TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Milli mutabakat ulusal bir çıkardır"

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Mansur, "Hamas ile Fetih arasında varılan milli mutabakat Filistin halkı için gayet önemlidir. Bütün diğer çıkarların üstünde ulusal bir çıkardır" dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2014 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
"Milli mutabakat ulusal bir çıkardır"

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, "Hamas ile Fetih arasında varılan milli mutabakat, Filistin halkı için gayet önemlidir. Bütün diğer çıkarların üstünde ulusal bir çıkardır" dedi.

 Mansur, Filistin'de Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da varılan milli mutabakata ilişkin, taraflar arasındaki uzlaşının tamamen Filistin halkının talebi olduğunu belirterek, "Toprağımıza karşı savunmamızda önemli bir faktördür ve aynı zamanda işgalin sona ermesi ve bağımsızlığımızın elde edilmesi gibi meşru ve haklı isteklerimizin yerine gelmesi açısında İsrail’e baskı yapmamıza yarayacak bir adımdır" değerlendirmesinde bulundu.

 "Milli mutabakat, geçmişteki Arap ve Arap olmayan dost tarafların yoğun çabasına da bir cevap olmuştur" diyen Büyükelçi Mansur, "Umuyoruz ki birinci adım Mahmut Abbas liderliğinde önümüzdeki iki hafta içerisinde ulusal birlik hükümetinin kurulmasına vesile olur. Hükümetin kurulması, aradaki bölünme ve ayrılığın resmi olarak sona ermesine yardımcı olacak. İşgal altındaki Filistin'de bir hükümet olacak ve iki vatanın ayrı parçalarının birleşmesini tekrar sağlayacak ve vatanımızı savunma konusunda siyasi iradeyi oluşturmuş olacak" ifadelerini kullandı.

 

"YOLUMUZ UZUN"

 

Mansur, Filistinli iki taraf arasında sağlanan milli mutabakatın bölünme ve ayrılmanın yol açtığı problem ve sıkıntıların giderilmesinde önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, "Ama yolumuz da uzun. Bütün tarafların bu adımı desteklemelerini, alacağımız kararlara saygı duymalarını ve yürüyüşümüzün önüne zor şartlar koymamalarını temenni ediyoruz ki art arda gelen adımları gerçekleştirelim" diye konuştu.

 

Filistin temsilcisi Mansur,  Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın barış görüşmeleri hususunda son derece esneklik ve sorumluluk gösterdiğini anlatırken, bütün esnekliğe rağmen İsrail’in tavrının barış istemediği yönünde olduğunu söyledi. "Yerleşimler geçmiş yıllara göre müzakere yılı olan 2013’te yüzde 123 oranına vardı" diyen Riyad, İsrail'in Kudüs’teki Filistin halkına karşı provokasyon ve kutsal mekanlara saldırılarının, "zalim ve gayri ahlaki" olduğunu ifade etti. 

 

"ABD, İSRAİL'İN TUTUMUNA DAHA YAKINDI"

 

Mansur, ABD'nin milli mutabakata karşı olan tutumuna da  değinerek, şunları söyledi:

 

"ABD'nin ve diğer tarafların sarf ettiği çabayı takdir ediyoruz. İsrail, uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeli ki bu yükümlülükler, işgali altında yaşayan halka karşı olan yükümlülüklerdir. ABD bütün sarf ettiği ve takdir ettiğimiz çabasına rağmen daima illegal yerleşim ve hak ihlalallerine karşı duran ve sonlandırılmasını isteyen uluslararası kararlara karşı gelen İsrail’in tutumuna daha yakındı. İsrail ile özellikle bizim için böyle bir ortamda adil ve sonlandırıcı çözüme kavuşmak imkansızdı ama buna rağmen ABD’liler müzakerelerin sonuçlanmamsı noktasında İsrail’e daha çok sorumluluk yüklediler, belki de karalarından geri dönecekler ama bu işin gerçek yönü."

 

"Halihazırda görüşmeler askıda, başlar mı bilemiyoruz" diyen Mansur, "İsrail taleplerimiz karşısında olumlu bir tutum sergilerse o zaman konunun bahsi ayrı olur. İsrail’in ısrarlı olduğu noktalar, herhangi bir siyasi barış çözümü adımının gerçekleşmesinde zor ve ABD dahil bütün tarafların çabası sonucu siyasi çözümün gerçekleşmemesi ve görüşmelerin askıya alınmasında da kendisi sorumludur."

 

Ankara'da düzenlenen, "Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi Toplantısı"na da değinen Büyükelçi Mansur, konferansın, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) gibi güçler tarafından düzenlemesinden ötürü çok büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Riyad, bu güçlerin Filistin ve Kudüs meselesinde çok önemli ve etkin taraflar olduğunu ifade ederek, "Toplantının 2014 yılına denk gelmesi önemlidir, bu yıl Filistin halkıyla uluslararası dayanışma yılıdır" ifadesini kullandı. (AA/ANKARA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.