TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fuar’da eğlence bitmiyor

Bu yıl 83’üncüsü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuar’ı tüm hızıyla devam ediyor. Birbirinden renkli stantların kurulduğu fuarda tempo hiç düşmüyor. Türkiye’nin her yerinden fuarı ziyaret edenler keyifli zaman geçirerek gönüllerince eğleniyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2014 09:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fuar’da eğlence bitmiyor

FEYZİ MİRHANOĞLU

Bu yıl 83’üncüsü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuar’ı tüm hızıyla devam ediyor. Birbirinden renkli stantların kurulduğu fuarda tempo hiç düşmüyor. Türkiye’nin her yerinden fuarı ziyaret edenler keyifli zaman geçirerek gönüllerince eğleniyorlar.

Her otomobilin hikayesi ayrı

İzmir Enternasyonal Fuarı 1'nci Hol’deki Klasik Otomobil Sergisi, ziyaretçilerinden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda otomobil firmalarının en yeni modellerini sergiledi İEF artık bu özelliğini kaybetti. Fuara gelen ziyaretçiler İzmir Klasik Otomobilciler Derneği'nin katkısıyla, otomobillerin son modellerini değil ama ilk modellerini görme şansını buluyor. 2’inci Sanayi Sitesi’nde Şanzımancı Arap Usta diye tanınan İzmir Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Muharrem Ceylan, fuarda sergilenen otomobillerin her birisinin ayrı değer taşıdığına dikkat çekti. Burada ki araçlar birebir aynı kimileri modifiyeli, burada hep birlikte bulunuyoruz ancak burada ticari bir kaygımız yok.

ZİYARETÇİLERİN ANILARI DEPREŞİYOR

İzmir Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Ceylan kimi ziyaretçilerin araçları gördüğünde anılarının depreştiğini belirtiyor. Ceylan, “50 ile 80 yaş arasındaki ziyaretçiler araçları gördüklerinde eski günleri akıllarına geliyor. Kimi ben bu araçta zamanında taksicilik yaptım, kimi bu benim gelin arabamdı, kimi ise zamanında ailecek bu arabayı kullandım diyor. Ziyaretçilerimizin anıları canlanıyor ve tüyleri diken diken oluyor” dedi.

GENÇLER ARAÇLARI BİLMİYOR

Gençlerin ve çocukların bu arabayı bilmediklerini belirten Ceylan fuar da açtıkları kalsik otomobil sergisiyle bu araçların tanıtımlarını yapmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, “Bugün birçok genç bu arabaları tanımıyor. Gençlerin klasik otomobilleri tanıması için çaba sarf ediyoruz. Bu kültürü gençler içinde yaymayı hedefliyoruz. Gençlerimize bu değerler hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bunu da başardığımızı düşünüyorum” diye konuştu.  

Küçükler metro makinisti oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 83. Enternasyonal Fuar’ında kurduğu “Belediye Sokağı” ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan projelerin yanı sıra teknolojinin eğlenceli boyutlarını da test etme imkanı bulan ziyaretçiler oldukça keyifli vakit geçiriyor. Özellikle İzmir Metro AŞ’nin açmış olduğu stantta bulunan simülatör önünde çocuklar uzun kuyruklar oluşturuyor. Metro simülatörünün metro araçları ile bire bir aynı özelliklerini taşıdığını belirten İzmir Metro A.Ş Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Meliha Gökmen, “Yan kumanda panelinde çocuklar metro kullanıyormuş gibi simülatörü kullanıyorlar. Çocuklar treni hareket ettirip durduruyorlar. Duraklarda yolculara ‘İnen yolculara öncelik verelim’ anonsunu yapıyorlar. Eğer isterlerse telsizle konuşuyorlar. İzmir Metro terinin de bir makinist ne yapıyorsa onu öğreniyorlar” ifadelerini kullandı.

YETİŞKİNLERDE İLGİ GÖSTERİYOR

Bu konsolun tamamının tasarımı ve dizaynını İzmir Metro’nun teknik personeli tarafından yapıldığını belirten İzmir Metro A.Ş Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Meliha Gökmen, “Atölyede ki teknik arkadaşlarımız bu simülatörü kendi imkanlarıyla yaptılar. Koltuğundan kullanım özelliklerini kadar bir metro treninin makinist bölümünün bire bir aynısı. İlgi yoğun. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de ilgisini oldukça çekiyor” dedi.

Fuarın vazgeçilmezi ‘Kuğu Bisikletleri’

İzmir ve Kültürpark’ın simgesi haline gelen Kuğu Bisikletleri bu yılda her yıl olduğu gibi yoğun ilgi görüyor. Çocuk, genç, yaşlı 7’den 77’ye herkes kuğu bisikletlerine binip Kültürpark’ın tam ortasında bulunan yapay gölde fuar turu atıyorlar. 4 kişiye kadar binmeye uygun olan bisikletler yapay gölün büyülü doğası ile fuarın hareketliliğinden kısa bir zamanda olsa ziyaretçilere farklı bir eğlence imkanı sunuyor. Kuğu Su bisikletleri ile yapay gölde bir tur atmanın maliyeti ise kişi başı 5 TL.

104 metrelik hayat aracı

İzmir İtfaiyesi bünyesine yeni kattığı 104 metre uzunluğunda merdiveni bulanan aracını İzmir

Enternasyonal Fuarı’nda tanıtıyor. Finlandiya’da SCANIA firmasında özel olarak üretilen araç insan

Kurtarma da Türkiye’nin en iyi araçları arasında gösteriliyor. İzmir İtfaiyesi yetkililer aracın

40 katlık binanın en üstüne kadar ulaşabildiğini belirtiyor. Yetkililer, “Sadece insan kurtarma amaçlı

olan bu aracın Türkiye’de bir örneği daha yok. Şuan Fuar’da aracı tanıtıyoruz. Bu araç Bayraklı

İtfaiye merkezinde bulundurulacak” dedi.

ÇOCUKLARA ÖZEL PLATFORM

İzmir İtfayesi’nin standında kurulan dağcılık platformu çocukların ilgisini çekiyor. Platforma tırmanmak için sıra bekleyen çocuklar uzman itfaiyecilerin yardımlarıyla zirveye çıkıyorlar. Bellerinden halatla bağlanan çocuklar güvenle platformda keyifli zaman geçiriyorlar.

Madde Bağımlılığına dikkat çekiyor

İzmir Enternasyonal Fuar’ı birçok eğlenceli etkinliğin yanı sıra toplum arasında farkındalık yaratacak stantlara da yer veriyor. 2 No’lu Holde İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Narkotik Şube Müdürlüğü’nün desteğiyle açılan İl Uyuşturucu Bağımlılığını Önleme Komisyonu standı ziyaretçilere bağımlılık yaratan uyuşturucu maddeler ve bağımlılık hakkında bilgi veriyor. Hazırlanan broşürler ve stantta bulunana yetkililer tarafından verilen bilgilerde bağımlılığın bir sendrom olduğu ve 12 ay içerisinde kişilerin değişik belirtilerle bağımlı sayılacağı belirtiliyor.

BAĞIMLILIĞIN BİRÇOK BELİRTİSİ VAR

Kullanılan maddenin kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel ve ruhsal yoksunluğun belirtilerinin ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, bağımlılığı şöyle açıklıyor, “Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için gösterilen çabanın sürekli boşa çıkması, maddeyi sağlamak kullanmak ya da bırakmak için çok fazla zaman harcanması, sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin madde kullanımı nedeni ile azaltılması ya da tamamen bırakılması, fiziksel ya da ruhsal sorunlara yol açmasına rağmen madde kullanımına devam edilmesi, kişinin tasarladığından daha çok madde kullanması.”

DEĞERLER YOK OLUR

Bağımlı olan kişinin kendine güveninin azaldığına ve kendini kontrolünün zayıfladığına dikkat çeken uzmanlar, “Bağımlı olan kişinin insani prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Kullandığı maddeler vücudunun savunma mekanizmasını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır” ifadelerini kullandılar.

‘HAYIR’ KELİMESİ ÖNEMLİ

Hayır kelimesinin güvenli bir davranışın göstergesi olduğunu belirten uzmanlar, “Hayır kelimesi, İstenmeyen taleplerle veya baskılarla karşılaşıldığında bunlara karşı koyabilmek anlamına gelir. İstenmeyen taleplere ve tekliflere “Hayır” demeyi öğrenemeyen kişi madde kullanan arkadaşının madde teklifini reddetmeyecek ve sonuçta bağımlılığın ilk adımı olan deneme basamağı ile karşı karşıya kalacaktır” diyerek kişileri ‘Hayır’ demeye çağırdılar. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.