomobil üretim fabrikasını İzmir’e getirmek için 8 kişilik komite oluşturduklarını ve lobi çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 07:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yerli otomobile talibiz

E. ÇAĞLA GENİŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil girişiminin ardından babayiğitlerin belirlenmesiyle İzmir ve Ege Bölgesi’nin avantajı bir kez daha ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yerli otomobil üretim yerinin İzmir olması için harekete geçerek kentteki sektör temsilcilerini Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda “Yerli otomobil üretiminde İzmir’in yeri” konulu toplantıda buluşturdu. Toplantının ardından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında 8 kişilik komite oluşturduklarını ve yerli otomobilin üretileceği fabrikanın İzmir’de kurulması için lobi çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti.

8 KİŞİLİK KOMİTE KURULDU

Toplantının ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 8 kişilik bir komite belirlendiğini ifade ederek, hafta sonunda İzmir milletvekilleri ile bir araya gelerek lobi çalışmaları için destek isteyeceklerini açıkladı. Kocaoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli otomobil üretmek üzere başlattığı hamlenin ardından kurulacak fabrikanın İzmir’e getirilmesi, burada yatırım yapılması dileğimizi iletmek, yol haritamızı belirlemek üzere bir toplantı yaptık. İzmir’in avantajları, dezavantajları konuşuldu. Yer seçimi konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Biz burada kolaylaştırıcı olarak ve altyapı çalışmalarına destek vererek görev üstlenmek durumundayız. Bir projedir bu, devlette devamlılık vardır. Ülkede yerli otomobil yapılmasını iktidar değişikliği olsa bile her iktidar sonuna kadar destekleyecektir. Siyasi erklerin İzmir’e yatırım yapılması konusunda lobi çalışmalarına katılımını talep edeceğiz. İzmir’e bir yatırım isteniyorsa İzmirlilerin de buna katkıda bulunması doğaldır. Çünkü İzmir’in kalkınması demek hemşerilerimizin kalkınması, yaşam standartlarının ve gelir düzeyinin artmasını getirecektir. İzmirli hemşerilerimizin de hu konuda istekte bulunması için komitemiz gerekli çalışmaları yapacaktır” dedi.

“İZMİR’İN AVANTAJI ÇOK”

İzmir’in liman, insan kaynakları, lojistik avantajları ve yan sanayisi ile çok sayıda avantajı bulunduğunu kaydeden Komite             Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Arabanın ne şekilde ne özelliklerde olacağından ziyade İzmir’in avantajlarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Gerek liman, gerek insan kaynakları, gerekse geçmişteki BMC ve Opel gibi otomotiv sektörleri ile ilgili yapılmış yatırımlar var İzmir’de. Sabahki toplantımızda biz de İzmir olarak bu işe aday olduğumuzu, İzmir’in çok önemli avantajları bulunduğunu belirttik. Son dönemde İzmir’in otomotiv yan sanayisindeki başarıları sonucunda en önemli merkezin İzmir ve çevresi olduğu noktasında mutabık kaldık. Bütün İzmirli milletvekillerimizden bu konuda destek talep edeceğiz. Bir başka önemli avantajımız da Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım bir İzmir milletvekili olarak, Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ise bir Egeli olarak bu konuya sahip çıkacağıdır. Bu eseri İzmir’e kazandırmak için gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.

LİMANA YAKIN BÖLGELER ÖN PLANDA

Yerli otomobilin üretim yeri için yer baktıklarını özellikle Aliağa, Bergama ve Kınık çevresine yoğunlaştıklarını ifade eden Yorgancılar, şunları söyledi: “Şu an bizim yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Bergama, Aliağa, Kınık bölgesi daha ön plana çıkıyor. Bu yerlerin limanlara yakınlığından dolayı daha avantajlı olabileceğini düşünüyoruz. Bu tip büyük projeler ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Zaten geç kaldığımız projelerdir. Ne kadar çabuk bu işlere adapte olabilirsek ülkemizin refahı da buna paralel olarak daha yukarı gidecek. Bu iş için öncelikle araziye, lojistik avantajlara, yan sanayiye, iş gücüne bakılacak. Üniversite-sanayi işbirliği de bu konuda önemli. Bunların hepsi İzmir’de var. İstanbul-İzmir yolu da bittikten sonra avantajlarımız daha da yukarıya doğru çıkacak.”

“ÖNEMLİ OLAN MARKALAŞMA”

Yerli otomobilin tamamıyla İzmir veya Ege Bölgesi’nde yapılmasının mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, “Kore’de dahi kendi markaları olan otomobilin yerlilik oranı yüzde 60’ı geçmiyor. Mutlaka dışarıya bir bağımlılığınız var. Bugün İzmir’de birçok otomobil markasına parça üreten tesislerimiz var. İzmir’de üretiliyor, Almanya’da monte ediliyor. Nasıl Alman arabası oluyor bu? O mantıkla bakacak olursanız belki biz bunun yüzde 60’ını Türkiye’de ya da İzmir’de üretebilecek durumda olacağız. Geri kalanını dışardan alacağız. Burada önemli olan markalaşmak ve yapılacak aracın seçimidir” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.