TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir köylere el attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, koruyucu duvarları olmadığı için hayvanların otlama alanı haline gelen köy mezarlıklarını birer birer yenileyip koruma altına alıyor

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 08:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir köylere el attı

Kentin mezarlık ihtiyacını karşılamak ve yeni gömü alanları oluşturmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da yılların etkisiyle bozulan mezarlık duvarlarını yeniliyor. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri,  kent içindeki toplam 13 mezarlıkta duvarları yeniledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON Genel Müdürlüğü ekipleri ise iki etap şeklinde Menemen, Bayındır, Torbalı, Kemalpaşa, Aliağa, Bornova, Buca, Foça, Menderes, Seferihisar, Selçuk ve Urla olmak üzere toplam 90 orman köyünün mezarlık duvarını yeniledi. Beton prekast ve tel fens korkuluk ile çevrilen, çevre düzenlemeleri ile iç temizlikleri ve ağaç budamaları gerçekleştirilen mezarlıklar düzenli bir görünüme kavuşturuldu. Köy mezarlık duvarlarının yenilenmesi sarısında 36.1 kilometre beton prekast ve tel fens korkuluk imalatı yapıldı.

Daha önce köylülerin kendi imkanları ile tel çit ile çevrilen mezarlıklardaki bir çok problemi ortadan kaldıran bu çalışma, başta muhtarlar olmak üzere köy sakinlerini çok mutlu etti. Menderes Sancaklı Köyü Muhtarı Abdullah Sürücü ve köy sakinleri, köylerine ilk kez gelen bu hizmetten dolayı yaşadıkları büyük sıkıntılardan kurtulduklarını belirterek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Çileme Köyü’ne 10 yıl hizmet veren eski Muhtar Mehmet Sever Yıldırım ise eskiyen ve yer yer kopan tel çitler yüzünden mezarlıklara havanların girdiğini belirterek, “Bizi bu sorundan kurtaran Aziz Başkan’a hayır duası ediyoruz” dedi.

NE DEDİLER?

Mehmet Sever Yıldırım- Çileme Köyü Eski Muhtarı

“Başkanımızdan Allah bin kere razı olsun. Yıllardır yapamadığımız işleri bir senede bitirdi. Üretim yolarımızı yaptı, okulumuzu düzenlendi, camilerimiz onardı. Başarılarının devamını diliyoruz. Mezarlarımızda koruma duvarı olmadığı için hayvanlar giriyordu. Çok sıkıntımız vardı. Köylü olarak koruyamıyorduk. Şimdi çok iyi oldu.”

Ali Aytiş- Çileme Köyü Sakini

“Mezarlıklarımıza bakım yapamıyorduk. Köylünün gücü yetmiyordu. Bu hizmet geldikten sonra her şey daha farklı ve güzel oldu. Çok teşekkür ediyoruz.”

Hasan Teket- Çileme Köyü Sakini

“Ben 50 yaşındayım. Ben kendimi bildim bileli köyümüzün mezarlıklarının koruyucu duvarı yoktu, kenarları açıktı. Tel çitler söküldüğü için hayvanlar giriyordu. Şimdi çok güzel oldu.”

Abdullah Sürücü- Sancaklı Köyü Muhtarı

“Büyükşehir’e gidip sıkıntımızı söyledik. Çok pejmürde olan mezarlığımızı, insanca gezilebilecek ve gelip de burada rahatlıkla dua okuyabileceğimiz bir hale getirdiği için kendim ve köylüm adına Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyorum.  Önceden tel çit vardı. Teller kesilip hayvan sokuluyordu içeriye. Bu konuda sıkıntı çekiyorduk. Problemimiz çözüldü.”

Ömer Karadavut- Sancaklı Köyü İmamı

“Daha önce mezarlığımız yıkık tellerle çevriliydi. Bu nedenle koyunlar giriyordu içeriye. Mezar taşlarımıza ve mezarlarımıza pisliyorlardı. Ölüye saygısızlık, diriye saygısızlık olduğu için bu pek hoş olmuyordu. Bu hizmeti yapan büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz.” (İHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.