TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası başarıya ulaştı

Çocukluğundan bu yana dedesinin ve anneannesinin oyuncak yerine kalem, resim defteri, boya hediye etmesi sayesinde resim yapmaya başlayan İzmirli sanatçı Derya Var, Asya Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında "Uluslararası Barış Elçiliği Ödülü"ne layık görüldü

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2014 07:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Uluslararası başarıya ulaştı

Derya Var, yaptığı açıklamada, anneannesi ve dedesinin de resim sanatıyla ilgilendiğini ve sergilerinin bulunduğunu, çok küçük yaşlarda resim ile tanışmasına bu kişilerin oyuncak yerine getirdikleri kalem, resim defteri ve boyanın neden olduğunu anlattı.

ESERLERİNDE BARIŞI VURGULADI

Son 15 yıldan bu yana profesyonel olarak resim yapmaya başladığını ve uluslararası çalıştaylarda kendini ifade etmeye çalıştığını dile getiren Var, sufizme olan ilgisi nedeniyle dervişleri ve mevleviliği konu aldığı eserlerle barışı vurguladığını dile getirdi.

'AŞKIN KANATLARI' VE 'DERVİŞLER'

Şu ana kadar 40'a yakın sergi açan Var, şöyle konuştu: "Şangay'da düzenlenen Asya Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında Asya'da Güven Artırıcı Önlemler ve Diyalog Barış Topluluğu'nun etkinliği kapsamında yapılan bir resim sergisine davet edildim. 'Aşkın Kanatları' ve 'Dervişler' ismini verdiğim iki eserim sergilenmeye layık görüldü. Bu ödülü almayı hiç beklemiyordum, benim için de sürpriz oldu. Mevlana'nın 'Ne olursan ol gel' felsefesinden yola çıkarak yaptığım iki resimle ödüle layık görüldüm. Türkiye'den ilk kez birine bu ödül verildi. Çok onurluyum. Benim için çok anlamlı bir ödül. Çünkü son yıllarda yaşanan acımasız savaşlar, yitirilen genç fidanlar vicdanlarımızı çürüttü. O yüzden barışa çok ihtiyaç var. Bu ödülün çok uluslu liderlerin katıldığı bir toplantıda bana verilmesi geleceğe olan ümitlerimi yeşertti. Kimsenin burnunun kanamasını istemiyoruz. Ben buradan dünya liderlerine şöyle seslenmek istiyorum. Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz."

BARIŞA, HUZURA OLAN AÇLIĞI TUVALE YANSITTI

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'dan aldığı ödüle layık görülen eserleri günde 6 saat çalışarak ortalama iki haftada tamamladığını anlatan Var, şöyle devam etti: "Ben eserlerimde genellikle dervişleri çalışıyorum. Bir yerde kendi ruhumu da terbiye ediyorum. İnsanın kendi içsel yolculuğunu anlatıyorum. Dil, din, ırk farklı olabilir ancak bunlar en büyük zenginliğimiz. Aynı çatı altında bir araya gelinebilir, hatta daha renkli bir mozaiğin ortaya çıkması da sağlanıyor.

 

Eserlerim aslında sessiz bir çığlık. Hoşgörüye, barışa olan bir susuzluk. Resimler aracılığıyla da bunu insanlara aktarıyorum. Sufizm ve Mevlana'nın hoşgörü mesajlarını iletmeye çalışıyorum. Etkinliğe Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül de katılacaktı ancak Soma'daki maden faciası nedeniyle katılamadı. Bir eserimi de sayın Cumhurbaşkanımıza hediye ettim." (AA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.