TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zorluklara rağmen geçişler durmuyor

Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Gönderme Anlaşması, Ege Denizi’ndeki geçişleri büyük oranda düşürmüş olsa da geçişler hala ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının istatistiklerine göre, 2017 yılında Yunanistan’a geçmek isteyen 18 bin 417 mülteci yakalandı

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2018 07:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zorluklara rağmen geçişler durmuyor

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Son yıllarda özellikle Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı, çok sayıda mülteci ülkesini terk edip Türkiye’ye sığındı. En büyük istekleri Avrupa ülkelerine geçip yeni bir yaşam kurmak olan mülteciler, Yunan adalarına gidebilmek için kaçak geçişlere başladı. Çeşme Çiftlikköy bölgesi son zamanlarda en sık geçiş yapılan yerlerden biri oldu. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Gönderme Anlaşması, Ege Denizi’ndeki geçişleri büyük oranda düşürmüş olsa da geçişlerin hala devam ettiği gözlemleniyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının istatistiklerine göre, 2017 yılında ölümü göze alarak Ege’nin soğuk sularını aşarak Yunanistan’a geçmek isteyen 18 bin 417 mülteci yakalandı. Yaşanan düzensiz göç hareketlerinde 31 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 117 organizatörde yakalanarak adli makamlara teslim edildi.

BAKANLIK RAKAMLARI AÇIKLADI

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son istatistikler ise, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nin iç ve dış göç trafiğini rakamlarla ortaya koydu. Yayınlanan düzensiz göçmen sayısı tablolarına göre, 2015’te 146 bin 485, 2016 yılında 174 bin 466 kişinin sığındığı Türkiye’ye, 2017 yılında ise 157 bin 350 göçmen giriş yaptı. Sığınmacılar arasında Suriye uyruklu yabancılar başı çekerken, onları sırasıyla Afganistan, Irak ve Pakistan’dan gelenler takip etti. Göçmen kaçakçılarının sayısı 2014 yılında bin 506 iken 2017 yılında bu rakam 4 bin 574’e çıktı. 2017 yılında 3 milyon 424 bin 237’ye ulaşan geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin ilk 10 ile dağılımı ise şu şekilde; İstanbul 537 bin 829, Şanlıurfa 462 bin 961, Hatay 457 bin 106, Gaziantep 350 bin 067, Mersin 191 bin 684, Adana 171 bin 685, Bursa 134 bin 490, Kilis 131 bin 914, İzmir 129 bin 644, Konya 99 bin 990. Bunların arasında geçici barınma merkezlerinde kalan sığınmacıların sayısı 228 bin 251. Türkiye’de toplam 19 tane geri gönderme merkezi bulunuyor. Bunların en büyüğü İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi.

İMECE YARDIMI

Ülkelerinden çeşitli sebeplerle kaçan mülteciler özellikle Yunan Adaları’na yakın yerlerde karşı sahile geçebilmek için bekliyor. Aralarında değişik uluslardan gelen göçmenlerin en çok beklediği yerlerden biri İzmir’in Çeşme İlçesi’ndeki Pırlanta Koyu. Mülteciler için yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri yürüten Çeşme İmece İnisiyatifi, Çeşme sahillerinden Yunan Adaları’na geçmeye çalışırken yakalanan ve aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sığınmacılara yardım eli uzatıyor. Göçler başladığı günden bu yana sığınmacılar için gece gündüz çalışan inisiyatif gönüllüleri, giyecek ve gıda desteğinde bulunuyor.

YÜZDE 90’I ÜLKESİNE DÖNMEK İSTİYOR

Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, saha çalışmalarında görüştükleri Suriyelilerin çoğunun ülkelerine dönmek istediklerine dikkat çekerek, “Bizim sahada görüştüğümüz Suriyelilerin yüzde 90’ı ülkelerine dönmek istiyor. Buradan kimsenin koşa koşa Batı’ya gidelim diye bir derdi yok, özellikle Suriye ve Irak’tan gelen mülteciler. Tabii Türkiye’de çok başka ülkelerden, Afganistan’dan, Afrika ülkelerinden, İran’dan gelen mülteciler de var. Onların hedefi Avrupa’ya gitmek. Çünkü Türkiye Suriyelilere yönelik geçici koruma statüsü çıkardı ama bu mesela Irak’tan gelen Ezidileri bile kapsamıyor. Birtakım haklar tanındı, bunlar sadece Suriye’den gelenlere tanındı. Diğerlerine bu haklar tanınmadığı için Batı’ya gitmek istiyorlar. Ama Suriyelilerin gerçekten büyük bir kısmı ülkelerine dönmek istiyorlar” dedi.

BÖLÜNMÜŞ AİLELER BATI’YA GİDİYOR

Suriyelilerden Batı’ya gitmek isteyenlerin büyük ölçüde bölünmüş aileler olduğunu vurgulayan Şahin “Batı’ya gitmek isteyenler büyük ölçüde bölünmüş aileler. Bir dönem ailenin bir kısmı Batı’ya geçmiş, bir kısmı burada kalmış. Onlar gitmek istiyor. Bugün bu anlaşma bitse kimler gitmek istiyor deseniz çok büyük bir kısmı ‘Biz gitmek istiyoruz’ demeyecekler. Onun için bu anlaşmadan öte bu mülteci sorununun çözülmesinin temel koşulu Suriye’de savaşın bitirilmesi. Suriye’de savaş bitse insanlar ülkelerine dönmek istiyorlar. Orada geri dönülecek bir ülke kaldı mı, o ayrı bir mesele. Sadece savaşın bitmesi yetmiyor, bütün altyapı, ekonomi, her şey çöktü. Savaşta kullanılan sofistike silahlar nedeniyle bütün tarım alanları, topraklar, sular her şey kirlendi. Onun için aslında gidebilecekleri bir ülke de yok. Aslında bunların büyük çoğunluğu Türkiye’de kalacaklar. Çünkü Batı’da daha rahat edebilecekleri bir durum yok. Gençlerin bir kısmı gitmek istiyor ama esas olarak burada kalıp ülkelerine dönmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.