TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Damlacık sakinleri ne yapacak?

Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında yapımına devam eden Konak Tünelleri projesi kapsamında tehlike arz eden evlerde yaşayan vatandaşlar yetkililerle bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2014 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Damlacık sakinleri ne yapacak?

FEYZİ MİRHANOĞLU - Tarihi Damlacık semti, Namık Kemal Mahallesi sakinleri AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü yetkililerinden proje kapsamında mahallelerinde yapılacak düzenleme ile ilgili bilgi aldı. AK Partili belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının da katılım gösterdiği toplantıda mahallede yaşayan 72 hane sakini kendilerine kalıcı bir çözüm önerisi sunulmadığını ve sorularına tatmin edici cevaplar alamadıklarını belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

“BİNALARDA SIKINTI OLURSA KAMULAŞTIRACAĞIZ”

Geçtiğimiz hafta Damlacık semtindeki konutlara inşaat çalışmalarını yürüten yüklenici firma tarafından gönderilen gayrı resmi tahliye kağıtları nedeniyle gerginliği katlanarak artan ve sokaklarda yaptıkları eylem ile seslerini duyurmak isteyen semt sakinlerinin sesine kulak veren yetkililer, halkın taleplerini yerinde dinledi. Kamulaştırma dedikodularıyla ilgili olarak yoğun şikayetlerini dile getiren halka tünel çalışmaları hakkında bilgi veren Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Ural şunları dile getirdi: “Sizlerin can ve mal güvenliği için günde 5-6 metre gidebileceğimiz tünel çalışmalarında ancak 80 cm ilerleyebiliyoruz. Yaptığımız zemin tespitleri neticesinde çalışmalarımızın riskli olduğunu gördük. Çalışma yönetimini belirlemek ve kamulaştırma tespiti için sondajlar yapıldı. Tünelin geçtiği koridorum üzerinde kalan konutların tamamını kamulaştırmak istiyoruz. Bunların dışında kalan 57 ev çalışmadan etkilenmesi muhtemel alan ve buraları boşaltmak durumundayız. Ancak kanunen kamulaştırmıyoruz. Bu yüzden sizlere kira yardımı ve taşınma bedeli ödeyerek çalışmalar bitene kadar burayı boşaltmak istiyoruz. Tünel çalışmaları bittiğinde burada yeniden bir tespit yapacağız. Eğer binalarda sıkıntı olursa buraları kamulaştıracağız, yoksa evlerinize tekrar yerleşebileceksiniz. Burada Karayolları Bölge Müdürlüğü adına yetkili benim. Eksik bilgilendirme varsa, her türlü sorunuza yanıt vermeye hazırım.”

DENİZLİ: ÖNEMLİ OLAN SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ

Ural’ın ardından Damlacık halkına seslenen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ise, “Sizlerle aynı durumu ben yaşasaydım ben de zorlanırdım. Kentsel dönüşümün söz konusu olduğu Roman mahallesinde de aynı şey söz konusu. Herkes evinde kalmalı, bundan yanayız. Burası İzmir’in görünen yüzü. Önemli olan sizlerin görüş ve talepleri. Gerekli tespitler yapılacak, bazı konutlarda kamulaştırma gerekli. Bu kentte bir şey yapmaya çalışırken, iyi niyetli davranıp, ortak akıl oluşturularak çözüm üretilmeli” dedi.

“EVLERİN HALİ BİZLERİ KORKUTUYOR”

Yaşanan bilgi kirliliğinin mahalle sakinlerini galeyana sevk ettiğini belirten vatandaşlara, konutların ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyerek yanıt veren AK Parti İzmir Milletvekili Denizli sözlerine şöyle devam etti: “Evet, biz de evlerin kalmasını istiyoruz. Ancak, evlerin mühendislik anlamında ciddi sıkıntıları var. Binalarınız yorgun. Kimsenin burnu bile kanasın istemeyiz. Evlerin halini düşündükçe ödüm kopuyor. En kısa sürede bu evleri boşaltmalıyız. Burada önceliğimiz kamulaştırmayla ilgili süreç olmalıdır. Aşağıdaki mahallede kamulaştırma işlemi yapıldı. Burayla ilgili rayiç bedellerine bakalım. Ona göre işlem yapalım ve alışverişimizi o rakamlar üzerinden yapalım.”

“MAHKEMEYE GİDERSEK KAMULAŞTIRMA İKİ AYDA BİTER”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı çalışma neticesinde binaların birinci derecede riskli olduğuna dair tespitler elde edildiğini belirten Karayolları 2’inci Bölge Müdürü Abdülkadir Ural, “Tünel çalışmaları tamamlandıktan sonra evlerinize tekrar gelebileceğinizi düşünmüyorum. Kanunen burayı boşaltıp kamulaştırma yetkimiz var. Daha önceden 37 civarında evi kamulaştırdık. Rakamlar belli. Mahkemeye gittiğimiz takdirde en fazla iki ay içerisinde sonuç alırız” diye konuştu.

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Toplantının ilerleyen dakikalarında, kimi vatandaşlar da tepkisini sert şekilde dile getirdi. Mahalledeki evlerin büyük bir kısmının bitişik nizam olduğuna dikkat çeken Naime Yazıcı, “Evlerin kimisi kamulaştırılacak, kimisi kamulaştırılmayacak. Benim yanımdaki ev yıkılacak. Peki benim evim nasıl ayakta kalacak? Biz buraya dönsek bile nasıl insan gibi yaşayacağız? Benim annem yaşlı, onu bu yaştan sonra nasıl taşıyacağım? Nereye gideceğiz, benim gelirim belli, evimden başka hiçbir şeyim yok. Bir yeri yaparken bir yeri yıkamazsınız. Sizler bunun vebalini alamazsınız. Bizler canımızın derdindeyiz, siz ise millete fetva veriyorsunuz” diyerek mahallenin tamamına yönelik kamulaştırma yapılmasını istediklerini belirtti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.