TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRKİYE, SOMA’YA AĞLIYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir maden ocağında çıkan trafo patlaması sonucu 200’ün üzerinde maden işçisi yaşamını kaybetti. Önceki gün saat 15.30’da yaşanan olay sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2 günlük arama-kurtarma çalışmaları sonucunda ölü sayısının 232’ye yükseldiğini açıkladı. İşçi yakınlarının Soma Devlet Hastanesi’ndeki çaresiz bekleyişi sürerken, 80 işçinin ise yaralı olduğu bildirildi. Ülke genelinde 3 günlük ‘Milli Yas’ ilan edildi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2014 07:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TÜRKİYE, SOMA’YA AĞLIYOR

YAŞANMIŞ EN YÜKSEK KAYBA DOĞRU GİDİYORUZ

Olay yerine dün saat 14:00 sıralarında gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden kazasının meydana geldiği Soma’da yaptığı açıklamada, ölü sayısının 232’ye yükseldiğini kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Can kaybının daha da artmasından endişeliyiz. Milli yas ilan edilmiştir. Bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye’deki şuana kadar yaşanmış en yüksek kayba doğru gidiyoruz. Şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsiler devam ediyor. Bütün bu işlemlerin hızlandırılması için uğraşıyoruz. Dün MHP, BDP CHP’den milletvekilleri taziyelerini sundu. Kendilerine gösterdikleri nezaketten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
“Bütün bu işlemler bittikten sonra gerek adli ve idari soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın” diyen Bakan Yıldız, “İçerde herhangi bir grizu patlaması ve darp olmadı. Karbonmonoksitten zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Ölümlü vakaların daha da arttığınız görüyoruz bunu üzülerek söylüyoruz” dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İçeride kaç işçinin olduğu konusunda Bakan Yıldız, “Tahmini bir rakam var bunu sizlere paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. O sayı bize özel sektörün verdiği sayı. İşçi kardeşlerimiz çıktıkça bu rakamları sizinle paylaşacağım” diye konuştu.
Yangının bir ara söner gibi olduğunu ancak dalgalı bir seyir izlediğini belirten Yıldız, “Yangın yolu üzerinde olanlar var. Hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Yangından daha uzakta olduğunu tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu. Arama kurtarma ekiplerinin eksi - 484 koduna kadar gittiğini söyleyen Bakan Yıldız, “Arama ekiplerinin de sağlının düşünerek son derece dikkatli davranıyoruz. 500’e yakın kurtarma ekibinin de sağlığını düşünerek bu çalışmayı yapıyoruz” dedi.
Yaralılardan 4’ünün ağır olmaktan çıktığının ve şuan 57 işçinin hastanelerde tedavi gördüğünü belirten Bakan Yıldız, onların da durumunun iyi olduğu haberini aldıklarını söyledi.

 160 DİN GÖREVLİSİ 5 MÜFTÜ

Maden ocağında hayatını kaybeden 205 işçi için 160 din görevlisi ile 5 müftü görevlendirildi. Halen maden altında kalan işçilerin kurtarılma çalışmaları devam ederken hayatını kaybeden işçilerin cenaze törenleri için 160 din görevlisi ile 5 müftü Soma ve Kırkağaç ilçesinde görevlendirildi.
Manisa İl Müftülüğü'nden alınan bilgiye göre, 160 din görevlisi ve 5 müftü hayatını kaybeden maden işçilerinin cenaze törenine katılacak. Çevre il ve ilçelerden sivil savunma ekipleri Soma’ya geldi. Son olarak çevre bölgelerden temin edilen tabutlar kamyon kamyon bölgeye götürüldü.

 İŞÇİ YAKINLARI FERYAT ETTİ

Soma'daki maden ocağından yaralı olarak çıkan işçilerin kaldırıldığı hastanelerin listeleri asıldı. İşçi yakınları listelerin önünde kuyruk oluşturdu.

Acil Afet Durum Başkanlığı yaralıların hangi hastanelere kaldırıldığı ile ilgili olarak listeler hazırlayıp, mobil araçlarının camına yapıştırdı. Maden ocağı işçilerinin yakınları mobil aracın çamından umut dolu gözlerle isimleri tek tek okudu. Aradıkları ismi bulanlar hastanelere doğru hareket ederken, bulamayanlar ise hüzünlü bekleyişini sürdürüyor. Bazı işçi yakınları kurtarma çalışmalarını yetersiz bulurken, bazıları ise çalışmaların yangından dolayı aksadığını dile getirdi.

Ölen işçilerin isimlerinin okunmasıyla feryat içinde soğuk hava deposuna giden işçi yakınları ise yürek dağladı. Bir işçi yakınının ölüm haberini aldığında "Dursun'um sen şehit mi oldun" diye feryat etmesi vatandaşları yasa boğdu. Soma Devlet Hastanesi’nde işçilerin yakınları gelecek umutlu haberi bekliyor. Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da maden önünde bekleyen işçi yakınlarının yanlarına giderek son durum hakkında bilgi verdi. Yıldız, işçi yakınlarının "Cenazelerimizi ne zaman alacağız, bize bilgi verilmiyor" gibi sorularını yanıtladı.
Öte yandan madenden çıkan bir cenazeden sonra büyük bir feryat koptu. Oğlunun cenazesini gören bir annenin 'Mustafam Mustafam' çığlıkları yürekleri dağladı. Sinir krizi geçiren kadını çevredekiler sakinleştirmeye çalıştı. Baygınlık geçiren kadın ambulansta tedavi edildi.

 ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi de cenaze araçları ile cenaze nakil ve defin hizmetleri için her türlü ekipmanı Soma Kriz Merkezi emrine gönderdi, konser ve etkinliklerin hepsi iptal edildi.

Belediyeden yapılan açıklamada, 20 kişilik uzman AKS ekibi, önceki gece Soma’ya ulaşarak arama-kurtarma çalışmalarına destek olduğu, İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı 18 personel ve 2 müdürün, sabaha kadar aralıksız görev yaptığı belirtildi.

Öte yandan maden faciası nedeniyle konser etkinliklerinin iptal edildiği, kent merkezinde yer alan 6’sı dev led ekran olmak üzere 54 ekranın da karartıldığı ve ekranlarda "siyah zemin” üzerine başsağlığı mesajı yazıldığı belirtildi.

İlk etapta dün akşamki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki "Kerem Görsev Quartet" bugün İzmir Sanat’ta gerçekleştirilecek "Siyah-Beyaz Tuşlar Eşliğinde Türküler ve Şarkılar" dinletisi ertelendi. Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği 13. Çiçek Festivali kapsamındaki konserlerin, Konak Belediyesi'nin 13. Alsancak Şenliği'ndeki tüm organizasyon ile etkinliklerin, Çeşme Belediyesi 3. Alaçatı Uçurtma Festivali çerçevesinde düzenlenecek konserlerin de iptal edildiği kaydedildi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin bugünküŞehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Teşvik Yarışması Ödülleri töreni ve kokteylinin de ötelendiği bildirildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 16. Bahar Şenlikleri'nin de iptal edildiği belirtildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de Soma'daki maden faciasıyla ilgili birer başsağlığı mesajı yayımladılar. (AA/İHA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.