TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Mecidiye Mahallesi

Konak merkezine yürüyerek 5 dakika mesafede olmasına rağmen sanki merkez değil de merkezden kopuk kaderine terk edilmişçesine sorunları bulunan Mecidiye Mahallesi 159’uncu durağım oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2014 07:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Mecidiye Mahallesi

 

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Mecidiye Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Yelda Atilla’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (159 ncı Mahalle)

Mahallenin adı:  Mecidiye

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35260

Mahallenin nüfusu:  650

Mahallenin seçmeni:  465

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 8

Mahallenin muhtarı:  Yelda Atilla

Konak merkezine yürüyerek 5 dakika mesafede olmasına rağmen sanki merkez değil de merkezden kopuk kaderine terk edilmişçesine sorunları bulunan Mecidiye Mahallesi 159’uncu durağım oldu. Bahribaba’dan 21 nolu küçük otobüsle varyantın yarısından Halil Rifat Paşa Caddesi’ne döndükten sonra 2’nci durakta indiğinizde Mecidiye Mahallesi Muhtarlığı karşınıza çıkıyor. 3’üncü dönemdir mahallenin yönetimini Atilla ailesi elinde tutuyor. 2004-2009 Yelda Atilla, 2009-2014 Kemal Mehmet Atilla’dan sonra  2014-2019 arasında tekrar Yelda Atilla mahallenin muhtarlığını yapıyor. 2009’de muhtarlıktan istifa ederek Konak Belediye Meclisi’ne CHP’li Meclis Üyesi olarak giren Yelda Atilla, 30 Mart seçimlerinde tekrar sevdiği iş olan muhtarlığa döndü.  Arada geçen beş yılda eşi Mehmet Kemal Atilla’nın muhtarlık yapmasına da yardımcı olan Yelda Hanım, 30 Mart’tan sonra oturduğu koltukta ‘Nerede kalmıştım’ diyerek mahallenin sorunlarını bir bir güncelleyerek çalışmalara kaldığı yerden hızlı bir şekilde başladı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın seçimi konusunda son derece iyi bir tespit yorumunu yapan Yelda Atilla, “Mahallem ve tüm Konak için bir şans olarak görüyorum Sema Hanımı. Anaç ve üretken kişiliği ön planda olan başkanımızın bir hem cinsi olarak bizlerin sorunlarına son derece titiz ve ciddi yaklaşımı benim gibi birçok mahalle muhtarımızın da umutlarını yeşertti. Sanıyorum kısa bir gelecekte başkanımız ve ekibinin icraatlarını mahallelerimizde göreceğimizi düşünüyorum” dedi. İzmir tarihi kadar köklü ve eski bir geçmişe sahip Mecidiye Mahallesi Halil Rifat Paşa Caddesi ve 7 merdivenli dik yokuşlu sokaklardan oluşuyor.  Sokakların dik oluşu nedeniyle ulaşımın neredeyse tamamı bu caddeden yapılıyor. Mecidiye gibi çevredeki diğer yerleşim yerlerinin önemli bir ulaşım hattı olan Halil Rifat Paşa Caddesi artık ihtiyaca cevap veremediği gibi çok ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Caddenin dar oluşu ve iki taraflı araç parkları ile iki aracın yan yana geçmesinin imkansız olduğu yolda sık sık trafik tıkanıyor.

TRAMVAY İSTİYORUZ

Halil Rifat Paşa Caddesi’nin trafik probleminin kalıcı ve kesin çözümünün tramvay projesi ile gerçekleşeceğini belirten muhtar Yelda Atilla, “Şimdi bizim bu caddenin genişletilmesi neredeyse imkansız, hal böyle iken araç trafiğine de kapatmak doğru olmayacağına göre burasının caddenin başından sonuna kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki gibi tramvay olursa hem trafik sorunu çözülür hem de mahalleli bu nostaljik ve konforlu ulaşımla rahatça evine ulaşır.  Cadde trafiğe tek yönlü açık bırakılır ve ortadan tramvay yolu döşendiğinde acil ihtiyaçlar için araçta girer, hem de Varyanta otobüsten inen vatandaş tramvayla caddenin sonuna kadar yani Akın Simav Mahalle Muhtarlığına kadar gider. Hem bizim bu tarihi mahalle ve diğer komşu mahallelerimizin dokusu ile uyum sağlayan tramvay, buraya gelen turistlerinden beğenisini kazanacak bir uygulama olur. Mahallemizin sokaklarından Mithatpaşa Caddesine yürüyerek kısa bir sürede ulaşmak mümkün oluyor. Ancak buradan çıkan mahalle sakinleri oldukça eziyet çekiyor. Çünkü bizim mahalle sakinlerinin büyük bölümü emekli ve yaşlı ailelerden oluşuyor. Bunların içinde hasta ve engelli yurttaşlarımı da göz önüne aldığımızda bu sokakların en azından birisinin yürüyen merdivenli sokak olmasını istiyoruz. Geçen dönem ki belediye başkanının bu projesi vardı. Ancak başlayamadı. Umuyoruz Sema Pekdaş buraları biliyor, en azından bu tramvay ve yürüyen merdivenli sokak projesini bizim mahalleden başlatırsa çok mutlu olacağız” diye konuştu.

377 SOKAK RESTORE EDİLMELİ

Mecidiye Mahallesi sokaklarının üzerindeki bir veya iki katlı evlerin büyük bölümü tescilli tarihi bina konumunda. Bu evlerin yoğunlukta olduğu 377 sokaktaki tek katlı evlerin ucuz maliyetlerle dış cephelerinin farklı malzemelerle giydirilme yapılarak güzel bir görünüme kavuşmasının mümkün olduğuna dikkat çeken muhtar Yelda Atilla, “Şimdi tarihi yapılarda restorasyon işi hem maliyetli hem de uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor. Oysa bu yapılara zarar vermeden dış cephelerini binalara uygun malzemelerle kapatarak farklı ve hoş bir görünüm almaları sağlanabilir. Mahallemizin en önemli sorunlarından birisi de otopark sorunu. Sokaklarımız merdivenli olduğu için burada evleri olan vatandaşlar araçlarını mecburen caddeye park ediyor. Cadde üzerinde müstakil boş yerler kamulaştırılarak otomatik araç parkları ile park sorunumuzun ortadan kalkacağına inanıyorum. Bütün bu eksiklerimizi belediye başkanımıza bir bir aktardım. Başkan bunları not aldı. Sanıyorum ciddi bir çalışma ile sorunlarımızın çözümü konusunda adım atacaktır. Ayrıca evcil sokak hayvanları ciddi bir sorun. Özellikle sokaklarda dolaşan köpekler çocuklar ve yaşlıları tedirgin ediyor. Oysa yine mahallemizdeki boş arsalarının birisinin etrafı tellerle çevrilip içlerine küçük kulübeler yapılsa hem bu hayvanları mahalleli sahiplenir hem de bu hayvanlardan korkanlar rahatça sokağa çıkabilir. Muhtarlık ofisimin hemen yanı başındaki iki tarihi binada tescilli. Buralar kısa sürede ayağa kaldırılsa görünüm açısından olduğu kadar kullanılacağı amaçla da kente faydası olur” diye konuştu.

95 KAHVE

Mecidiye Mahallesi ile Güngör  Mahallesi sınırında bulunan meşhur 95 Kahve Güngör Mahallesi’ne ait. Bu kahveyi meşhur kılan 1930’larda 95 numaralı faytonun sahibi Mehmet Gözükara’nın 1950’den sonra burada bu kahveyi açmasıyla kahvenin adı o zamanın müdavimleri tarafından 95 olarak konuluyor. Ünü İzmir dışına da taşan 95 Kahve, işletmecisi Mehmet Gözükara’nın ünlü bir kabadayı olarak çevredeki tüm yoksul ve garibanlara yaptığı yardımlarla anıldığı halen konuşuluyor. İzmir’deki Musevilerin getirdiği meşelerle pişen kahve ve nargileler kentin birçok ileri geleninin ortak buluşma yeri olmuş 95 Kahve. Bu başlığı önümüzdeki günlerde geniş ve özel haber olarak sunacağım. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.