TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözüm bekliyorlar

Görme engelli vatandaşlar ilaç kullanımında sıkıntı çekiyor. Üretilen ilaç kutularının çoğunluğunda kabartma yazı işaretleri bulunmadığı için hangi ilacın, ne dozda kullanılacağı bilinmiyor

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2017 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çözüm bekliyorlar

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Görme engelli vatandaşlarımız, tek başına ilaç kullanmakta büyük sıkıntı çekiyorlar. Üretilen ilaç kutularının çoğunluğunda kabartma yazı işaretleri bulunmuyor. Engelli vatandaşlarımız hangi ilacın hangisi olduğu ve ne dozda kullanmaları gerektiği bilgilerine ulaşamıyor.

Görme engellilerin rahatlıkla ilaç kullanamama problemine dikkat çeken Taner Cansever isimli kullanıcı ise sosyal medyada başlattığı imza kampanyasıyla birçok desteğe ulaştı. Kampanyanın amacı görme engellileri mağdur etmemek, kullanacakları tüm ilaçların üzerine kabartma yazı işaretlerini eklemek. Binlerce imzanın atıldığı kampanyanın teslim edileceği kurum Sosyal Güvenlik Kurumu.

Başlatılan kampanyadaki açıklamaya göre; Kabartma yazı işaretleri bulunan ilaçlarda var. Ancak günlük kullanım dozlarına dair bilgiler içeren, eczacıların yapıştırabilecekleri kabartmalı etiketler sağlık sisteminde yer almıyor. Sadece bazı bölgesel eczacı toplulukları tarafından (Güney Ecza Kooperatifi) gönüllü olarak uygulamaya geçirilmiş etiketleme sistemi var. Oysaki bu sorunlar; Üretimde kabartmalı kutuyu mecbur kılan bir yasa, eczanelere dağıtılacak kabartmalı etiketler ve barkodlarla çözülebilir.

YASAYA İHTİYACI OLAN İNSANLAR VAR

“Vereceğiniz bir imza ve kampanyayı paylaşacağınız bir kişinin görme engelli vatandaşlarımıza sağlıkları açısından büyük yardımları olacak” diyen Taner Cansever, “Lütfen siz de kampanyamızı imzalayıp paylaşarak sesimizi duyurmamıza yardımcı olun. İyi yürekli insanlar sayesinde çığ gibi büyüyen kampanyamız ses getirmeye başladı. Hedefimiz bir imza sayısı değil, bir yasa ve bunun için sadece imza değil paylaşımda gerekmekte. Lütfen göstermiş olduğunuz bu duyarlılığa paylaşım yaparak bir adım daha ekleyin. Bu yasaya ihtiyacı olan insanlar var” diyerek okuyuculara seslendi.

SAĞLIĞA ENGEL OLMA

Görme engelli arkadaşlar için ilaç kullanırken yaşadıkları zorlukları anlatmak adına bir kampanya videosu hazırladıklarını da dile getiren Cansever, amaçlarının daha çok kişiye ulaşmak olduğunu söyledi. Cansever, “Düşünün, bir ağrı kesici alacaksınız ve ilacın kutusunu nasıl kestiğinizi, hangi ilaçtan ayırmak için nereye koyduğunuzu hatırlamanız ve asla karıştırmamanız gerekiyor. Aksi takdirde hangi ilacı aldığınızı bilemeyeceğiniz için sağlığınızı tehdit edecek sonuçlarla karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz. Bunu kolayca değiştirebiliriz. İşte bu yüzden, sadece kendimizi değil engelli arkadaşlarımızı da düşünmek hepimizin sorumluluğu. Türkiye’de 200 binden fazla görme engellinin hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırabilir. Kampanya videosunda yer alan Engelsiz Erişim Derneği’nden Nurşen Korkmaz ve Eczacı Bahar Şaman da bu kampanyanın engelli arkadaşlarımız için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Kampanyamız sayesinde sağlık sektörünün içinde olanlar da bunu düşünemediklerini, kendilerinde bir bilinç oluşturduklarımızı söyledi. Ben görme engellilere ilişkin bir senaryo yazıyordum ve yazdıkça onların zorluklarını görmeye başladım. Sizler de görün ve iyi şeyler yapmaya çalışın” dedi.

GÖNÜLLÜ ECZACILAR

Güney Ecza Kooperatifinin diğer eczanelerden farklı olarak gönüllü bir tutum sergilediğini söyleyen Cansever, kooperatifin toplum yararına yapılacak olan her tür organizasyonun ve projenin içerisinde olacağını belirtti.

Güney Ecza Kooperatifinin amacından bahseden Cansever, “Güney Ecza Kooperatifi eczacılar aracılığı ile görme engelli vatandaşlar için doğru ilacın doğru zamanda ve istenilen şekilde kullanılmasını amaçlıyor. Bu hizmetin rahatça uygulanması için kabartma yazısı olarak da bilinen Braille Alfabesini kullanarak ilaç kutularının üzerine yapıştırılacak olan bir etiket sistemi oluşturdu.

Eczacılar tarafından kutuların üzerlerine yapıştırılacak olan bu etiketlerde ilacın aç, tok ya da günün hangi zamanında alınması gerektiğini anlatan sabah, öğle akşam gibi kelimeler Braille Alfabesince yazılı etiketler sayesinde kutunun üzerine uygulanacak. Güney Ecza Kooperatifi olarak hizmet verilen 9 ildeki tüm eczanelerde, bu uygulamayla görme engelli vatandaşların hayatları bir nebze de olsa kolaylaştırılacak. Gerçekleştirilen bu projeyle eczacı ortaklarıyla beraber 'Engelsiz bir dünya için engelleri beraber kaldıralım' diyoruz. Türkiye’de eczanelerde satılan 7 bin çeşit ilaçtan sadece 30 tanesinin görme engellilerin okuyabileceği kabartma yazıları bulunuyor ve bu yazıda sadece ilacın ismi yer alırken nasıl kullanıldığına dair bilgi yer almıyor. Görme engelli vatandaşlarımızın ilaçlarını doğru ve etkin bir şekilde kullanarak kimseye bağlı olmadan yaşamlarını devam ettirebilmeleri için bu tür uygulamaların artmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

İLAÇ KUTULARI ENGELSİZ OLSUN

Görme engeli olan Nurşen Korkmaz ise ilaçların engelsiz olmasını dileyerek şunlara yer verdi: “Sağlığım benim için önemli. Doğru ilacı, doğru zaman, doğru dozda hiç kimseye ihtiyaç duymadan kullanmak istiyorum. İlaçları birbirinden ayırmak için kendime göre yöntemler geliştirdim. Örneğin çocuğumun ilaçlarıyla, kendi ilaçlarımı farklı ecza dolaplarında tutuyorum. İlaç kutuları birbirine benziyorsa ilacı kutusundan çıkarıp saklıyorum. Burada aslında Sağlık Bakanlığına önemli bir görev düşüyor. İlaç kutuları engelsiz olursa ilaçları birbirinden ayırabilmek, doğru dozda, doğru zamanda kullanabilmek için kendime göre yöntemler geliştirmek zorunda kalmam. İlaçları rahatlıkla sorunsuz bir şekilde kullanma hakkına sahip olabilirim.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.