TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üzüm konseyi kurulmalı

İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, çok daha iyi işler yapabilmek için Üzüm Konseyi kurulması gerektiğini söyledi. Pamuk ve zeytin konseylerinin sektör için çok iyi işler yaptığını belirten Esmer, önemli açıklamalar yaptı

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2018 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Üzüm konseyi kurulmalı

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

Çekirdeksiz kuru üzümde bu yıl çok önemli gelişmeler yaşadıklarını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Mehmet Esmer, güçlü kurumların piyasaya alıcı olarak girmesi ile fiyatta istikrar sağlandığını belirterek, “Çekirdeksiz kuru üzümde sezonun yarısına geldik. Bu sezon çekirdeksiz kuru üzümde son derece ciddi gelişmeler oldu. İlk olarak sezon başında TARİŞ’in yanında Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatif’in piyasaya alıcı olarak girmesi piyasada fiyat istikrar açısından son derece önemliydi. Bu gelişme sonrasında üzümde fiyat istikrarı sağlandı. Umuyorum ki bu önümüzdeki yılarda da devam eder. Bunun çok faydalı olduğunu hep beraber gördük. Üzümün en zorlu dönemi eylül-ekim aylarıdır. Çünkü üzüm bir anda hasat edilir ve sergilerden kalkar. Bir anda piyasaya girer. 2 ayda üzümün yüzde 35’i satılır. Dolayısıyla güçlü kurumların piyasaya alıcı olarak girmesi fiyatta çok ciddi bir istikrar sağladı” diye konuştu.

CİDDİ SIKINTILAR VARDI

Çekirdeksiz kuru üzümde çok daha iyi işler yapabilmek için üzüm konseyi kurulması gerektiğini söyleyen Esmer, “Bugün baktığımızda zeytinyağı konseyi, pamuk konseyi var. Üzüm Konseyi kurulmak istendi ama başarılı olamadı. Üzüm Konseyi mutlaka kurulması gerekiyor. En büyük hayallerimden biri bu konseyin kurulması ve iyi bir şekilde çalışmasıdır. Bu konsey kurulduğunda uluslararası platformlarda temsil edilecek, toplantılara katılacak, durum değerlendirmesi yapacak. Üreticiye yönlendirmeler yapılacak. Mesela ilaç kalıntıları konusunda çok ciddi sıkıntılar vardı. İhracat neredeyse durma noktasına gelmişti. Morallerin çok bozulduğu bu dönemde fiyatlar düşmeye başlamıştı. Üretici birlikleri, ziraat odaları, borsalar bunlar bir anda birleştiler ve çok güzel sonuçlar alındı. İlaç kalıntı sorunu tamamen yok oldu. Üzüm konseyi olmuş olsaydı çok daha hızlı bir şekilde hareket ederdik. O yüzden Üzüm Konseyi bir an önce kurulmalı” dedi.

DOĞRU ÜRETİM YAPMIYORUZ

Tarım ürünlerinin en büyük problemlerinden birinin de kalıntı problemi olduğuna dikkat çeken Mehmet Esmer, Türkiye’nin tam olarak doğru bir üretim yapamadığını dile getirerek şöyle konuştu: “Gıda üzerine olan bir sektörde olduğumuz için kalıntı sorunu büyük bir problem. Teknoloji ilerledikçe bunları tespit etmek ve sorunları çözmek de kolaylaşıyor. Türkiye olarak doğru üretimi tam yapamıyoruz. Yüzde 50 başarılı olurken yüzde 50 başarısız yapıyoruz. Türk üzümü dünyanın en güzel, en kaliteli ve en değerli üzümüdür. Bunu kendi ürünümüz olduğu için söylemiyorum. Dünya piyasalarında aranan bir ürün.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.