TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzleyenler hayran kalıyor

Mersin’de 22 yıldır cam sanatı ustalığı yapan Nihat Tellioğlu, 800 derece sıcakta erittiği camlardan birbirinden güzel eserler ortaya çıkarıyor. Camdan caretta caretta, limon, çilek, kolye, yüzük, bileklik gibi birçok eser ortaya çıkaran Tellioğlu, görenlerin büyük ilgisini çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2017 10:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzleyenler hayran kalıyor

22 yıldır cam sanatı ustası olan Tellioğlu, camdan her türlü takı, süs ve biblo ortaya çıkarabiliyor. Mersin’in yaylalarından olan Ayvagediği’nde kendisine ait ufak bir atölyesi olan, bir süredir de Forum Mersin Alışveriş Merkezi’nde bir çalışma ortamı kuran Tellioğlu, ürettiği ürünlerle ilgi çekiyor. 800 derece sıcakta erittiği camlara her türlü şekli veren, aynı zamanda farklı desenlerde kullanabilen Tellioğlu, deniz kaplumbağası olan caretta caretta, limon, çilek, kolye, yüzük, bileklik gibi birçok eser ortaya çıkartabiliyor. Yaptığı sanatla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tellioğlu, 22 yıldır cam sanatı ustalığı yaptığını söyledi. Cam sanatının Türkiye’de ilgi gören bir sanat olduğunu kaydeden Tellioğlu, "Fakat insanlar daha çok hazır ürünlere yönlendiği için bu işle ilgilenenler daha az olmaya başladı. İlginin azalmasının bir sebebi de malzemelerimiz genellikle yurt dışından geldiğinden, döviz bazlı olduğu için biraz sıkıntı yaşanıyor. Son dönemde malzemeye ulaşmada da zorluklar çekiyoruz. Yine de bulduğumuz malzemeleri değerlendirerek, farklı kolye, biblo olarak yapmaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız alevli cam sanatı. Cam çubuklarını eriterek, istediğimiz şekillere sokarak kolye, yüzük, biblo, aksesuar olarak değerlendiriyoruz. Burada önemli olan alev ve kullandığımız malzemenin kalitesi" dedi.

"CAMDAN HER ŞEY YAPILABİLİR"

Camdan her şeyin yapılabileceğini vurgulayan Tellioğlu, "Ama bunu yapabilmek için bazı doygunlukların olması gerekiyor. Kafa olarak boş olmanız gerekiyor ki sanatınıza yeterince kendinizi verebilesiniz. Malzeme oldukça daha güzel işler çıkıyor. Genelde ben burada takı üzerine çalışıyorum. Daha çok kolye, bileklik, küpe, yüzük gibi eserler yapıyorum. Müşteriler beni onlara daha çok yönlendiriyor. Bende müşterilere cevap vermek için farklı eserler ortaya çıkarıyorum. Tabi bu işi her yerde yapamıyorsunuz. Sağ olsun Forum Mersin yönetimi bize yardımcı oldu burada artık sabit bir yerimiz oldu. Yoksa her yıl sürekli sanatçı göçüne dahil oluyorduk. Yazları Alanya, Antalya gibi turistik yerlere gidiyorduk. Şimdi böyle bir sıkıntımız kalmadı. Burada insanlar genelde Mersin’e özgü hediyelikler almak istiyor. Mersin’in kalıcı hediyesi çok fazla olmadığı için ben genelde tamamlamaya çalışıyorum. Mersin kumuyla, kenti anımsatıcı caretta carettalarla, narenciye şehri olması sebebiyle limon yaparak bunlara cevap vermeye çalışıyorum" diye konuştu.

"SABIRLI HER İNSAN KENDİNİ GELİŞTİREREK BU SANATI YAPABİLİR"

Cam sanatına herkesin heves duyduğunun altını çizen Tellioğlu, "Yapılırken kolay gözüküyor ama tabii ki de beceri, el ve göz koordinasyonuyla birlikte yapıldığı için çoğu kişinin başarılı olduğunu söyleyemiyorum. Biraz da sabır işi. Sabırlı insanların kendini geliştirerek yapabileceğine inanıyorum. El elden üstündür. Hiç ummadığınız kişiler daha az zamanda daha güzel şeyler ortaya çıkarabiliyor. Bu iş dikkat çeken, yapıldıkça güzelleşen bir iş. Sabırla ve beceri birleştiği zaman yapılabilir. Buna maddi ve manevi katkıda bulundukça, yapılanların değeri bilindikçe tabi ki başkalarına da teşvik olacaktır. Teşvikler oldukça bu iş devamlılığını sürdürür. Ancak bazı kişiler bunu anlamıyor ve anlamadığı içinde hazır hevesimizi kırıyorlar. Umarım bu tür insanlar azalırsa bu işin devamlılığı artar. İşimiz sıcak iş. Kışın aslında daha keyifli ve güzel yapılıyor. Yazın da mecburen ihtiyaçlara cevap vermek durumda olduğumuz için sıcağa rağmen katlanıyoruz. Keyifle de yapıyoruz. Zaten işin tadı da orada. İnsanlar yapılan eserlere ilgiyle bakıyor ancak daha çok ucuz şeyler alıyorlar. İnsanlar hep hazır şeyler, çok ucuz şeyler alıyor. Biz elimizden geldiğince fiyatlarımızı, emeğimizi daha askeri düzeyde tutmaya çalışıyoruz" şekline konuştu. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.