TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli tohum onların umurunda

Torbalı’nın Karaot Köyü’nde kurulan ve tamamen çiftçiler tarafından oluşturulan ilk dernek olma özelliğine sahip Karaot Tohum Derneği, çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Dernek, erasmus programıyla İspanya, Japonya gibi ülkelerden gelen öğrencilerle birlikte çalışmalar yürütüyor

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2018 08:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yerli tohum onların umurunda

SULTAN GÜMÜŞ-ÖZEL HABER

Tamamen çiftçiler tarafından oluşturulan ilk dernek olma özelliğine sahip Karaot Tohum Derneği, 2006 yılında Torbalı’nın Karaot Köyü’nde kuruldu. Gönüllülük esaslı ilerleyen ve tohuma sahip çıkmak için emek sarf eden köy halkı, projelerini aktif olarak sürdürmeye devam ediyor. Çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen çiftçiler, erasmus programı adı altında İspanya, Japonya gibi farklı ülkelerden gelen öğrencilerle iş birliği yaparak tohum üzerine seralarda çalışmalar yürütüyor. Dernek gönüllüleri öğrencilerin de katkılarıyla bitki hastalıkları ve bitkilere zarar veren canlılara karşı mücadele etmek için geleneksel tarifleri içerisinde bulunduran ilaçlar da üretti. Genç öğrencilerin yerel çeşitler konusunda bilinçlenmesini sağlamak, fide yetiştiriciliği ve zararlılarla doğal mücadele yöntemleri konusunda tecrübelerini arttırmak isteyen dernek, aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi Koçarlı Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile ortaklaşa bir günlük etkinlik de düzenledi.

ÖĞRENCİLER DE ENTEGRE EDİLDİ

Gazetemize konuşan Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar, erasmus programına ilişkin şunları söyledi: “İspanya, Japonya vb. farklı farklı ülkelerden değişim programıyla 15 günlüğüne ülkemize gelen öğrencilerle seramızda çalışmalar yaptık. Tohumlukların seçilmesi, saklanması ve korunması ile ilgili paylaşımlarda bulunduk. Onlar da kendi ülkelerindeki uygulamaları bizlere aktardılar. Tohumlar, aynı zamanda kültürlerin de bir taşıyıcısıdır. Yerel kültürlerin korunması ve nesilden nesile aktarılması, bizim için tohumlar kadar önemlidir.” Adnan Menderes Üniversitesi Koçarlı Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile de tohuma yönelik etkinlik düzenlediklerini aktaran Karapınar, “Derneğimizin serasında üniversite öğrencileriyle ortaklaşa bir günlük etkinlik düzenledik. Çalışmanın amacı genç öğrencilerin yerel çeşitler konusunda bilinçlenmesini sağlamak, fide yetiştiriciliği ve zararlılarla doğal mücadele yöntemleri konusunda tecrübelerini arttırmaktı. Aynı zamanda öğrenciler geleneksel tarım konusunda bilgi edinme fırsatı da buldular. Tüm gün boyunca çocuklar yorulmak nedir bilmeden çalıştılar, gübre taşıdılar, fidelerin yabani otlarını temizlediler. En önemlisi de bolca soru sordular” dedi.

ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Erasmus programıyla gelen öğrencilerle birlikte bitkilere zarar veren canlıları yok etmek için geleneksel tarifler ürettiklerini de aktaran Karapınar, “Yaptığımız köy çalışmalarında, yerel tohumları araştırırken, üreticilerle, geçmişte uyguladıkları üretim yöntemleri konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Bitki hastalıkları ve bitkilere zarar veren canlılara karşı mücadele etmekte kendi kullandıkları ve bir önceki kuşaktan öğrendikleri geleneksel tarifleri bizlerle paylaşmalarını istedik. Onların aktarımları sonucu öğrencilerle kafa kafaya verip tarifleri uygulamaya başladık. Gördük ki bu tarifler; doğaya, insanlara ve canlılara zarar vermeyen, yeraltı kaynaklarını kirletmeyen ve evde bile herkesin kolayca hazırlayabileceği tarifler. İçeriğinde hiçbir sentetik kimyasal bulunmayan, acı biber, ısırganotu, sirke, sarımsak, odun külü, süt vb. kullanılarak yapılan bu karışımlar, zararlılarla mücadelenin yanı sıra, bitkinin ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum, azot gibi maddeleri de içerirler. Bitki koruma olmaksızın kültür bitkilerinin çok zor yetiştirildiği günümüzde, bu doğal tarifleri daha geniş arazilerde uygulamaya ve kendimizce yeni tarifler geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

GİDEREK YOK OLAN YEREL ÇEŞİTLER

“Köylü milletin efendisidir” sözünü bizlere hatırlatan ve Karaot Tohum Derneğini siz okurlarımıza tekrardan tanıtan Karapınar şunları ekledi: “Karaot Tohum Derneği’ni, İzmir ilinin Torbalı İlçesi’nde, 2006 yılında başlayan çalışmalarımız sonucu kurduk. Giderek yok olduğunu fark ettiğimiz yerel çeşitler için ‘Elimizden geleni yapmalıyız!’ düşüncesiyle yola koyulduk. Karaot Tohum Derneği; üreticilerden, çiftçilerden, köydeki kadınlarımızdan, yaşlılardan ve şehirdeki gönüllülerden kurulu bir ekip. Yani derneğimizin ana kadrosunda, köyde kim varsa o var. Tamamen gönüllülük esasıyla kurduğumuz ve öyle devam edecek olan derneğimiz, kendi emeğiyle gelir kaynaklarını yaratıp, bu havuzda birikenleri kullanarak yeni işler yapmaya devam ediyor. Geçmişte Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları, resmi kurumlar ve şahıslarla dönem dönem işbirlikleri ve iş bölümleri yaptık. Bu işbirliklerini yaparken, derneğin amaç ve ilkelerinden hiçbir zaman vazgeçmedik.” Karaot Tohum Derneği olarak amaçlarından da bahseden Karapınar, “Derneğimizin amacı; Yerel bitki, sebze ve meyve tohumlarının korunması, ekim ve dikiminin yaygınlaştırılması. Nadir türlerin korumaya alınması, çoğaltılması. Küçük üreticinin desteklenmesi. Geleneksel yöntemlerle yapılan üretimin yaygınlaştırılması. Sağlıklı yöntemlerle yetiştirilen ürünlerin aracısız olarak tüketiciye ulaştırılması. Doğa dostu tarım yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması” cümlelerine yer verdi. Derneğin ilkelerinden de söz açan Karapınar, “Dernek tohum alıp-satmaz. Dernek gelir kaynağı olarak kurduğu havuzu kullanır. Gelir havuzunda, dernek üyelerinin aidatları ve bağışları, yetiştirmiş olduğu sebze meyveden elde edilen gelirler ve bağışlar bulunmaktadır. Dernek hiçbir çalışmasında ticari şirketlerden, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve bu kuruluşların yerel uzantılarından bağış, hibe, sponsorluk ve yardım kabul etmez. Dernek tohumun evrensel bir değer olduğuna inanır, bir ulusa, ırka, zümreye ait olamayacağını savunur. Tohumun millileştirilmesine, patentlenmesine, tekelleşmesine karşıdır” diye aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.