TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zatürre ye karşı aşıyla korunun

77 yaşındaki Gülşen Gürsaler, zatürre tanısı ile tedavi olurken, 95 yaşındaki eşinin sevgisi ve ilgisiyle 1 haftada iyileşti. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, yandaş hastalıklarla ölümcül olabilen zatürreden aşıyla korunabileceğini, ileri yaşlarda iyi bakımın önemli olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zatürre ye karşı aşıyla korunun

FADİME DUMLUPINAR

Özellikle çocuklarda ve ileri yaşlarda alt solunum yolu enfeksiyonlarının farkında olmadan zatürreye çevirebildiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, sağlıklı bir bakımın tedaviye çok olumlu etkisi olduğunu belirtti. 77 yaşındaki Gülşen Gürsaler’e uygulanan tedavinin evde devam ettiğini anlatan Dr. Arzu İzmir, hastanın 95 yaşındaki eşinin ilgisinin hastayı kısa sürede sağlığına kavuşturduğuna dikkat çekti. Dr. İzmir hastanın iyileşme sürecinde düzenli beslenmesinin ve ilaçlarının kullanılmasının önemli rol oynadığını anlatarak, “Zatürrenin evreleri vardır. Bu hastamız intramuskuler yani iğne tedavisiyle rahatlayabilecek bir hastaydı. Ek olarak hastanın bakımı da çok önemliydi. Bakımı sağlanamayacak hastalara mutlaka yatış öneriyoruz. Bu hastamızın tedavisi boyunca, evinde ilaçları eşi tarafından itinayla verilmiş, beslenmesi, ek destek tedavisi eşi tarafından fazlasıyla sağlanmış. Üstelik eşi de 95 yaşında… Hasta bize bir hafta sonra geldiğinde hiçbir şikayeti kalmamıştı” diye konuştu.

ZATÜRRE BELİRTİLERİ

İzmir Özel Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, zatürre hastalarında öksürükle birlikte ateş, koyu renkli balgam, halsizlik, kırgınlık olduğunda mutlaka göğüs uzmanına başvurmalarını önerdi. Zatürre rahatsızlığının ilerleyip hastanın yoğun bakımda yatma aşamasına gelebileceğini ifade eden Dr. İzmir, zatürreden aşı ile korunabilineceğine dikkat çekti. Dr. Arzu İzmir, “Hastalarda solunum yetmezliği tablosu oluşabilir. Bu hastalık ölümcül de olabiliyor. Yoğun bakımda ölen hastaların çoğu ek hastalıklarla birlikte zatürreye yakalanmış hastalar oluyor. Zatürre aşısının 65 yaş ve üzerinde yapılmasını öneriyoruz. Bu aşı, kronik hastalığı olan, kalp hastalığı, diyabet, siroz, akciğer hastalıkları, bağışıklığı baskılanmış olan kanser hastaları, diyaliz hastaları, transplant hastalarına zatürre aşısını öneriyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.