TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geçiş süreci istiyoruz

Tehlikeli sınıfta olmalarına tepki gösteren İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin 6331 sayılı yasaya göre İş Güvenliği uygulamasında meslek odalarının tehlikeli sınıfta olmaması gerektiğini savundu. Gazetemize konuşan Bilgin, geçiş süreci istediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2014 06:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Geçiş süreci istiyoruz

EMİNE ŞEKER

6331 sayılı yasanın tam anlamıyla uygulanmaya başladığı zaman işsizliğin artacağını iddia eden Bilgin, “Berberlerin kanunun alt yapısı hazırlanıncaya kadar geçiş sürecinde az tehlikeli sınıfta olması gerekiyor” dedi.

KAFAMIZI KARIŞTIRDILAR

İzmir Berberler Oda Başkanı Şükrü Bilgin, 16 yıldan beri berberler odasının işleri ile ilgilendiğini söyleyerek, “Göreve geldiğim günden bugüne oda statüsünde, oda işleyişinde ve oda üyeleri üzerinde farklı uygulamalarla karşı karşıya kaldık. Bunların en önemlisi olan 6331 sayılı yasa oldu. Bu yasayı anlamakta zorlandık. Anlamadığımızı defalarca basında anlattık. Bu yasanın çıkması tabi ki güzel ama berberlerin tehlikeli sınıfta olması bize kötü bir anlam yükledi. Bir jiletin ya da makasın adının kesici alet olmasından dolayı risk gurubunu artırarak bizi tehlikeli sınıfa koydular. Kanundaki bazı boşluklar bizi tamamen 6331 yasasından uzaklaştırıyor. Çünkü üyelerin bu konuyu anlamakta zorlandığını gördüm. Oda statüsündeki üyelerimiz ‘ben 6331 sayılı yasanın içinde neresindeyim’ i anlayamadı. Yasa çok kişiye göre değişik. Bu zamana kadar 50’ye yakın uzman bizi ziyaret edip anlattı. Ama 50’sininde kafamızı karıştırdığını söyleyebilirim. Herkes kanunu ‘en iyi ben inceledim’ diye geldiler. Hepsi farklı noktalarda buluştuğunu gördüm. Ben yine tatmin olmadım ve bakanlığı aradım. Bakanlıktan da farklı bir açıklama geldi. Sonuç itibariyle 6331 sayılı yasa berberleri içine alarak tehlikeli sınıfa koymuş ama berberlerin hiçbir şeyden haberi yok” dedi.

60 YAŞINDAKİ ÜYEME ANLATAMIYORUM

İzmir’de çalışan tüm berberler 6331 sayılı yasanın getirdiği mecburi iş sağlığı ve güvenliğini anlamlı bulmadıklarını belirten Bilgin, “İlk önce biz oda olarak berberlerimizi bir standarda sokmamız gerekiyordu. Standart derken illa ki dükkânda olacak şeylerle ilgili değil. Dükkânın belli metrekaresi ve dükkânın ruhsatının olup olmadığı önemli. Ben bu yasayı 60 yaşındaki üyeme anlatmakta zorlanıyorum. Her salon gençlerin çalıştığı şıkır şıkır salonlar gibi değildir. Yani gençlere daha iyi anlatabiliriz. Ama çoğunluğun söylediğine göre tek başına çalışanlara bu yasanın uğramadığı söyleniyor” şeklinde konuştu.

TERAZİSİ OLMAYAN BİR YASADIR

Bilgin, 6331 sayılı yasanın risk analizinin berber dükkanına yapıldığına inandığını ifade ederek, “6331 sayılı yasaya göre sigortalı işçi çalıştırılmak zorunda. Bu yasaya göre sigortasız çalıştırılan elemanlar iş sahibi tarafından işten çıkartılıyor. Sigortalı işçi çalıştıranlar doktor hizmeti, hemşire hizmeti, iş güvenliği uzmanı hizmeti satın almak zorunda. İş yeri hekimi bulundurmak zorundadır. Yüzde 5 üyem bile yok. Geri kalanlar bu durumdan muaf olarak görünüyor. Berberler için getirilen bu yasa terazisi olmayan bir yasadır. Berberler bu yasa içinde olmak istemiyor. 6331 sayılı yasa bir fabrikada, bir işletmede, bir döküm atölyesinde ağır sanayilerde tabi ki lazım” diye konuştu.

RİSK ANALİZİ YASANIN BİR BÖLÜMÜ

Risk analizinin, her dükkanın 4 yılda bir yapması gereken fiziki durumu ile ilgili olduğunu vurgulayan Bilgin, “İş yerinin aksanında bir sorun var mı? Su giderlerinde bir sorun var mı? Tezgahları sağlam mı? gibi kontrollerdir risk analizi. Yalnız risk analizi 6331 sayılı kanunun bir bölümüdür. Bir iş yerinde hizmetler paraya dayalı olduğu için berberler sigortalı işçi çalıştırmak istemiyorlar. Bizim oda olarak belirlediğimiz 3 bin berberin içinde sadece sigortalı işçi çalıştıran sayısı 100’ü geçmez. Ama bazı berberler yanındaki elemanları çıraklık eğitimine gönderdiği için onlarda tek başına çalışıyormuş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

GEÇİŞ SÜRECİ GEREKİYOR

Bilgin, berberliğin az tehlikeli sınıfa geçmesi gerektiğini belirterek, “Berberlerin kanunun alt yapısı hazırlanıncaya kadar geçiş sürecinde az tehlikeli sınıfta olması gerekiyor. Altyapı hazırlanıp bize süre verselerdi 5 yıl sonra bizden istediklerini söyleselerdi o zaman üyelerimiz hazırlanırdı. Berberlik işine başlayacak olan kişiler şartların ağırlaştığını göreceği için tercih etmeyecekler. O zaman yapan ya da yapmayan belli olacak. 2013 yılı Ocak ayından itibaren bu kanuna uymayan berberlere herhangi bir ceza gelmedi.  Seçimlerden dolayı hükümetin bu konu ile ilgili bir memur görevlendireceğini sanmıyorum. Alıştıra alıştıra olsun ki berberlik mesleğini icra eden kişilerde ona göre önlemini alsın” dedi.

İŞSİZLİK BAŞLAYACAK

Türkiye genelinde tüm berberler oda başkanlarını toplayıp ilk önce kendilerine anlatılması gerektiğini savunan Bilgin, “Türkiye’de 128 tane berberlik ve kuaförlükle ilgili oda başkanı var. Bize bir brifing verilseydi. Bizde önerilerde bulunsaydık. Bu kanun daha farklı çıkardı. 6331 sayılı yasa var ama işlemiyor. Yasa tam anlamıyla oturduğu zaman işsizlik başlayacak. Kimse bunun farkında değil. Dükkanlar sadece risk analizi yaptırıp durumu geçiştirecek” şeklinde konuştu.

AYNI GEMİDEYİZ

Bilgin, zamanında taksicilere süre verildiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: “Taksicilere dediler ki, ‘5 yıl içinde taksinizi yenileyeceksiniz' 5 yaşından büyük araba olmayacağı söylendi. Kanun çıktığında 40 yıllık arabalar vardı. 5 yıl içinde arabasını değiştirdi. Trafikte 5 yaşından büyük araba olmayacak dendi. Taksicilerde ya ilk yıl ya da 5. yılda arabalarını değiştirdiler. Aynı şekilde berberler odalarına da yetki verilmesi gerekiyor. Ceza ve korkutma yöntemi bu işin çözümü değildir. Berberler bu konuda fazla tedirgin olmasınlar. Kafalarına takılan soruları berberler odasına gelerek bilgi alsınlar. Biz aynı gemideyiz. Birimiz batarsak hepimiz batarız. Tüm berberlerle dayanışma içinde olalım.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.