TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öztürk: Hedeflerimizi Başarıyoruz

Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nilgün Öztürk, engelli vatandaşları hayata dahil edebilmek için çok fazla çalışma yaptıklarını belirterek amaçlarına ulaşabilmekten mutluluk duyduklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2018 06:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öztürk: Hedeflerimizi Başarıyoruz

NİLGÜN TAZE – ÖZEL HABER

Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi, 9 yıldır Karşıyaka’daki engelliler ve ailelerine ihtiyaçları doğrultusunda karşılıksız hizmet götürmekle kalmayıp engelli hakları konusunda bilgilendirme yapıyor. Ayrıca Karşıyaka Belediyesi ile engelli ve engelli aileleri arasında köprü olan konsey, yaptığı eğitim çalışmalarıyla engelli öğrencilerin gelişimine de katkı sağlıyor. İki yıldır tüm yönetim kurulu üyeleri ile birlikte engelli bireyler ve ailelerine hizmet vermeye çalıştıklarını açıklayan Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nilgün Öztürk, “Kurucu başkanımız Hülya Polat 7 yıl konseye emek vererek yerini bizlere teslim etti. Kendisi halen koordinatör olarak bizimle birlikte çalışmaktadır. Türkiye de ilk ve tek olan ‘Bir Nota Bir Gülüş’ adını verdiğimiz ve şefliğini 5 yıldır Çiğdem Sabuncuoğlu’nun yaptığı bir koro kurduk. Engelli gençler ve annelerinden oluşan koro bu yıl 5’inci konserini verecek. Karşıyaka Hikmet Şimşek Kültür Merkezi’nde 15 Mayıs gecesi yapılacak bu konserin çok farklı olacağına inanıyoruz” dedi.

İŞARET DİLİ KURSU

Kurdukları koro ile huzur evlerindeki yaşlılara da konserler verdiklerini belirten Öztürk, “Belediyemizin bize tahsis ettiği bir alanda bir orman oluşturmakla kalmayıp, engelli ve annelerinin katıldığı birçok kurs açtık. Öğretmenliğini Zeynep Bulut’un yaptığı Ebru Kursu, Şenay Aydoğan öğretmenliğinde folklor ve okuma yazma kursu, Deren Kaya öğreticiliğinde işaret dili kursu hala eğitimlerine devam etmektedir. Engelli bireylerimiz ayrı bir etkinlik olan işaret dili kursu ile kısa sürede İstiklal Marşı’nı ve ayrıca iki özel güne ait iki şarkıyı söylemeyi öğrendiler. Bunların dışında bu dili meclisce öğrenmek istedik ki bizim için ayrı önemi olan bir işitme engelliyle karşılaştığımız zaman ona destek olabilelim. İkinci etabını başlattığımız bu kursun faydası büyük diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE ENGEL YOK

İŞKUR ve halk eğitim merkezi ortaklığında file ve bileklik, 0-36 ay evde çocuk bakım kursu, tokat tahta baskı, sepet örücülüğü gibi kurslar açtıklarını ifade eden Öztürk şu ifadeleri kullandı: “İŞKUR’un günde 25 TL ücret ödediği kurslarda 150 engelli aileye dokunarak hem maddi hem manevi destek vermiş olduk. Bu kurslar gençleri evlerinden çıkartmakla kalmayıp hem sosyal olmaları için imkan sağlıyor hem de kendi yaptıklarından para kazanma hazzını yaşamalarına yardımcı oluyor. Bizlerde bu imkanların sağlanmasına kanal olabildiğimiz için çok mutluyuz. Her 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ilçemizde Karşıyaka Belediyemizin bizlere tahsis ettiği alanda 80 engelli ailenin katıldığı açmış olduğumuz kurslarımızda yapılan ve kendi ürettikleri el emeklerinin sergilendiği stantlar açıyoruz. Bu stantlarla ev ekonomisine katkı sağlamakla kalmayıp engellilerinde üretimde başarılı olabileceklerini vatandaşa gösterme imkanı buluyoruz.”

“BİZDE YAPABİLİRİZ”

Karşıyaka İlçesi’nde bulunan 4 engelli okulu, dernekler, özel alt sınıflar ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören gençlerle dans ve folklor gösterilerinin yer aldığı şenlikler düzenlediklerini açıklayan Öztürk, “Engelli gençlerin yaptığı resimlerle resim sergileri açıyoruz. Onlar bize ‘Bizde yapabiliriz’ diyorlar, bizde aracı olup halkla buluşturuyoruz. Yine her 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Büyükşehir Engelli Hizmet Müdürlüğünün yaptığı etkinliklere danslar, folklor ve şarkılarla katılım sağlıyoruz. Ayrıca kendi ilçemizde düzenlediğimiz etkinliklerde yine okullarımızda yıl boyunca hazırlanan gençlerimizin yaptıklarını sergiliyoruz. Tabi ilk saygı duruşu, İstiklal Marşı, çelenk sunumu ardından toplu yürüyüş yapılıyor ve daha sonrada etkinliklere geçiliyor” açıklamasını yaptı.

ANITKABİR ZİYARETİ

Öztürk, engelli ailelerini ziyaret ederek ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını belirterek, “Her bayram ve yıl başında ihtiyacı olan engelli gençlerimizi hayırseverlerin maddi desteği ile giydiriyor ve erzak dağıtıyoruz. Bize gelen talepler doğrultusunda yine bağışçılarımız sayesinde akülü sandalyeler, manuel sandalyeler, volkırlar, işitme cihazları gibi engellinin ihtiyaç duyduğu tüm araçları maddi destek bulup sahiplerine ulaştırdık. Bizim amaçlarımız içinde engelliyi sosyalleştirmek de var. Bu çerçevede 9 kasım da Atatürk’ü anmak ona yakın olmak için Tuna Kültür Derneği ile ortak bir proje gerçekleştirdik. ‘Ana Dan Ata Ya Toprak Götürmek’ isimli projemizle 55 kişilik engelli grubunu trenle bir günlüğüne Ankara ya götürerek Anıtkabir’i ziyaret ettik. Orada bir kabir komutanı bizleri karşılayarak, makamında ağırlayıp Anıtkabir’in çok güzel bir resmini hediye etti. Bizde elbette ilçemizde bulunan Zübeyde Hanım’ın mezarında aldığımız ve özenle muhafaza ettiğimiz değerli toprağı teslim ettik” şeklinde konuştu.

İZMİR’DE İYİLİK VAR

Yaşar üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Birliğinin ‘İzmir’de İyilik Var’ projesini başlattığını ve Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak bu projenin içinde yer aldıklarını açıklayan Öztürk, “Tüm etkinliklere faal olarak katılarak bu proje kapsamında bir orman oluşturduk. Bu yılkı proje de ‘Engelli Olmak İyilik Yapmaya Engel Değil’ olarak belirlendi. Evet değil. Bu kapsamda meclis olarak bizde Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan geniş katılımlı etkinlikte tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımız vatandaşlara file örmeyi öğrettiler, işaret diliyle istiklal marşını okudular ve şemsiyelerle büyük bir kalp yaptılar. Tüm sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bu etkinlik yoğun ilgi görerek büyük bir başarı elde etti” diye konuştu.

TİYATRO GRUBU

Karşıyaka’da olan okulları ziyaret ederek özel günlerde engelli öğrencilerle birlikte olmaya çalıştıklarının açıklayan Öztürk, “En son yaptığımız işlerden biri ve çok başarılı olduğumuzu düşündüğüm engelliler ve annelerinden oluşan tiyatro oldu. Hasan Kızılaslan’ın yazdığı, yönettiği ve gönüllü olarak bizlere öğretmeye çalıştığı iki oyun sergiledik. Mahallenin İncileri ve Anam Avradım Yarim isimli tiyatro oyunları büyük alkış aldı. Bu oyunları tüm ilçelerde sergilemek ve engelli gençlerin imkan verilirse her şeyi yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Çok zorlu ve yorucu bir çalışma tiyatro ama çok hevesli ve istekli olan gençler büyük başarı sağlıyorlar. Bizde onların bu başarılarından dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

ERİŞEBİLİRLİLİK ÇALIŞMALARI

Öztürk, engelli erişimi ile ilgili sticker çalışmaları yaptıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yollara düşüp yanlış parkeden araçlara stickerları yapıştırıyor ve onları düzgün park etmeleri konusunda uyarıyoruz. Yine erişebilirlilik çalışması kapsamında ilçemizdeki tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızın rahat alışveriş yapmaları,faturalarını düzgün ödemeleri ve bankalarla işlemlerini yapabilmeleri için dükkanları dolaşıp resimleyerek buralara gerekli uyarıları yaparak zaman verdik. Verdiğimiz sürenin bitmesinin ardından bir sergi açarak düzelti yapan kuruluşları ödüllendirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca çalıştaylara, toplantılara, seminerlere katılarak yeni bilgiler öğrenerek bu bilgileri bilmeyenlerle paylaşıyoruz.”

KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ

Kendileri için en önemli olan çalışmalarından birinin de Kent Konseyleri Engelli Meclisleri Birliğini kurmak olduğunu ifade eden Öztürk, “İzmir Kent Konseyleri Birliğince Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisine verilen bu görev doğrultusunda ilk toplantımızı yaparak oluşturduğumuz yönetimle yönergemizi hazırladık. Bu yönergemizi Kent Konseyler Birliğine göndereceğiz. Amacımız İzmir’in tüm engellilerine ulaşmak. Bu doğrultuda çalışmak çabalamak gerek. Çok zorda olan, ihtiyacı olup da evden çıkamayan engellilerimiz var. Onlara ulaşmak gerektiğini düşünerek bu birliği tüm ilçelerle birlikte kurduk. İlk kurulum aşamasını da biz üstlendik çünkü başaracağımızı biliyoruz.

DİNLENME MERKEZİ

Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) ve Karşıyaka Belediyesinin yeni hizmete açtığı Kısa Süreli Günlük Engelli Dinlenme Merkezi ortaklığında ailelere yönelik aile ve terapi eğitimine başladıklarını açıklayan Öztürk, “Bu etkinlikte anneler günlük yaşamda yaşadıklarını paylaşıp kendilerini hem bedensel hem de ruhsal rahatlatma çalışması yapıyorlar. Biz aileler en çok ihtiyacımız olan zamanlarda çocuklarımızı bırakacak yada emanet edecek bir yer bulamayız. Evet ailelerimiz bizlere her zaman destektir ancak bazen olur ki zorda kalırız. İşte tam bu zamanda merkez devreye girerek çocuklarımızı evden alacak ve bildirdiğimiz saatte geri getirecekler. Elbette orada da boş durmayacak dalında uzman kişilerle birlikte vakit geçirerek resim, spor, konuşma terapileri alacaklar. Burası bizler için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“HEDEFLERİMİZİ BAŞARIYORUZ”

Açtıkları tüm kurslarda engelli vatandaşları evlerinden çıkarmayı ve hayata dahil etmeyi amaçladıklarını açıklayan Öztürk şunları söyledi: “Tüm kurslarda bizlere destek olan Karşıyaka Halk Eğitim Müdürlüğüne, İŞKUR’a, Engelli Meclis Yürütme Kuruluna, Kent Konseyi Yürütme Kuruluna ve ister gönüllü ister ücretli olsun tüm öğretmenlerimize ve elbette ailelerimize çok teşekkür ederiz. Bizler gönüllü çalışan bir grubuz ve elimizden geldiğince belediye başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar ve Kent Konsey Başkanı Selman Boyacıoğlu desteğiyle engelliye ulaşmak ve onları evden çıkarmak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor ve bunu da başarıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.