TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Duatepe’de örnek dayanışma

Konak’ın Duatepe Mahallesi’nde 4 dönemdir muhtarlık yapan Muharrem Koç’un önderliğinde 2000 yılında başlayan yoksullara yemek dağıtımı 14’üncü yılında da başarı ile sürdürülüyor. Piknik tüpü, bir teneke yağ ve sınırlı miktarlarda malzemelerle 100 kişiye hazırlanan iftar yemekleriyle hizmete başlayan aşevinde, Duatepeli vatandaşların dayanışması sonucu bugün günlük bin 200 kişiye iftar yemeği veriliyor

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2014 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Duatepe’de örnek dayanışma

HAMZA GÜL

Eşrefpaşa Duatepe Mahallesi’nde muhtarı Muharrem Koç’un önderliğinde, mahallelinin dayanışmasıyla Ramazan ayı boyunca her gün iftar yemekleri dağıtılıyor. 2000 yılından bu yana Eşrefpaşa 602 Sokak’ta küçük bir barakada hazırlanmaya başlayan iftar yemekleri fakirin umudu oluyor. Bu güne kadar, yapılan yardımlarla alınan erzaklar, aşevinde hazırlanıp iftara yetiştiriliyor. İftara 2 saat kala ellerinde kaplarla gelen vatandaşlar her gün kendileri için hazırlanan 4 çeşit sıcak iftar yemeklerini sofralarına taşıyorlar. İlk yıllarda piknik tüpü ve sınırlı malzemeyle çalışmaya başlayan aşevinde, bu Ramazan’da günde bin 200 kişiye iftar yemeği hazırlanıyor.

AŞEVİ FABRİKA GİBİ

Bu Ramazan ayında aşevinin ihtiyacı olan malzemeleri önceden tespit eden muhtar Muharrem Koç, geçen yıllardan tanıdığı farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletme sahibi hayırseverlere yemeklerde kullanılacak malzemelerin listelerini ulaştırdı. Gelen erzaklar aşevinin kilerine konuldu. Sabah aşçı Yalçın Birtan ve mahalleden gönüllü 8 kadın işe koyuluyor. Günün menüsüne göre yapılacak yemekler için gün boyu hummalı bir çalışmanın yapıldığı aşevinde iftara 2 saat kala bütün yemekler hazırlanıyor. Muhtar Muharrem Koç’un getirdiği ekmeklerle sıraya giren vatandaşlar ellerinde varan olan numaralı kartlara göre çağrılarak sıraya giriyor. Dev kazanlarda hazırlanan yemekler kişilerin ellerindeki kartlarda yazılı kişi sayısına göre kaplara konulup veriliyor. Aşevinin bulunduğu eski evi eski Konak belediye başkanlarından Muzaffer Tunçağ’ın destekleri ile modern ve hijyen bir mutfağa çevirdiklerini belirterek, “Bu ev zaten harabe bir durumdaydı, sahiplerini bulduk amacımızı anlattık ve mal sahiplerinin rızası ile burayı bugünkü haline getirdik. Şimdi her ramazan ayında başta bizim mahalle olmak üzere çevremizdeki 13 mahallede yaşayan ihtiyaç sahiplerinden oluşan binin üzerindeki kişinin yiyecek ihtiyacını sağlıyoruz. Aşevimizde Ramazan süresince her gün en az 4 çeşit yemek hazırlanıyor. Önceden belirlenen geliri düşük vatandaşlarımız iftar saatinden önce yemeklerini aşevimizden alıp aileleri ile birlikte iftarını açıyorlar. Bu hizmeti zor koşullarda olsa da yapmaktan son derece mutluyum, keşke günümüzde insanlar buna muhtaç olmasa da, bunları yapmak zorunda kalmasak” dedi.

GİYECEK SERGİSİ

Duatepe Mahallesi muhtarı Muharrem Koç’un girişi ile mahallede sadece yemek hizmeti verilmiyor. Mahalle sakinleri güvendikleri muhtar Muharrem Koç’un muhtarlık olarak da kullandığı bakkal işyerinin dış cephesindeki demir parmaklıklara evlerinde kullanmadıkları eski kıyafet, ayakkabı, ve oyuncakları buraya getirip bırakıyorlar. Buraya bırakılan kıyafet ve ayakkabılar yine buradan geçenlerce bakılarak alınıp götürülüyor. İnsanların son derece rahat bir şekilde birinin getirdiğini bir diğeri sorgusuz sualsiz alıp götürüyor. Gördüğümde şaşıp kaldığım uygulamayı sorduğum muhtar Koç, “Ben 1999’da muhtarlığa aday olurken mahalleli komşularıma ’sizlere hizmet etmek için muhtarlığa adayım dedim’ buna güvenen komşularımı mahcup edecek halim yok ya. Başladım neler yapabilirim diye düşünmeye, öncelikle ekonomik durumu iyi olmayan ailelerinin çoğunluğunu göz önüne aldığımda burada küçük de olsa bir imece usulü dayanışmayı hayata geçirmenin zorunlu olduğunu gördüm. Baktım insanlar güven duyacakları birisi olunca onun etrafında bu dayanışmayı çok rahat yapacaklar. Ben zaten bu bakkaldan çok büyük bir ekonomik getiri beklemiyorum, burada hem muhtarlık ediyor hem de harçlığımı çıkartacak kadar para kazanıyorum. İnsanlara önce bu sıcak yemek yardımı ile işe koyuldum. Zaman içinde üzerlerinde yırtık kıyafetlerle dolaşan çocukları görünce özellikle mahalleli kadınlara çocuklarının giymediği giysileri getirip buraya bırakmalarını söyledim. Gelen kıyafetleri sergi gibi bakkalın dışındaki demir parmaklıklara astım. Önceleri almaya çekindiler ancak zamanla bütün mahalleli bu uygulamaya başladı ve şimdi hemen herkes kullanmadığı her eşyayı getirip buraya bırakıyor. İhtiyacı olanlarda hemen her gün gelip yeni bırakılan bir eşya var mı diye kontrol ediyor. Eksiği olan ne varsa da kimseye bir şey sormadan alıp gidiyor” dedi.

AŞEVİ ÇALIŞANLARINA HEDİYE

Ramazan ayı boyunca her gün bin 200 kişiye yemek hazırlayan şef aşçı Yalçın Birtan ve 8 mahalleli gönüllü kadına ise bayram öncesi Arife Günü’nde yine muhtarın hayırseverlerden temin ettiği hediye paketleri veriliyor. Bu göstermelik hediyelerin verilişi de yine mahalle sakinlerinin bir araya geldiği bir törenle yapılıyor. Bir ay boyunca işlerini güçlerini bırakarak burada gönüllü hizmet veren mahalleli kadın ve kızlar sonunda yaptıkları işin manevi katkısının kendilerine çok büyük bir kazanç olduğu görüşünde. Bu nedenledir ki bir önceki yılda aş evinde yemek yapan kadınların hepsi bir sonraki Ramazan’da da çok özel bir engelleri yoksa bir sonraki yılda da aynı işi yapıyor. Son dönemde aşevindeki yemekten ve giyecek yardımlarından bölgedeki mahallelere yerleşen Suriyeli mültecilerinde faydalandığını belirten muhtar Muharrem Koç, “Şu an elimizdeki imkanlar ölçüsünde bize ulaşan herkese ayrım yapmadan yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Yalçın Abi ve ekibi canla başla sabahtan akşama yemek işiyle uğraşırken ben de gün içinde ortaya çıkan eksiklikleri gidermek için koşturuyorum. Artık hem hayırseverler, hem belediyemiz hem de mahalle sakinlerimiz arasında sıkı bir güven ve dayanışma bağı oluştu. Benim 15 yıldan beri hayata geçirmek istediğim sistem buydu. Bugün bu sistemi oturttuk, bundan sonra ben olsam da olmasam da bu sistem işler. Burada en önemli unsun güven. Güveni kaybetmediğiniz sürece bu hizmet her geçen yıl daha da artarak devam eder” şeklinde konuştu.

YÖNETİCİLERİN ZİYARETİ

2000 Yılında başlattığı bu uygulamanın zaman içinde kentin birçok idarecisi tarafından fark edildiğine dikkat çeken muhtar Muharrem Koç, “Bu aşevimizin faaliyete girmesinden sonra bizler Ege Üniversitesi’ne gelen ‘Öğrenci Değişim Programı’ çerçevesinde 80 kişilik yabancı öğrenci grubuna Türk örf ve adetlerini tanıtmak amacı ile burada yemek verdik. Ayrı Konak Belediye Başkanlarımızdan Muzaffer Tunçağ ve Hakan Tartan’ın yanı sıra Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’da değişik tarihlerde buraya gelerek insanlarla sohbet edip beraber iftar açtılar. Bu ziyaretlerle bu yöneticilerimiz buradaki uygulamayı görünce bize destek anlamında da her zaman yanımızda oldular. Bugünde yeni seçilen belediye başkanımız Sayın Sema Pekdaş misafirimiz olacak. Sanıyorum Sema Başkanımız da bu uygulamaya destek olacaktır. Mahallemizde düzenlenecek forum için gelecek olan başkanımız iftarını da bizim aşevinde açacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.