TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayaldi, gerçekleşti

Yıllardır büyük bir özlem ile dile getirilen Mardin Kültür Evi, Ankara’da düzenlenen muhteşem bir törenle hizmet kapısını sonsuza dek açtı

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2014 07:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hayaldi, gerçekleşti

MEHMET EMİN YENİAY

Ankara’da iki yıl önce temeli törenle atılan “Mardin Kültür Evi” hizmet binası tamamlandı ve alkışlar arasında hizmet kapısını sonsuza dek açtı. Yürekler bir kez daha Mardin sevdasıyla kabardı.

Zaman zaman duygulu anların da yaşandığı açılış töreninde Mardin sevdalıları; Ankara MAREV Başkanı ve Ulaştırma eski Bakanı İbrahim Aysoy, MAR SEV Başkanı Cumhurbaşkanı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Mardin eski Valileri Mustafa Temel Koçaklar, Alaattin Turhan, ÇAKULVakfı Başkanı ve Prof. Dr. Metin Sözen, Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin eski Milletvekili ve Adalet Bakanı Necat Eldem, Süleyman Bölünmez, Nihat Eri, Süleyman Çelebi, MARSEV Genel Sekreteri emekli General Yavuz Ölçen ve Aziz Öztürk, İzmir, Adana, İskenderun, Gaziantep, İstanbul STK yöneticileri, Mardin Belediye eski Başkanı Metin Pamukçu, Kabala Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu ve birçok Mardin’e gönül veren bayan ve erkekler katıldı. Tesisin mühendisliğini Fuat Aysoy yaparken, dış cepheleri Mardin taşları ve Zinciriye Medresesi’ni andıran kapıları İnşaat Mühendisi Yavuz Ölçen yaptı.

 SON DERECE MUTLUYUZ

MAREV Ankara Başkanı Ulaştırma eski Bakanı İbrahim Aysoy duygulu anlar yaşadığı ve ağlamamak için kendisini zor tuttuğu törende yaptığı konuşmada, bugünün çok önemli bir gün olduğuna vurgu yaparak, şunları dedi: “Yıllardır arzu ettiğimiz ve yapmak istediğimiz Mardin Kültür Evi hemşerilerimizin katkıları ile, gönül birliği ile, büyük fedakârlıklar ile yapıldı. Mardin Kültür Evi’ni hizmete açmaktan son derece mutluyuz. Mardin Kültür Evi birlik, beraberlik, kardeşliği birbirimize daha da kenetleyecek ve dayanışmayı sağlayacak bir hizmettir. 16 ay gibi kısa bir süre içerisinde hizmete açılan kültür evine yardım eden, hizmet eden hemşehrilerimizin isimleri yazılacak ve binanın girişine asılarak ömür boyu herkese örnek olacak şekilde kalacaktır. Herkesten bu vâkıfa kaydını yaptırmalarını istiyorum. Bu vakfa yapacakları bir yardım, okumak isteyen yardıma muhtaç olan bütün hemşerilerimize yapılmış olacaktır. 53 yıldan beri bu vakfa yaptığım başkanlık hizmetinde tek arzum ve isteğim İstanbul’daki MAREV binası gibi bizimde bir tesisimiz olsun diyeydi. Bu arada mühendislik ve mimarlık konusunda başta Prof. Dr. Metin Sözen Aysoy kardeşime ve ailesine kardeşlerime teşekkür ediyorum. Çok şükürler olsun be tesisi kazandırdık. Sağlığımdan dolayı artık beni bağışlamanızı rica ediyorum.”

Duygu yüklü konuşmayı büyük bir dikkatle dinleyen konuklar ise Aysoy’u ayakta alkışlayarak Vakıf’tan ayrılmamasını istedi.

ANLAMI ÇOK BÜYÜK

MARSEV Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu da yaptığı konuşmada, her şeyden önce, kesinlikle İbrahim abilerinin ayrılmasına izin veremeyeceklerini ifade ederek, “Gerçekleşmiş bir hayali görüyoruz. Böyle bir projenin yapılması ve gerçekleşmesi çok büyük anlam taşımaktadır. Metin Sözen hocamıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.

İstanbul MAREV Başkanı Fehmi Tahincioğlu da şunları söyledi: “2003 yılında faaliyete açtığımız genel merkezimiz Mar ev İstanbul Ataşehir tesisleri maddi manevi anlamda gücümüze güç kattı. Hem de vakfımızın ve Mardin’in yurt çapındaki algısına eşsiz bir katkı sağladı. Ülkemizin ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşadığı bir dönemde tüm hemşerilerimiz dişi ile tırnağı ile örnek bir dayanışma sergileyerek bizlere kazandırdığı Ataşehir tesislerimiz pek çok sivil toplum kuruluşunun gıpta, hatta belki bir parça kıskançlık ile baktığı ve örnek aldığı bir yapım kompleksi olmuş idi. 25. kuruluş yılımızı kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde Ankara şubemizin vakfımıza kazandırdığı, başkentin göbeğindeki işte bu yapı da tüm Mardinlilerin bir kez daha göğsünün kabarmasına sebep olacak çaptadır. İbrahim Aysoy’u yalnız bırakmayarak hizmette bulunan geçmiş dönemlerin yönetim kurulu üyelerine ve özellikle bu proje döneminde görev yapan yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Projenin ilk adımından itibaren maddi desteğini esirgemeyen ama bundan da önemlisi büyük mesai veren ve bütün imkânlarını seferber eden gecesini gündüze katarak bu eşsiz yapının inşasını sağlayan FuatAysoy’a canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Çankaya Belediyesi tarafından tarafımıza tahsis edilen bu arsa üzerinde kurduğumuz tesisler ile kamusal bir hizmet gerçekleştirmiş olacaktır. Mardin Kültür Evi projemize inandıkları için geçmiş dönem başkanları Muzaffer Eryılmaz, Bülent Tanık ve şimdiki Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e minnettarlarımızı belirtmek istiyorum.”

KÜLTÜRÜN MERKEZİ MARDİN

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise törende yaptığı konuşmada, “Mardin Kültür Evi açılması çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü Mardin dillerin ve dinlerin kültürlerin ana merkezi bunu takdir etmemek elde değildir. Bu Mardin Kültür Evi’ni hoşgörülerin evi olarak görmekteyim. Çok büyük önem taşımaktadır. Yapana sebep olana ve bundan evvelki meslektaşlarıma huzurunuzda teşekkür ediyorum” dedi.

Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz de açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün yapılan Mardin Kültür Evi güzellikleri ile anıları ile Mardin’e hizmet vermiş olacaktır. Bu güzelim bina Mardin yapı taşları ile mimarlığı ile süslenmiş olup bölgeye örnek olacaktır. Mutluyum, çok mutluyum son günlerde Mardin en hareketli günlerini yaşıyor. Geçen günlere nazaran Mardin’e gelen yerli yabancı ziyaretçilerin bu yıl % 35 daha fazla olacağını düşünüyoruz. Mayıs sonuna kadar hiçbir otelde yer kalmamıştır. Bu bize mutluluk veriyor. Türkiye’nin en huzurlu ve en güvenli şehirlerinden birisi Mardin’dir” ifadelerine yer verdi.

Konuşmalardan sonra Ankara MAREV tarafından oluşturulan koro, devlet halk dansları sanatçısı Arif Çelik yönetiminde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice şarkı ve türküler icra edildi.

Tören sonunda MARSEV tarafından hazırlanan onur plaketi Adalet eski Bakanı Necat Eldem tarafından Ankara MAREV Başkanı İbrahim Aysoy’a sunuldu.

4 Milyon TL’ye mal olan Mardin Kültür Evi taziye evi ve her türlü sosyal etkinliklere cevap verebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.