TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uyarmadan Müdahale!

Soma’da madende yaşamını yitiren işçileri anmak için meydanlara inen işçilere polis uyarısız müdahale etti. Türkiye genelinde sendikaların grev ilanına uyarak, İzmir’de meydanlara inen onbinlerce emekçiyi polis, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşıladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile Lastik-İş Başkanı, müdahale sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldı

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uyarmadan Müdahale!

YAĞMUR UYGUR

İzmir’de eylemlerin birleşme noktası Basmane Meydanı oldu. Manisa’da ölen maden işçilerini anmak için bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyeleriyle sivil toplum örgütleri üyelerinden oluşan 20 bine yakın İzmirli, Konak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde Konak Pier’in önündeki üst geçidin altında konuşlanan çevik kuvvet ekipleri barikatlar ve TOMA’lar ile vatandaşların yolunu kesti. "Türkiye uyuma Soma'yı unutma", "Her yer Soma her yer direniş", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile belediye önüne yürümek isteyen vatandaşlara emniyet birimleri, uyarıda bulunmaksızın, tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.

SANKİ SAVAŞ ALANI

Polisin sert müdahalesi ardından çıkan çatışmada köprü ve çevresi savaş alanına döndü. Yoldan geçen vatandaşlar ve madenciler için eylen yapanlar, gaz ve tazyikli sudan etkilendi. Yaşananlar üzerine kalabalığa müdahalede bulunan polis, baskısını artırarak göstericileri Alsancak ve Kordon yönüne doğru yönlendirdi. Eylem sırasında yaralanan bazı vatandaşlar, alışveriş merkezi ve dükkanlara sığınmaya çalıştı. Bu sırada Konak Pier'ın kapılarını kapatması dikkat çekti. Çok sayıda eylemci, çıkan arbede sırasında gözaltına alındı. Yaşananların ardından dağılan kalabalık, tekrar bir araya gelerek, slogan atmaya devam etti. Yaralılar için olay yerine gelen ambulans, polisin müdahalesi nedeniyle olay yerine girmekte zorlandı. 

Konak girişinde eylemcilerin alkışlı ve ıslıklı protestoları devam ederken, polis yeniden müdahaleye başladı. Sendika yöneticilerinden yaralanıp hastaneye kaldırılanlar oldu. Müdahalenin sonunda grup Alsancak ve Basmane yönüne doğru dağıtıldı. Polis de Basmane yönüne çekildi. Binlerce kişi bunun üzerine sokakları doldurdu. Polis tekrar Konak Meydanı'na doğru yürümeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde olaylar devam ederken, polis burada da 4 kişiyi gözaltına aldı. Polisin zaman zaman aşırı güç kullandığı dikkat çekerken, yaralananlara Büyükşehir Belediyesi ve İZSU kapılarını açtı. Konak Meydanı'nda gözaltılar için getirilen 8 polis otobüsü dikkat çekerken, yüzlerce polis Konak Meydanı'nı girişlere kapattı. 
İzmir Valisi ile görüşmek üzere valilik binasına giden DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, valinin yerinde olmadığını öğrenince, diğer yetkililerle görüştü, ancak bir sonuç alamadı.

SENDİKACILAR HASTANEDE
Görüşmenin ardından dışarı çıkan Kani Beko ve Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Zedin Yumli olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldı. DİSK'ten 4 sendika yöneticisinin de gözaltında olduğu bilgisi ulaştı.

“POLİS SİMİT SAT ONURLU YAŞA”
Belediye önünde toplanan binlerce kişi, "Polis simit sat onurlu yaşa", "Hırsız, katil AKP" sloganlarıyla polisi protesto etti. 

GAZETECİLER DE NASİBİNİ ALDI

Olaylar esnasında polis memurları gazetecilere de müdahale etti. Polis gazetecileri fotoğraf çekmemesi konusunda sert bir dille uyardı. Basın kartlarını göstermeyen muhabirlere fiziksel müdahalede bulunarak itekleyen memurlar hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam etti. Müdahaleler esnasında annesiyle yoldan geçmekte olan minik Duygu, bir bankaya sığınmak zorunda kaldı. Gözyaşlarına hakim olamayan minik kız polis memurlarından korktuğunu söyledi. Eylemcilerden bazılarına da kapılarını açan esnaf, limonlar ile biber gazına maruz kalan vatandaşlara yardımcı oldu. Polis memurlarının kendi aralarında şakalaşmaları vatandaşların tepkisine neden oldu.

70 YARALI, 9 GÖZALTI

Madenciler için yürüyen işçilere yapılan sert müdahalenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen sendika temsilcileri emniyet güçleri ile kısa bir görüşme yaptı. Görüşmeler ardından alana girmek isteyen vatandaşlara izin vermeyince yeniden gerginlik yaşandı. İl Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Çetin’in kendisine tepki gösteren bir vatandaşa “Benim paramı sen mi veriyorsun” sözleriyle seslenmesi tartışmanın şiddetlenmesine neden oldu. Yapılan görüşmelerin ardından TOMA Araçları ve çevik kuvvet ekipleri geri çekilmeye başladı. İl Emniyet Müdürlüğü’nün talimatı doğrultusunda eski Sümerbank önüne geçen grup burada oturma eylemine başladı. Gözaltına alınan vatandaşlar bırakılana kadar oturma eylemine devam edeceklerini açıklayan sendikalara ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık bin kişilik grup, sloganlar ile tepkisini dile getirdi. Soma’da yaşamını yitiren maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitlenin etrafında yer alan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Diğer yandan, eylem süresince tıpkı 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda olduğu gibi Konak ve çevresinde gezen polis helikopterlerinin olayları takip ettiği gözlendi. Olaylarda 70'e yakın kişi yaralanırken 9 gözaltı olduğu öğrenildi. 
 
DİSK'TEN AÇIKLAMA
Önceki akşam saatlerinde ve dün sabah gerçekleşen olaylarda yaşanan polis şiddetini kınayan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, olayların ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Dün akşam emniyet ve valiliğin izlemiş olduğu anlaşılmaz tutumu bugün de kendisini gösterdi. Bugün yaklaşık 40-50 bin kişiden oluşan demokratik kitle örgütleri ve emekçiler, Soma’da yitirdiğimiz maden işçilerini anmak ve bir basın açıklaması yaparak saygı duruşunda bulunmak üzere Basmane Meydanı’ndan Konak’a gelmek istedi. Ne yazık ki, paralel yapı ve paralel devlet hikâyesinden sonra emniyet güçleri tüm kitleye vahşice saldırdı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaralanarak Eşrefpaşa Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaklaşık 70 arkadaşımız yaralı ancak sağlık durumlarının iyi olduğunu öğrendik. Gözaltılar ile ilgili bilgimiz yok. Bizim tek amacımız Soma’da yaşanan katliamı protesto etmek ve orada yaşamını yitiren arkadaşlarımız adına saygı duruşunda bulunup dağılmaktı. İzmir’de bu olaylar olurken ne vali ortada, ne vali yardımcıları… Polisler insanlara saldırmaya devam ediyor. Bunu kınıyoruz ve oturma eylemine de devam edeceğiz” dedi. 


VALİ TOPRAK’I İSTİFAYA DAVET ETTİLER
Sözlerinin devamında yaşananlar sebebi ile İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı istifaya davet eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Vali makamını terk edip gitmiş. İzmir’de böyle bir olay varken vali ortada yok. Vali yardımcısı ile görüştük. Biz de olay olmasını istemiyoruz. Genel Başkanımız Kani Beko’ya gazla ve tazyikli suyla müdahale edildi. Emniyetin ve valiliğin tutumunu kınıyoruz. Vali Mustafa Toprak geldikten sonra İzmir’de olaylar arttı, saldırılar çoğaldı. Biz kitle örgütleri olarak Vali’yi istifaya davet ediyoruz” dedi.

“SİZİN ELİNİZDE KAN VAR…”
KESK Dönem Sözcüsü Rukiye Çakır da Soma’da yaşamını yitiren maden işçilerini anarak, “Yaşananlara kader diyorlar. Biz bu kaderi kabul etmiyoruz. Bu işin doğasında böyle kazaların olduğu söylüyorlar. Yaşananlar kaza değil, cinayettir. Sizin elinizde kan var, kan… Bu kanı durdurun, taşerona son verin” diyerek hükümete seslendi. Oturma eylemi ve yapılan basın açıklamasının ardından protestolara son verme kararı alan grup, olay çıktığı takdirde yeniden aynı yerde buluşmak üzere alandan ayrılarak eylemi bitirdi ve Alsancak istikametine doğru dağıldı.

Kutu kutu kutu

“SALDIRDINIZ”

Müdahaleler esnasında eylemciler arasında bulunan bir öğretmen “Ben 30 yıllık öğretmenim, sizi kim yetiştirdi de polis yaptı bunu düşünün” diyerek polise seslendi. Karşılığında ise memur, “Öğretmensen polise taş atma” yanıtını verince öğretmen, “Ben taş atmadım, siz saldırdınız” şeklinde cevap verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.