TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlişkiye yüksek beklenti ile başlamayın

Gelecekte aile hukuku alanında da görev alacak olan İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Aile Terapisti Psikolog Sinem Çatalyürek Kesiktaş’ı ağırladı. Çiftlerde ilişki yönetimi süreçleri hakkında bilgi alan öğrenciler, sorunlar ve çözüm yollarına dair fikir edindi

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2014 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İlişkiye yüksek beklenti ile başlamayın

Aile uyuşmazlıklarında problemin çözümünde göz ardı edilmemesi gereken insan faktörü ve konunun psikolojik boyutu konusunda farkındalık oluşması amacı ile İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Kutoğlu eşliğinde, Aile Terapisti Psikolog Sinem Çatalyürek Kesiktaş’ı ağırladı. İlişki başlangıcının da, ayrılma sürecinin de çeşitli evrelerden oluştuğunu dile getiren Kesiktaş, “Ayrılığın son evrelerinden olan yas evresinde kızgınlık ve depresyon görülür. Bu evrede insanlar şok nedeni ile inkar yoluna başvurur, öfke duyar ve isyan eder, vaatlere bağlı pazarlıklarla ilişkisini kurtarmaya çalışır, depresyona girer ve son olarak da ayrılığı kabullenir” dedi.

"KRİZ ANINDA MÜDAHALE OLMAZ"

Eşlerin birbirlerine anlayış göstermesi gereken en önemli zamanların kriz anları olduğunu ifade eden Kesiktaş, “Patronu ile kavga eden kişiye 'Ama sen de çok ters cevap verdin' derseniz, eşinizin size ait olmayan öfkesini üstünüze çekmiş olursunuz. Duruma müdahale ya da muhalefet edeceğiniz bir konu söz konusu ise eşinizin sinirleri sakinleşip hayat normale dönene kadar bekleyin” diye konuştu. Kesiktaş ayrıca, ilişkilerde hayal kırıklıklarının en önemli nedeninin, beklentinin yüksek tutulması olduğunu belirterek, “İlişkinize başlarken karşılıklı tanıma aşamalarını iyi değerlendirmek, mantıklı beklentiler oluşturmak için ilk kuraldır. Eşinizin kapasitesini aşacak beklentiler oluşturursanız, hayal kırıklığınız da o kadar büyük olur” dedi.

"DUYGULARINIZI DIŞA VURMAKTAN ÇEKİNMEYİN"

Depresyona da dikkat çeken Kesiktaş, “Ayrılık sonrası hissedilenler ile büyük, travmatik, ölüm sonrası hissedilenler benzerlik gösterebilir. Yeme ve uyku bozukluğu, panik atak, obsesyon, var olmayan ağrılar hissetme gibi sorunlar, 'Ben güçlüyüm, yok bir şeyim benim' diyenlerde sıklıkla görülür” dedi. Özellikle ölüm sonrası kişilerin toparlanma süresinin bir yılı bulacağı bilgisini aktaran Kesiktaş, ilk şokun ortalama 3 ayda atlatılabileceğini söyledi.

"BİZ BİR TAKIMIZ"

Birbirini tanımak konusunda ilişkinin ilk evrelerini sağlıklı olarak tamamlayan çiftlerin ilişkilerinin iyi devam etmesi için yapılması gerekenleri aktaran Sinem Çatalyürek Kesiktaş, “Karşılıklı gösterilen ilgi ilişkinin her döneminde devam etmeli. Durumlar karşısında mümkün olduğu kadar empati kurarak, eşinizin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışın. Unutmayın, siz bir takımsınız ve takım arkadaşları her zaman birbirine destek olur, güzel sonuçlar almak için birlikte mücadele eder. Birbirinizin tarafını tutmaktan çekinmeyin” önerilerinde bulundu. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.