TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir depreme hazırlıksız

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, İzmir’in depreme hazırlıksız olduğunu açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 07:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir depreme hazırlıksız

GONCA BIYIKLI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan İzmir’in deprem riskiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, 14 yıl önce hazırlanan İzmir Deprem Master Planı’nın önerdiği projelerin hala gerçekleşmediğini ifade ederek İzmir’in depreme hazırlıksız olduğunu açıkladı.

İZMİR DEPREM RİSKİ YÜKSEK BİR KENT

İzmir’in dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer aldığını, hatta dünyada deprem riski en yüksek 20 kentten biri olarak gösterildiğini ifade eden Murathan, “Bu nedenle İzmir’de can ve mal kaybına neden olan ve olacak birincil afet türü deprem olarak belirlenmiştir. İzmir kenti deprem üretme potansiyeline sahip 13 aktif fayla çevrelenmiştir. Fakat buna rağmen hala risk haritaları oluşturulmamış, İzmir’de yer alan fay hatları haritalara işlenmemiştir” diye konuştu.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “İzmir Deprem Master Planı”nda İzmir körfezini güneyden sınırlayan yaklaşık doğu-batı doğrultulu İzmir Fayı’nın 6,5 büyüklüğünde, IX şiddetinde olacağı senaryosu ile 11 merkez ilçede 195.376 binanın ağır hasar görebileceği veya yıkılacağı, 225.990 binanın orta hasar, 283.111 binanın hafif hasar görebileceği; en az 5.862, en çok 19.538 kişinin hayatını kaybedeceği; en az 17.586, en çok 195.376 kişinin yaralanabileceği ve 1.474.785 kişinin açıkta kalabileceği öngörüldüğünü belirten Murathan, “Bu rakamlar çok ciddi rakamlar. Önlemlerin de bu bağlamda alınması gerekiyor” diye konuştu.

PROJELER GERÇEKLEŞMEDİ

Eksiklikler konusunda yapılan tüm uyarılara rağmen yetkililerden hala bir cevap alamadıklarını ifade eden Murathan, hazırlanan İzmir Deprem Master Planı’nın üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen planın öngördüğü projelerin gerçekleşmediğini belirtti. Murathan, “Burada sorumluluk İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesine aittir. 2 yıl sürede bitebilecek bu çalışmaların, bugüne kadar yapılmaması kurumsal bir sorumsuzluktur. İvedilikle bu çalışmaların yapılması gerekmektedir” diye konuştu. Kenti yönetenlerin sorumluluk almak istemedikleri için bu çalışmaları yapmaktan kaçındıklarını söyleyen Murathan, “Çünkü bu çalışmayı yaparlar ve riskli yerleri bilirlerse, bu yerleri boşaltmak zorunda kalacaklar. Bunu istemiyorlar. Afet planlamasının ivedilikle revize edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.