TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arap Birliği Libya için olağanüstü toplanacak

Arap Birliği, Libya'da yaşanan krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanma kararı aldı

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli, genel sekreter Nebil el-Arabi'nin, birliğin başkent Kahire'deki merkezinde istişare toplantısı düzenleme talebinde bulunduğunu belirtti.

Hilli, Arabi'nin, Libya'da orduya bağlı birlikler ile emekli tuğgeneral Halife Haftar liderliğindeki milis gruplar arasında çıkan çatışmalara bağlı olarak ülkede meydana gelen kriz hakkında daimi temsilcilerden brifing alacağı toplantıda, ayrıca birliğin Libya Özel Temsilcisi Nasır el-Kudve'nin üstlendiği rolü destekleme konusunun görüşüleceğini ifade etti.

Haftar, geçen cuma günü Bingazi'deki devrimci birliklere "tekfircilik ve aşırılık" suçlamasında bulunarak, bu gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuştu.

Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Haftar'a bağlı birliklerle orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Taburu arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

HALK İSTEMİYOR

Libya Başbakanı Ahmed Maatik, halkı, devlet kurumlarının, polis ve askeri teşkilatın inşası için çalışmaya ve omuz omuza vermeye çağırdı.

Maatik, başkent Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Libya halkı, yeniden asker tarafından yönetilmek istemiyor. Bu zor dönemi aşmak için halkın, gençlerin omuz omuza vermesi gerekiyor. Ülkedeki olaylar 3 yılın birikimi" dedi.

"Silahla diyaloğun" kabul edilemez olduğunu ifade eden Maatik, "Devrimciler sorunun değil bilakis çözümün kaynağı. Ordu ve polise destek veriyorlar" diye konuştu.

Maatik, hükümetin ülkedeki tüm grupları içine alacak "açılım hükümeti" olacağını kaydederek, "Ülkenin sorunları için diyalog üzerinde yoğunlaşılacak. Önümüzdeki dönemde güvenlik ve ekonomik altyapı sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Emekli tuğgeneral Halife Haftar, geçen cuma günü Bingazi'deki devrimci birliklere "tekfircilik ve aşırılık" suçlamasında bulunarak, bu gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuştu.

Tebruk'taki hava, kara ve deniz güçleri, Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Yarbay Cuma el-Abani, Özel Kuvvetler Komutanı Albay Venis Buhamade, Ömer el-Muhtar Taburu, Tebruk Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, eski Başbakan Ali Zeydan, Bingazi Havaalanı'nın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile Bingazi Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler de Haftar liderliğindeki gruplara katıldığını açıklamıştı. (AA/KAHİRE)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.