TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü'nde gergin anlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü'nde yaklaşık bir saat konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na konuşmasının uzun sürmesi ve 'siyasi bir konuşma' yaptığı gerekçesiyle tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2014 07:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü'nde gergin anlar

Erdoğan, "Van'da yapılandan haberin var mı, edepsizlik yapıyorsun. Tamamen siyasi konuşma yapıyor. Böyle bir şey olabilir mi?" diyerek tepkisini dile getirdi.

'Danıştay'ın 146. Kuruluş Yıldönümü' ve 'Danıştay ve İdari Yargı Günü', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay idari ve yargı mensuplarının katılımıyla Danıştay konferans salonunda gerçekleştirildi. Açış konuşmasını yapan Danıştay Başkanı Güngör, Danıştay'ın, zamanın sınamasından geçmiş, gelenekleri oturmuş, kurum kültürünü geliştirerek, idarenin yargısal denetimini çağdaş standartlara uygun biçimde sürdüren kurum olarak, devletin vazgeçilmez bir yapı taşı olduğunu belirterek, "Danıştayın 146 yıldır varlığını ve etkinliğini sürdürebilmesi, devletimizin ve milletimizin adalete olan inancının en belirgin kanıtıdır" dedi. Danıştay'ın 10'u idri, 4'ü vergi olmak üzere 14 dava dairesi, 1 idari daire ve kurulları ile 2013 yılı içinde toplam 156 bin 375 dosya hakkında karar verdiğini anlatan Güngör, halen Danıştay'da karar bekleyen 190 bin 340 dosyanın olduğunu ifade etti.

Ağır işleyen yargı sistemi nedeniyle toplumda bir duyarlılığın oluştuğunun farkında olduklarını söyleyen Güngör, "Bu durumu aşabilme adına Başkanlığımızca hazırlanan ve idari yargılama usulünde değişiklik öngören kanun teklifinde hızlı ve adil yargılamaya olanak sağlayan önlemler bulunmaktadır. Bu teklif yasamanın gündemindedir. Bu vesileyle belirtmek gerekir ki, yüksek mahkeme olarak karar bağladığımız dosya sayısının çokluğuyla değil, verdiğimiz içtihatların hukuk oluşturma gücüyle anılmayı bekliyoruz ve diliyoruz" diye konuştu.

Her türlü içsel ve dışsal etkiden, yönetme ve yönlendirmeden uzak, kendi kurum ve kuralları çerçevesinde, tamamen hukuk devleti ilkesi ve adalet anlayışı içerisinde çalışan, makul sürede adil kararlar verebilen bir yargının herkesin ortak arzusu olduğuna dikkati çeken Güngör, "Bu nedenle bu konuda ilgili herkese çok önemli görevler düşmektedir. Yargının, somut bir olay hakkında, yasalar ve hukuk çerçevesinde karar verme sürecinde, herhangi bir gücün etkisi veya baskısı altında kalmaması, hukuka ve vicdani kanaate göre karar verebilmesini etkileyecek unsurlardan, hukuka güveni sarsacak tutum ve davranışlardan korunması gerekir" dedi.

Güngör, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yargıçların ve yargı kurumlarının, verdikleri nihai kararların, pozitif hukuk gereğince anayasa ve yasalar çerçevesinde, tüm kişi ve kurumları bağladığını, o karara katılmasalar bile müdahale edemediklerini ve uymak zorunda olduklarını gözeterek, yargı yetkisini daha özenle kullanmaları gereklidir. Diğer taraftan yargı kararlarına ve yargıçlara eleştiri getirilirken, yargı ve yargıçlar idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine sürekli engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir. Yargı sürecinin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için bir taraftan yasama ve yürütme, yasal yetkilerini kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun kullanmalı, diğer taraftan da uygunsuz müdahalelerden kendilerini olabildiğince korumalı, bununla da yetinmeyip, iç dünyalarındaki duygu ve düşüncelerin etkisinden uzak kalarak karar verebilmeyi başarmalıdır. Yargıç, hukuka ve adalete önce kendisi inanarak yetkilerini özenli kullanmalı ve özgürlük alanlarını daraltıcı yorum ve kıyaslamalardan kaçınmalıdır."

 

"DANIŞTAY'IN, İDARİ GÖREVLERİ HER GEÇEN GÜN BİRAZ DAHA ERİYOR"

Danıştay'ın, idari görevlerinin her geçen gün biraz daha eridiğini anlatan Güngör, istatistiklerin bu gerçeği ortaya koyduğunu ifade etti. Güngör, "Danıştay'ın görüşünü alma yolu tercih edilirse, kamu yararına yönelik işlemlerde ortak akıl süzgecinden geçmiş, isabetli değerledirmeler yapılabilir. Hatta teknik hatalardan arınmış bir idari düzenleme ya da kanun tasarısı hazırlanması gibi faydalar sağlanabilir" dedi.

Güngör, konuşmasında şunları kaydetti: "Danıştayın yeni bina ve teknik ihtiyaçlarının karşılanmış olmasından ötürü yaşadığımız memnuniyete değinerek sözlerimiz tamamlamak isterim. Yer sıkıntısı çekilen, güvenlik zaafiyeti yaşamış, menfur bir saldırıya maruz kaldığımız binadan çıkarak, yeni, modern ve geniş bir binaya kavuşmuş olmanın ferahlığını yaşamaktayız. Kurumumuza sağlanan bu imkanlarla daha verimli çalışmaya devam ediyoruz."

 TÖREN PROGRAMI TAMAMLAMADAN BİTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Gül'ün, 10 Mayıs 2013 ile 10 Mayıs 2014 tarihleri arasında Danıştay'dan emekli olan yargı mensuplarına plaket takdim edeceği bildirilmişti, ancak Başbakan Erdoğan ile Feyzioğlu arasında yaşanan gerginlik nedeniyle tören yarıda kesilmek durumunda kaldı. (İHA/ANKARA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.