TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Atamalar, insan haklarına aykırı”

TMMOB’dan, Orman Genel Müdürlüğü atamalarına tepki

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2014 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Atamalar, insan haklarına aykırı”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü’ndeki personel atamalarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yönetmeliğin insan temel hak ve özürlüklerine aykırı olduğuna vurgu yaparak, yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istedi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı A. Kenan Öztan, 2009 yılından beri her yıl çıkarılan “Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” her defasında idari yargı tarafından iptal edildiğini, 2013 yılı Ekim ayında çıkarılan son yönetmelikle ilgili davaların da devam ettiğini ifade ederek, “Yine yürütme durdurma kararı bekliyorduk ama çıkmadı. Yargıya baskı konusunda şüphelerimiz var. Şüpheden ziyade tespitlerimiz var. Hala konu yargıda” dedi.

 

1800 PERSONEL YER DEĞİŞTİRECEK

Orman Bakanlığının, merkezi yönetmeliğin dışında tuttuğunu belirten Öztan, “Fakat taşrada çalışan 2000-2500 personel bu uygulamadan etkilenecek. Bunların 1800’ü yer değiştirecek. İzmir’de ise 76 kişi ilk aşamada tercih yapmak zorunda kaldı. Bunlara 60 kişinin daha eklenmesi bekleniyor” dedi. Rotasyon yapılırken işin durumu, niteliği, yaş gibi durumlara dikkat edilmediğini ifade eden Öztan, “Örneğin Aliağa’da gemi söküm işi yapan bir vatandaşımız var. Onun işinin başka yerde bir alternatifi yok. Ama o da rotasyona dahil edilmiş. Bunlara dikkat edilmiyor. Emekliliğinin bitimine 7 ay kalmış vatandaş da  tayin ediliyor, yani yaş durumu da fark etmiyor. Bu, insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere aykırı bir davranış” ifadelerini kullandı.

 

UYGULAMA TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURACAK

Öztan, söz konusu yönetmeliğin birçok hatayla dolu ve ormancılık hizmetlerinin gerek ve özelliklerine uymayan bu yönetmelik olmasına rağmen Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya sokulmaya çalışıldığını belirterek, uygulamanın sürdürülebilir orman yönetimi açısından tehlikeli sonuçlar doğuracağını iddia etti. Öztan, “Tayin ve atamalarla ilgili olarak ormancılık mesleği, diğer iş ve meslek gruplarından çok farklı özellikler taşımaktadır. Ormancılıkta çalışma ve uygulamalar, planlama yanında teknik bilgi ve çalışılan yerlerin ekolojik özelliklerinin senteziyle yapılan çalışmalardır ve çok uzun soluklu işlerden olup uygulama sonuçları yıllar sonra görülebilir. Hatta yapılan bir hatalı uygulamanın belirlenmesi bile on yılları bulabilir. Bu nedenle ormancı çalışan, bir yerde mümkün olduğunca fazla kalabilmelidir. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde ormancı çalışanların birçoğu başladıkları yerde meslek yaşamlarını bitirirler. Ülkemiz ormanlarının gelecekteki varlığı da ormancılığın kurumsal geçmişi ve çalışanların mesleki birikimlerinin değerlendirilmesi ve geleceğe aktarılmasıyla mümkündür. Bunun için orman yangınları sezonunun başlamış olduğu bu günlerde ortak akılla hazırlanmamış olan bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini istiyor ve Orman Genel Müdürlüğü’nü aklıselime davet ediyoruz” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi ise Orman Bakanlığı’ndaki rotasyon uygulamasının tamamen iktidarın kadrolaşmaya dönük bir eylemi olduğunu belirterek, uygulamanın bir sürgün politikası niteliğinde ve hukuk dışı olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.