TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'de Hasan Tahsin anıldı

İlk kurşunu atarak milli mücadelenin başlamasına vesile olan şehit gazeteci Hasan Tahsin, şehit gazeteci Hasan Tahsin, şehit edilişinin 99. Yılında Konak’taki anıtının önünde anıldı

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 08:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'de Hasan Tahsin anıldı

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

İzmir’in işgali sırasında ilk kurşunu atarak, şehit düşen ve milli mücadelenin simgesi haline gelen gazeteci Hasan Tahsin için, şehit edilişinin 99. Yıl dönümünde Konak’ta bulunan anıtı önünde bir anma töreni düzenlendi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin organize ettiği törene Buca Belediyesi Başkanı Levent Piriştina, Bornova Belediyesi Başkanı Olgun Atilla, Karşıyaka Belediyesi Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediyesi Başkanı Sema Pekdaş, milletvekilleri Atilla Sertel ve Tacettin Bayır gibi isimler de katılım gösterdi. Törende yaptığı konuşma ile ilk kurşunun Anadolu’nun kurtuluşu için kıvılcım olduğunu söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir’in de direnişin ve aydınlığın simgesi olduğunu belirtti.

ONURLA ANIYORUZ

Konuşmasının devamında İzmir’in işgalinin sonun başlangıcı olduğunu vurgulayan Misket Dikmen, “Aynı günlerde Mustafa Kemal Paşa yanında kurmay heyetiyle birlikte Anadolu'ya geçerek İzmir'de başlayan direnişin örgütlü bir harekete dönüştürülmesi sürecini başlattı. Ve bu süreç sonunda İzmir'de başlayan mücadele yine İzmir'de 9 Eylül 1922 tarihinde noktalandı. Hükümet Konağı'na çekilen Türk bayrağıyla Atatürk'ün ifade ettiği gibi geldikleri gibi gittiler. Bu gidişin gerçekleşmesi sürecinde mücadeleye ilk kıvılcımı çakan ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın kahramanlarından Hasan Tahsin’i gerçek adıyla Osman Nevres’i onurla anıyoruz. Yalnızınca ilk kurşun değil elbette ona bu onuru veren. Ülkemizin düşman işgali sırasında yaptığı konuşmalar, çıkardığı gazete, hazırladığı bildirilerle halkı aydınlatan, direnişi örgütleyen gerçek bir vatanseverdi Hasan Tahsin. İlk kurşun milli mücadelenin simgesi oldu, İlk kurşunun atıldığı kent olan İzmir de direnişin ve aydınlığın" şeklinde konuştu.

BEDEL ÖDEMEK GEREKİYORDU

Hasan Tahsin'in, gerçek aydının sözde değil, eylemle de halkın yanında olması gerektiğine inanan bir kahraman olduğunu da dile getiren Misket Dikmen, "Öncü olmak, gazeteci olmak o dönemde de zordu. Bedel ödemek gerekiyordu. Bu dönemde de zor. Bugün de bedel ödüyor gerçek anlamda gazetecilik yapan pek çok meslektaşımız. Tıpkı onun gibi gazetecilik mesleğinin gereklerini yerine getirdikleri, doğruyu söyleyip yazdıkları ve gerçekten halkın yanında oldukları için. O günden bu güne aynı inanca sahip pek çok gazeteci, basın özgürlüğüne sıkılan kurşunların hedefi oldu. Toplumun bilgi edinme, haber alma, düşünce ve ifade özgürlüğüne inancın bedelini tıpkı Hasan Tahsin gibi yürekli nice gazeteci yaşamlarıyla ödedi” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.