TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüzde yüz doldu

15 bin ton kapasiteli tesisin tam doluluğa ulaştığının müjdesini veren ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, “ELİDAŞ lisanslı depoculuk yüzde 100 doluluğa ulaşmıştır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yüzde yüz doldu

KENAN YEŞİL

“Tarımda büyük devrim” sloganıyla yola çıkıp, 19 sivil toplum kuruluşu ve finans dünyasından ortakla 2013 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek lisanslı deposu olan  Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ)’ın yüzde yüz doluluğa ulaştığı açıklandı. 2015 yılında yüzde 52’lik doluluk oranına ulaşan ELİDAŞ, 2016 yılında ise yüzde 71 doluluk oranını yakalamıştı. ELİDAŞ’ta gerçekleşen toplantıda, 15 bin ton kapasiteli tesisin tam doluluğa ulaştığının müjdesini veren ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, “Bugün iftiharla ve mutlulukla sizinle paylaşıyoruz ki ELİDAŞ lisanslı depoculuk yüzde 100 doluluğa ulaşmıştır. Şu an için tesisimiz tam kapasite dolduğu için mal kabulü randevuları da bir süreliğine durdurulmuştur.  Projenin başarıya ulaştığını görmek bizlere mutluluk verdiği kadar bu alanda daha fazla azim ve yeni hedeflere yelken açma hırsı da vermektedir. ‘Tarımda büyük devrim’ sloganıyla yola çıkıp, sivil toplum kuruluşu ve finans dünyasından 19 ortakla bu yeni tarım projesini başlatırken ne denli zor bir başlangıç olduğunun farkındaydık. Çünkü bu lisanslı depoculuk sistemi, sağladığı yararların yanında, ülkemizde bugüne dek uygulamaya sokulamamış; çağdaş, teknolojik ve işlevsel bir tarım ürünleri piyasasını kuracak olan sistemdi. Yararlarını tekrarlamak gerekirse;  üretici ve tüccarın, yeni finansman kaynağı ile kredi sağlamasını, 12 aya yayılmış satış özgürlüğünü, üstünde yük olarak kalan lojistik saklama yükünü almasını sağlamaktadır. Ayrıca tarım ürünlerinin finans ve elektronik ticaret dünyasına kazandırılmasını sağlayan bu sistem, aynı zamanda tekstil sanayiinin de 12 ay hammadde sağlayabileceği bir sistemdir” dedi.

ÜRETİCİYE YENİ OLANAKLAR

Alışıla gelmiş klasik ticaret sistemi ile el değiştiren tarım ürünlerinin, bu sistem ile geniş ve çok yönlü bir boyut kazanırken, üreticiye de yeni olanaklar sunduğunu dile getiren Kocagöz, “Öncelikle üreticinin kendi malının kaderini belirleme şansı bu sistem ile yaşam kazanıyor. Üstelik henüz bir-iki ay önce kurulan ‘Ürün İhtisas Borsası’ hayata tam olarak geçtiğinde bu sistemin hacmi dev gibi büyüyecek. Çünkü ürün ihtisas borsasının temelinde lisanslı depoculuk yatıyor. Özellikle lisanslı depoda elektronik ürün senedine dönüşmeyen ürün işlem göremeyecek. Dolayısıyla lisanslı depoların önemi daha da artmıştır ve hızla gelişime açık olacaktır.  Bu büyük ve yoğun yeniliklerin piyasalarla entegre edilmesi, hem üretici hem tüccar ve hem de finans dünyası açısından kullanımının yaygınlaştırılması anlamında çok kolay değil. Ancak bir kere sistem çalışmaya başladığında gelişiminin de nasıl hızlı ve başarılı olacağına aynı ELİDAŞ’ta olduğu gibi hep birlikte şahit olacağız” diye konuştu.

ELİDAŞ BÜYÜYECEK

Depolama bedeline verilen desteğin yararının, sistemin yaygınlaştırılma hızı açısından yadsınamayacağını ifade eden Kocagöz, “Şimdi de lisanslı depoculuk için çok ama çok değerli destekler yolda. Şu an imzaları tamamlanmakta olan ve yakın zamanda açıklanmasını beklediğimiz destekler o kadar değerli ki hayata geçtiğinde lisanslı depoların gelişim hızına hep birlikte şaşıracağız. İşte ancak bu sayede ülkemiz tarımda çağdaş pazarlamada arzu ettiği hedefe ulaşacaktır. Kurulduğu ilk yıldan bu yana her yıl artan başarı ile bu yıl henüz pamuk hasadı dahi bitmeden kapasitemizi doldurduk ve ne mutlu ki ‘şu an için yerimiz yok’ demekteyiz. Anlaşılacağı üzere aslında bir yandan çok mutlu olurken bir yandan da buruk bir mutluluk yaşıyoruz. Çünkü asıl hedefimiz, en azından Ege Bölgesi’ndeki pamuk üretimine tam anlamıyla hizmet vermeye yetiyor olmak. Bu anlamda kapasitemizi arttırmamız gerektiğini biliyoruz. Bu yönde yönetim kurulumuz bugünden çalışmalara başlamış ve ek 20 bin tonluk bir kapasite artırımı için yatırım olanaklarını araştırmaktadır. Ayrıca pamuğun yanında hububat ve zeytinyağı gibi yeni ürünler ile şirketimizin alternatif hizmetleri sağlamasını da planlamaktayız.  Bu projenin Türk tarımına kazandırılmasında büyük destek veren ortaklarımıza çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

İZLADAŞ DÜNYA 7’NCİSİ

Depolanan pamukların standardının tespit edilebilmesi için kurulan laboratuvar şirketi İZLADAŞ’ın da başarılarına her yıl yenilerini eklediğini söyleyen Kocagöz, “Commercial Standardization of Instrument Testing of Cotton, tarafından düzenlenen laboratuvarlar arası karşılaştırma çalışmasında İzmir Laboratuvarı  dünyada 3. sırada Selçuk Laboratuvarı ise  7.  sırada yer almıştır. Tüm dünyadaki önde gelen yüzden fazla laboratuvar arasında alınan bu başarı da çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.