TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Güneş Mahallesi

Konak Çankaya’dan Mezarlıkbaşı’nı geçip İkiçeşmelik’e doğru çıkarken sağda Kestelli ve Güzelyurt Mahalleleri arasında kalan Güneş Mahallesi 151 nci durağımdı

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2014 06:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Güneş Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Güneş Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ünal Göz’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (151 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Güneş Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35250

Mahallenin nüfusu:  115

Mahallenin seçmeni:  83

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 12

Mahallenin muhtarı:  Ünal Göz

Konak Çankaya’dan Mezarlıkbaşı’nı geçip İkiçeşmelik’e doğru çıkarken sağda Kestelli ve Güzelyurt Mahalleleri arasında kalan  Güneş Mahallesi 151 nci durağımdı. Yürüyerek gittiğim mahallede muhtar Ünal Göz ile Sakarya Mahalle Muhtarlığında buluştuk. Eşrefpaşa Caddesi’nin Kemeraltı tarafında bulunan Güneş Mahallesi’nin 11 sokağının aşağı inen tarafları Kemeraltı’na yukarı doğru uzanan kısımları ise Agora’ya çıkıyor. Gün içerisinde mahalle sınarları içerisinde bulunan 3 bin 500 işyerinde çalışanlar ve burayı ziyarete gelenlerle 50 bine yaklaşan nüfusa sahip Güneş Mahallesi, kayıklara göre ise 115 nüfusa ve 83’de seçmene sahip görünüyor.

KÜÇÜK ÇİN

Güneş Mahallesi’ndeki inili ufaklı üretim yerlerinde başta spotçular ve ayakkabı ile konfeksiyor, çanta ve trikotaj atölyeleri faaliyet gösteriyor. Burada iş yerlerinin küçük oluşu ve maliyetleri sınırlı tutmalarından dolayı ucuz ürünler üretmesi ile küçük Çin diye adlandırılıyor. Muhtar Ünal Göz, mahallede 35 yıla yıldan buyana ayakkabı sektöründe faaliyet gösteriyor. Sakarya Mahallesinde doğan Muhtar Göz, mahallesini şöyle ifade ediyor; “Bizim mahalle küçük diye tanımlanıyor. Küçükten kasıt kayıtlı nüfus ve seçmenin azlığı gösteriliyor. Kardeşim nüfus gerçekte öyle görünebilir ama burada irili ufaklı 3 bin 500 tane işyeri var, buralarda çalışanlar buraya ticaret için veya turistik amaçlı gezmeye gelenleri hesap ettiğimizde gün içerisinde bu sayı 50 binlere çıkıyor. Bu kadar yoğunluğun sorunları ile uğraştığımız neden görmezden geliniyor. Bu işyerlerinde çalışanlar bankalara işyerlerini adres gösteriyor, gelen tebligatlar, ayrıca işyerlerine maliyeden, mahkemelerden ve resmi dairelerden gelen evraklar, her koşulda bizim elimizden geçiyor. Burada iş yeri var diye buranın yolunun kaldırımının yapılması veya arızasının giderilmesi gerekmiyor mu? Mahallede bulunan esnaf arkadaşların şikayetleri gün içerisinde bitmek bilmiyor, mecburen muhtar olarak benim ilgilenmem gerekiyor. Kısacası mahalle ufak bu ufak mahalleler birleştirilsin gibi bir yaklaşım tamamen siyasi bir yaklaşım olur

OTOPARK MAHALLE

Güneş Mahallesi’nin 11 sokağının hemen hepsinin içerisi ve boş arsa ile yıkılan tarihi evlerin yerleri tamamen park etmiş araçlarla dolu. Mahallenin sokaklarından yürümek bile başlı başına bir dert. Muhtar Ünal Göz ile küçük bir o kadar şirin muhtarlık ofisi olarak da kullandığı atölyesinde yaptığım keyifli sohbet öğle sıcağında oraya giderken çektiğim tüm yorgunluğa değecek türdendi. Çaylarımızı yudumlarken, bir yandan ülke ve İzmir sorunları üzerine kısa sohbetler yaparak arada birde hemen Güneş Mahallesi ile ilgili kafa takılanları bir bir soruyordum. Sokaklarda neden bu kadar fazla araç park ettiğini sorduğumda, Muhtar Ünal Göz, derin bir iç çekerek, “Şimdi burada bu kadar işyeri varken bu kadar insan yaşarken bir hastalanan olsa bir iş kazası olsa bir ambulans bile giremez, Allah göstermesin bir yangın çıksa itfaiye bile giremez. Bu bilindiği halde bizim buranın esnafı ne yazık ki çevrede park sıkıntısı olduğu için aracını sokak içine kadar getirip bırakıyor. Aslında esnaflar içinde zor bir durum yaratıyor bu park. Çünkü buraya ticaret gelenler bile buraya girmekte zorluk çekiyor. Mahallemde bir çok işyerinde belirli bazı yerleri bekar odaları olarak kiraya veriliyor. Bu kişiler burada yaşadığı halde nüfus kayıt işlemini mahalleye yapamıyorum. Çünkü adres işyeri görünüyor. Bu kişilerde cezalı duruma düşmelerine rağmen mecburen ucuz olduğu için burada kalıyorlar. Aslında doğup büyüdüğüm bu mahallede işimden dolayı hiçbir zaman muhtarlık aklıma gelmedi. Ancak 2009 seçimlerine yaklaşırken mahalleye iki ay önce gelen biri muhtarlığa aday olunca, mecburen muhtar olmaya karar verdim ve seçimlere girdim. Şimdi ikinci dönemim mecburen burada doğup büyüyen ve burada ekmeğini kazanan birisi olarak buranın sorunlarına ve muhtar olarak bu sorunları çözme noktasında bulunmaya devam edeceğim.” dedi.

BELEDİYEDEN UMUTLU

Güneş mahallesi Muhtarı Ünal Göz, 30 Mart Seçimleri ile birlikte seçimlerde desteklediği Sema Pekdaş’ın başkan seçilmesiyle özellik Güneş gibi diğer sorunlu mahallelere daha fazla hizmet götüreceğine inandığını belirterek, “Başkanımız Sema Pekdaş ve Aziz Kocaoğlu ile ekiplerinin bu dönemde bir çok sorunumuza daha duyarlı olacaklarına inancım tam. Çünkü gerek seçim dönemlerinde verdikleri sözler gerekse de İzmir ve Konak’a bakış açılarından ben bunu fark ediyorum. Bizim mahalle önceleri Musevi ailelerin oturduğu  bir yer olarak bilinir. Ardından Roman ailelerde burada yaşadı. Son yıllarda buradaki evler birer birer boşalıp işyerlerine dönünce şimdi kala kala birkaç küçük gecekondu benzeri evlerde yaşayan yoksul kiracı aileler yaşıyor. Suriyelilerde geliyor ev bakmak için ama müsaade etmiyorum. Çünkü zaten mahallede yaşayan bunca yoksul insan varken birde onlar sorun çıkartsın istemiyorum. Şu anda en çok İzsu’nun sokaklarda yaptığı onarım çalışmalarının ardından açılan yerleri kapatmada İzbeton’la aradaki koordinasyon eksikliği ile bu açık yerler uzun süre vatandaşların çilesi olmaya devam ediyor. Aslında yukarıda bahsettiğim bekar evlerinde yaşayanları da hesaba katsak mahallede 500’e yakın yaşayan çıkar. Mahallemde madde bağımlıları ve hırsızlar fazlaca buralara giremezler. Çünkü hem burada kalan işyeri çalışanları ve sahiplerinden çekinirler. Genel olarak asayiş olayları da çevre mahallelere göre nispeten daha az. Halen başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere bir çok devlet kurumundan burada 50 öncesine kadar yaşayan Musevi vatandaşların çocukları ve torunları içi resmi evraklar muhtarlığa geliyor” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.