TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özür dileyen devletler sergisi

Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür tarafından 2013’ün son günlerinde İstanbul’da açılan ve kamuoyunda büyük ilgi toplayan ‘Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi İzmir ve Ege ile buluştu

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2014 06:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Özür dileyen devletler sergisi

EMİNE ŞEKER - ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avustralya, Şili, Sırbistan ve Bulgaristan’da toplumu bölen çatışmalar sonrası kalıcı barış için yapılanların; hükümetlerin devlet adına diledikleri özürlerin; toplumsal barış sürecinde atılan adımların bir araya getirildiği ‘Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür’ sergisi Anadolu turnesinin ilk durağında İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde açıldı.

KAMUOYUNDA BÜYÜK İLGİ ÇEKEN SERGİ 

Sergide dünyada çeşitli toplumların geçmişlerinde yaşanan çatışmalar, toplu cinayetler ve soykırımlar ile nasıl yüzleştikleri, fotoğraf, belge, belgesel, video ve tanıklıklar ile anlatılıyor. Devlet başkanlarının devlet ve toplum adına mağdurlardan nasıl özür dilediklerinin örnekleri sunuluyor. Toplumların geçmişleriyle yüzleşmeleri ve toplumsal barışın tesisi için yapı taşları ortaya konuyor. Anadolu Kültür’den Asena Günal ile Açık Toplum Vakfı’ndan Özlem Yalçınkaya’nın proje koordinasyonunu, Önder Özengi’nin de küratörlüğünü üstlendiği sergide,  yaşanan çatışmalarda, azınlıklara-muhaliflere karşı işlenen ihlallerde, etnik çatışmalarda ya da savaşlar sırasında işlenen insanlık suçları, savaş suçları ve soykırımlar için dilenen resmî özürlerin, barış, demokrasi ve insan haklarına saygılı bir siyasal kültür oluşmasına hizmet ettiği kadar, yaşananların bir daha asla yaşanmaması için alınacak önlemlerin de yolunu açtığına dikkat çekiliyor.

YENİDEN DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUZ

Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, dünya tarihinde toplumları bölen, parçalayan pek çok acı, haksızlık, zulüm yaşandığını hatırlatarak, “Bu sergi bu olaylarla devletlerin ve insanların nasıl yüzleştiğini, toplumların birlik ve beraberliklerini, toplumsal huzuru nasıl yeniden kurduklarını anlatıyor. Bu örnekleri incelediğimizde toplumsal barışın ve uzlaşmanın, geçmişindeki karanlık sayfalarla cesurca hesaplaşabilmiş, gerçeklerin üstündeki kalın örtüleri sıyırıp fırlatmış toplumların ayrıcalığı olduğunu görüyoruz. Kendimizi toplumun, fikir önderlerinin, karar vericilerin yerine koyma imkânımız yok. Ama hepimizi yeniden düşünmeye davet etmek istiyoruz” dedi.

Yakın dünya tarihindeki toplumsal uzlaşma ve barış çabalarını yansıtan bu sergi, İzmir’de de Türkiye siyasi tarihindeki sorunlu konuların özgürce tartışılmasına da katkıda bulunacak.

İzmir ve Egeliler kamuoyunda büyük ilgi çeken sergi 25 Mayıs 2014 tarihine kadar İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde ziyarete açık kalacak. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.