TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doktorlara geçici görev zulmü

İzmir Tabip Odası, Oran Süren Toplantı Salonu’unda ‘Görev Sağlık Bakanlığı’ndan Para Doktordan’ isimli bir basın toplantısı gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2014 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Doktorlara geçici görev zulmü

DAVUT İPEK - İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın hekimlere uyguladığı geçici görevlendirme uygulaması kapsamında Oran Süren Toplantı Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nezaket Kaya gerçekleştirilen toplantıda, hekimlerin geçici görevlendirme uygulaması sonucu yaşamış oldukları sorunları ve haksızlıkları dile getirdi. Geçici görevlendirme uygulaması konusunda akılcı, bilimsel ve gerçekçi bir düzenleme yapılmadığı için hekimlerin yıllardır bu şekilde mesleklerinden soğutulduğunu belirten Başkan Kaptaner, hekimlerin hangi gün nerede görev yapacağını bilemeyen çalışanlar haline getirildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bu soruna bir türlü çözüm üretemediğini vurgulayan Kaptaner, konunun artık bir angaryaya dönüştürüldüğünü de sözlerine ekledi.

“ÇÖZÜM ÜRETİLEMİYOR”

Hekimlerin uzun yıllardan beri geçici görevlendirmelere gönderildiğini belirten Dr. Kaptaner, bu duruma son derece karşı olduklarını ve bu sorunu birçok kurum ve kişiye ilettiklerini fakat bir türlü yapıcı bir sonuç elde edemediklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı’na gerekli yazıların yazıldığını fakat bu kangren soruna henüz bir çözüm üretilmediğini de söyleyen Kaptaner, hekimlerin bir hafta, bir ay, üç ay hatta 3+3 olarak altı aya kadar geçici görevlendirme uygulamasıyla mağdur edildiklerini vurguladı.

“YETER ARTIK”

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr.Kaptaner, geçici görevlendirme uygulamasının hekimleri sadece psikolojik anlamda değil, maddi anlamda da mağdur ettiğini belirtti. Bir hastaneden farklı bir hastaneye geçici olarak görevlendirilen hekimlerin gittikleri hastanelerin ücret politikası gereği daha düşük ücretlere tabii olabildiklerini, en azından bu soruna bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kaptaner, hiç olmazsa bu konuda hekimleri özendirici çalışmalar yapılmasını ve mağdur edilmemelerini istediklerini ve bu konuda “artık yeter” dediklerini belirtti.

GÖREV DEVLETTEN MASRAF HEKİMDEN

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nezaket Kaya, geçici olarak görev yapacakları yerlere gönderilen hekimlere artık harcırah dahi ödenemez noktaya varıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri artık kendi çalışanı olarak gördüğünü kabullenmenin adeta olanaksız hale geldiğinin belirtildiği basın toplantısında, 2014 yerel seçimlerinden sonra yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunun da hekimleri son derece mağdur ettiği vurgulandı. Kanuna göre Büyükşehir Belediyelerinin sınırları artık il mülki idare sınırları kabul edildiğinden, geçici görevlerine gönderilen hekimlerin artık İzmir merkezden Dikili, Bergama, Foça, Kiraz ve Beydağı gibi ilçelere kadar görevlendirildikleri ve görevlendirilen hekimlere yolluk, harcırah gibi tabii masrafların dahi ödenmediği belirtildi. Geçici görevlendirmenin yasal olarak durdurulmasının gerektiğini ya da hekimlerin görevlendirilme hususunda masraflarının karşılanması gerektiğini söyleyen Başkan Kaptaner, bu sorunun devam etmesi halinde hekimlerin yakında geçici görevlendirme görevlerini yapamayacaklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca toplantıda bu soruna acilen çözüm üretilmesinin gerekliliği, aksi takdirde hekimlerin kendi sorunlarına çözümü yine kendilerinin üreteceği vurgulandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Hekimlerle ilgili sorunların Sağlık Bakanlığı gündemine ancak şikayet ve soruşturmalarla girebildiğini söyleyen Dr. Suat Kaptaner, Sağlık Bakanlığı’na şu sözlerle çağrıda bulundu: “Hekimlerin özverisini kölece çalıştırma şeklinde istismar etmeyiniz. Hekimlere yönelik bu tavırları açıklamaya artık angarya kavramı bile yetersiz kalmaktadır. Yolluk ve harcırah ödenmesi sorununu çözemiyorsanız angaryayı durdurun. Eğer siz bu sorunu acilen çözemeyecekseniz, hekimlerin bu görevleri yapma koşulları ortadan kalkacak demektir. Zaten geçici görevlendirmelerle her gün, her hafta, her ay yerinden yurdundan ettiğiniz hekimleri angaryanın da ötesine mahkûm etmeye hakkınız yoktur. Artık hekimlerin bu görevlendirmeleri yapma koşulları ortadan kalkmıştır.”

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.