TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle, KONAK-19 MAYIS

Ege’de Bugün okurları ve 19 Mayıs Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Mustafa Sayar’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikle

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2014 07:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle, KONAK-19 MAYIS

Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: 19 Mayıs (128. Mahalle)

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Mahallenin nüfusu: 15.000

Mahallenin seçmeni: 3.000

Mahallenin sokak ve  cadde sayısı: 45

Mahallenin muhtarı:  Mustafa Sayar

MİDYECİ MAHALLESİ

İzmir’in Konak İlçesi’ne bağlı 19 Mayıs mahallesi;  kentsel dönüşüm, trafik ve imar uygulamalarından kaynaklanan sorunların yumağında sorunlarını kendi potasında çözümlemeye çalışan bir mahalle. Yeşildere Caddesi’nin yoğun trafiğini 19 Mayıs Mahallesi’nde yaşayanların yaşam tarzını anlatır gibi. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü evlerinde “MİDYE İMALATI” yapıyor. Sabahın erken saatlerinde evlerin bahçelerinde başlayan hummalı çalışmalar öğle saatlerinde son buluyor. Evlerde imal edilen midyeler tezgahlara konmak için 19 Mayıs Mahallesi’nden pazarlamacıları tarafından araçlara yüklenerek taşınıyor. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü midye imalatı ile geçimlerini sağlıyor, ve bu imalatçıların çoğunluğu Mardin’den göçen ailelerden oluşuyor.

5 SOKAK YIKILDI

19 Mayıs Mahallesi’nin 5 sokağı heyelan tehlikesi nedeniyle  Kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı ve geçtiğimiz aylarda tamamen yıkıldı. Mahalle Muhtarı Mustafa Sayar, bu sokakların  yıkılmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekerek “Bu sokaklar heyelan bölgesindeydi önlem alınması gelecekte bir facia ile karşı karşıya kalınabilirdi, ama yıkılan sokaklardaki evlerin molozları halen aynı bölgede yığınlar halinde duruyor, bu yığınlar madde bağımlıları ve başı boş hayvanların işgali altında, hem sağlık hem de güvenlik açısından tehlikeli bir görüntü duruyor, Büyükşehir Belediyesi Fen İşlerine kaç kez bildirdik ancak şu ana kadar ilgilenen olmadı” dedi.

Bir ilköğretim okulu ve Anaokulunun bulunduğu 19 Mayıs Mahallesi’nde 17 nolu Sağlık Ocağı hizmet veriyor. 1960 lı yıllarda kurulduğu belirtilen mahallede mahallenin adını taşıyan 19 Mayıs Parkı var, ancak parkın oyun ve spor aletleri kullanılmaz durumda belediyenin buraya acil bakım yapması isteniyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan sokakların içinde yıkılan camiinin yerine yeni hayırseverlerin desteği ile yaptırılan caminin kaba inşaatı tamamlandı. Camii inşaatını Konak Belediye’nin destek verdiğini belirten muhtar Mustafa Sayar, “Konak Belediyesi  ekiplerine verdikleri destek için teşekkür ediyorum, ama şimdi camiimizin tamamlanması için hayırsever kişi ve kurumların desteğini bekliyoruz, bu anlamda mahallemizin yıkılan sokakların yerlerine neler yapılacak bir an önce belli olursa bizlerde rahatlayacağız” diye konuştu.

36 NOLU OTOBÜS SORUNU

Gümrük-Buca arası çalışan 36 sefer sayılı otobüsü ile ulaşım sağlayan 19 Mayıs mahallesi sakinleri hem sefer sayısının yeterli olmadığını hem de sefer saatlerinin uzun olmasının ciddi sıkıntılar ortaya çıkarttığından dert yanıyorlar. Bu otobüs sıkıntılarının çözümü için ilgili kurumlara sıkça şikayetlerini bildirdiklerini vurgulayan Muhtar Sayar, “Bu ulaşım sorunumuz için 12 mahalle muhtarı birleştim ve Büyükşehir’e gittik, 12 mahallede yaşayan insanların ciddi ulaşım sıkıntısı çektiklerini belirtmemize rağmen yetkili ‘Kesinlikle o bölgeye başka otobüs veremeyiz’ diyerek bütün umutlarımızı kırdı” diye sitemde bulundu.

TELEFON TELLERİ ÇALINIYOR

Mahallede özellikle Tedaş’la ilgili sorunlarımızın çözümü noktasında yetersiz kalıyoruz diye konuşan Muhtar Mustafa Sayar sözlerini şöyle sürdürdü, “Mahalledeki 1 sokağımıza enerji sağlayan 782 nolu trafo kabini yeterli gelmediği için sokak aydınlatmalarımız düzenli yanmıyor, bununla ilgili şikayetlerimizi aktarmak istediğimizde 186 yı arıyoruz, dakikalarca telefonda bekliyoruz ancak bir çözüm bulamıyoruz. Sokak aydınlatmaları düzenli yanmadığı için son dönemde mahallemizde telefon telleri hırsızlığı ortaya çıktı. Parkımızın içini  akşamları madde bağımlıları dolduruyor, burada uyuşturucu madde satışı ve kullanımı yapıyorlar, dolayısıyla akşamları mahalle sakinlerimiz bu parkı kullanamıyor.”

YEŞİLDERE’DE TRAFİK YOĞUNLUĞU

Mahalle’nin en işlet yolu konumundaki Yeşildere Caddesi üzerinde sadece bir yaya üst geçidi var, hareketli yoldan geçmek isteyenler için oldukça tehlikeli olmasına rağmen yoldan geçmek isteyenlerde var. Konak-Buca arasında trafiğe nefes aldıran Uçan Yol’un tamamlanmasının ardından Yeşildere trafiği biraz rahatlasa bile yine de alternatif yola ihtiyaç duyuluyor.

ATATÜRK’ÜN SEYRETTİĞİ MAHALLE

19 mayıs Mahallesi’nin Buca yönünde yamaca yaptıralar Atatürk Maskı’nı görenler ‘Atatürk mahalleyi seyrediyor’ imasında bulunuyor. Muhtar Sayar, “Aslında mahallemizin sorunlarına baktığımızda bazın bütün bunları Atatürk’de seyrediyor, en azından Atatürk 19 Mayıs Mahallesi’nin pırıl pırıl görsün diye söyleniyorum” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.