TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de yasa dışı dinleme operasyonu

Yasa dışı dinlemelere yönelik İzmir merkezli yapılan operasyonda, 27 emniyet mensubu gözaltına alınırken 12 kişinin daha gözaltı kararı bulunduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2014 07:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de yasa dışı dinleme operasyonu

İzmir merkezli 12 ilde, son yıllarda yapılan yasa dışı dinlemelere yönelik müfettiş raporları doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında, saat 06.00’da eş zamanlı operasyon başlatıldı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saat 05.00 sıralarında Konak’taki binasında toplanmaya başladı. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından ellerinde zarfla çıkan polis ekipleri, operasyon yapacakları evlere doğru yola çıktı. Saat 06.00 sıralarında eş zamanlı yapılan operasyonda polisler, birçok eve baskın yaptı. Polis, Yeşilyurt semtinde bir apartmanda arama yaptı. Yaklaşık 1 saat süren aramanın ardından İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan Komiser Ramazan Mert gözaltına alındı. 12 ilde yapılan operasyonlarda polis müdüründen memuruna kadar 20 emniyet mensubu gözaltına alındı.

İzmir’de gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

Öte yandan gözaltı kararı bulunan 12 emniyet mensubunun aranmasına devam edildiği öğrenildi.

OPERASYON SÜRÜYOR

Öğlen saatlerinde gözaltına alınan emniyet mensuplarının sayısı 25 oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğü Bozyaka hizmet binasına bir polis daha getirildi. Meslektaşları tarafından gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen ve emniyete getirilen ancak ismi açıklanmayan polis memuru, Bozyaka hizmet binasına sokulurken, kendisini görüntülemeye çalışan basın mensuplarına, "İzmir'e uyuşturucu girmesin diye günlerce yollarda yattım. Biz birşey yapmadık" diye seslendi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan emniyetçiler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Basmane'deki TEM Şube Müdürlüğü ve Bozyaka hizmet binasına götürüldü.

"KALABALIKLAR HALİNDE GÖZALTINA ALMAK MODA OLDU"

İzmir merkezli 12 ilde, yasa dışı dinlemelere yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan komiserler Remzi Burcu ve Edip Çakmak’ın avukatı İsmail Hakkı Küçük, operasyonlarla ilgili açıklama yaptı.

İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalıştıkları döneme ilişkin yasa dışı dinlemelere yönelik operasyonda Erzurum’da gözaltına alınan Remzi Burcu ve görev yeri Muş’ta olan ancak tatil için geldiği Aydın’da gözaltına alınan Edip Çakmak’ın avukatı İsmail Hakkı Küçük, İzmir merkezli 12 ilde yapılan operasyonlara ilişkin açıklamada bulundu. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilik suçlamaları ile gözaltına alınan müvekkillerinin yasal çerçevede kamu görevi yaptıklarını kaydeden Küçük, kalabalık sayıdaki gözaltıların artık moda olduğunu, devlet hukuk devletiyse herkesin yaptığı işin hesabını vereceğini söyledi.

“ÇOK ÜZÜLÜYORLAR”

Suçlamaları, gözaltı süresinde daha çok eziyet, işkence, sıkıntı verebilmek için cezası ağır suçlardan seçtiklerini düşündüğünü söyleyen Küçük, şöyle konuştu: “Yaptıkları tamamen yasal çerçevede yapılan kamu görevi. Kesinlikle suç olarak addedilmesi hukuksuz. Tamamen keyfi. Müvekkillerimden Edip Çakmak ile görüştüm. Yaptıkları çalışmaların tamamen hakim kararıyla olduğunu, önleme dinlemesi olduğunu, terör örgütlerine yönelik çalışma olduğunu, bir çok uyuşturucu yakaladıklarını, canla başla gayret ettiklerini, görevlerini yaptıklarını söylüyorlar ancak karşılığının böyle bir mağduriyetle neticelenmesine de çok üzülüyorlar. Kendilerinin yıpratmak sindirmek amaçlı olduğunu düşünüyorlar mevcut operasyonun.”

“HERKES YAPTIĞI İŞİN HESABINI VERECEK”

Müvekkillerinin hakkında kimlerin şikayetçi olduğunu bilmediğini ifade eden Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: “Müvekkillerim şüpheli sıfatı ile gözaltına alındı fakat gözaltına alınma sebebi yok. Hepsinin telefonu açık, hepsi adresinde, çağrıldığı zaman hepsi gelecek şekilde olan insanlar ama moda bu kalabalık sayıda gözaltına almak, mümkünse cezası ağır suçlardan, suçlamalar, soruşturmalar başlatmak. Böyle gözaltında üç gün, dört gün, dördüncü günün sonuna kadar, bir de hukuksuz şekilde. Herkes yaptığı işin eğer bu devlet hukuk devletiyse hesabını verecek buna da hazırlıklı olmalı." (İHA/İZMİR)

Valilik’ten operasyon açıklaması

İzmir Valiliği 19.08.2014 tarihinde İzmir merkezli olarak 12 ilde başlatılan operasyonla ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklama şu şekildedir:

“Ulusal olarak yayın yapan bir gazetenin 18.03.2014 tarihli nüshasında çıkan haberle çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği bildirilmiştir. Gazete haberinde isimleri geçen an itibariyle (62) müştekinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına ve Emniyet Müdürlüğüne başvurarak şikâyetçi olmalarıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca, yasa dışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Mülkiye ve Polis Baş Müfettişleri’nce idari inceleme-soruşturma başlatılmış, bu inceleme-soruşturma neticesinde hukuka aykırı olarak telefon dinlemesi yaptıkları tespit edilen görevliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan adli tahkikat neticesinde; ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, kurulan suç örgütü kapsamında resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayarak, kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma’ suçlarıyla ilgili olarak şüpheliler hakkında tahkikat başlatılmıştır.

19.08.2014 günü başlatılan adli tahkikat neticesinde; suç tarihlerinde İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan (1) 1. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 2. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 3. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) 4. Sınıf Emniyet Müdürü, (2) Emniyet Amiri, (8) Komiser, (2) Komiser Yardımcısı, (4) Başpolis, (12) Polis Memuru olmak üzere toplam (32) emniyet görevlisi hakkında, 2010-2011-2012 ve 2013 yılları arasında, kamu kurumlarında görevli memurların farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendikleri tespit edilmiştir.

Yasa dışı dinleme yaptıkları tespit edilen (32) şüpheliyle ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talep yazısı ve İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile 19.08.2014 günü sabah saatlerinde İzmir merkezli (12) ilde (Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkâri, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova) toplam (32) adreste eş zamanlı olarak başlatılan operasyonlarda (1) 3. Sınıf Emniyet Müdürü, (2) Emniyet Amiri, (6) Komiser, (2) Komiser Yardımcısı, (4) Başpolis, (10) Polis Memuru olmak üzere toplam (25) emniyet görevlisi an itibariyle gözaltına alınmıştır. Haklarında arama ve/veya yakalama kararı bulunan diğer (7) kişinin arama ve/veya yakalama işlemleri devam ettirilmektedir.

19.08.2014 günü başlatılan yasa dışı dinleme operasyonunun bir takım basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada çıkan haberlerde İzmir ilinde daha önceki tarihlerde yapılan askeri casusluk ve liman operasyonları ve bu operasyonları yapan emniyet mensuplarına karşı yapılmış olduğu algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu operasyonun kamuoyuna yansıyan operasyonlarla bir alakasının olmadığı ve bu tür haberlerin kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltmak amacıyla yapıldığı değerlendirilmektedir.” (HABER MERKEZİ)

Gözaltındaki polisin avukatı konuştu

İzmir merkezli 12 ilde yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan polislerden birinin avukatı Ali Aksoy, gözaltı kararlarının casusluk davasıyla ilgili olmadığını ve İzmir’de yürütülen İran ajanları ve El Kaide’ye yönelik bir operasyon nedeniyle yapıldığını ileri sürdü

Emniyetteki paralel yapı kapsamında sabah eşzamanlı operasyonlar sonrasında gözaltına alınan emniyet personelinin İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün Bozyaka’da bulunan hizmet binasına getirilme işlemleri gün boyu sürdü. Gözaltına alınan bir polisin daha emniyete getirilmesinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan emniyet mensubunun avukatı Ali Aksoy, MİT Başkanı ve İstihbarat Daire Başkanı’nın imzasıyla yürütülen dosya ile ilgili gözaltıların olduğunu belirterek, “Şu an yürütülen operasyonda El Kaide ve İran ajanlarıyla ilgili usulsüz dinleme yaptınız mı, sorgusu yapılıyor” dedi.

“VAZİFELİ PERSONELE OPERASYON YAPILIYOR”

Yürütülen soruşturma ile ilgili bilgi veren Aksoy, şöyle konuştu: “İran ajanlarına yönelik operasyonu takip eden personel gözaltına alınıyor. Trajikomik bir durum var şu an hâla görevde olan arkadaşlardan gözaltına alınanlar var. Daha trajikomik olanı mevcut istihbarat müdürünün kendi imzasıyla yaptığı bir operasyonda kendisi değil de alttaki bir personeli içeri almış durumdalar. Daha da komiği iki gün önce şu an bizim müvekkilimiz bu operasyonu yürüten savcıya bizzat yürütmekte olduğu El-Kaide dosyası ile ilgili rapor vermiş. Yani siz savcı olarak birkaç gün önce El Kaide dosyasında bilgi veren bir şahsa bugün operasyon yapıyorsun ve vazifeli bir personele yapıyorsunuz. Vazifeli bir personele bu operasyonun yapılması olayın tamamen kurgu olduğunu gösteriyor.”

“OPERASYON BİLGİSİ GAZETELERE SIZDIRILDI”

Operasyon bilgisinin hükümete yakın bazı gazetelerde daha önce yayınlandığını ifade eden Ali Aksoy, şunları söyledi: “Dinleme ile ilgili hiçbir bilginin dışarı sızdırılmaması lazım, bu suçtur. Bu belgeleri dışarı sızdıracak iki isim var. Bu isimleri iyi öğrenin. Birincisi Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İzmir İstihbarat Şube Müdürüdür. Bu ikisi bilgileri vererek, gazetelerde yayınlattı. Şimdi ardından ‘usulsüz dinleme yapmışsınız’ diyerek operasyon yapılıyor. Operasyonun özü budur. Bunlara ‘Siz avcısınız, bize adam getirin’ diyorlar. Ve şu an adam arıyorlar. Ama nasıl yapacaklar bilmiyorum. İmzası olan müdür görev başında, mevcut çalışan personel gözaltında. Basına da ‘İstihbaratla ilgili hususi dinleme bulduk’ algısı verilmeye çalışılıyor. Yapılan böyle bir şey yok. Suçlarla alakalı suçlu arıyorlar. Bu suça uyacak insan arıyorlar. Bu insanların suçlu olması mümkün değil, sadece mağdur ediliyorlar.”

50 civarındaki kişinin de şikayetçi olduğu söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Aksoy, bazı şikayetçi olmaya zorlanan polis memurları olduğunu öne sürdü.

Gözaltı işlemlerinin devam edeceğini ileri süren Aksoy, henüz suç duyurusunda bulunmadıklarını ancak salınma talebini ileteceklerini ifade etti. Yapılan son gözaltılarla birlikte İzmir’de gözaltı sayısı 27’ye çıktı. (İHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.