TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin canı 301 kez yandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, dün yaptığı son açıklamada Soma'daki maden faciasında 301 işçinin cesedine ulaşıldığını bildirdi

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2014 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’nin canı 301 kez yandı

Bugüne kadar Soma'da maden faciasındaki acının siyaset üstü olduğunu söylediğini hatırlatan Yıldız, Soma'ya gelerek acılarını paylaşanlara teşekkür etti. Bugüne kadar sakinliklerini koruduklarını ve bütün ekipleriyle Soma'da bulunduklarını hatırlatan Yıldız, bütün eleştirileri sineye çektiklerini içlerindeki fırtınayı ‘sessizlik’ olarak tercüme etmeye çalıştıklarını kaydetti.

 YAŞAM ODALARI

Gazetecilerin “yaşam odaları konusunda düzenlemeye gidilecek mi?” şeklindeki sorusu üzerine de kazanın sıra dışı ve herkesi çok derinden yaraladığını vurgulayan Yıldız, “Bu kazanın yalnızca bir kurumumuzla değil, bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Ne varsa alternatif, değerlendirmesi gereken bundan sonra onlar yapılacak Ondan yana müsterih olun” diye konuştu.

Bakan Yıldız, soruşturmayla ilgili bir soru üzerine de şu yanıtı verdi: “Şu anda bana ulaşan bir konu yok. Mutlaka onlar bir değerlendirme yaptılar, fakat o değerlendirmeler sonucunda tamamladılar mı, yoksa devam ettirecekler mi kendileriyle konuşmamız gerekiyor. Konuştuktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. Bilirkişiyle beraber, savcıyla, iş müfettişiyle beraber girilen ocakta çalışmanın sonuna varıp varmadıklarını da görüşeceğiz. Hata Çalışma Bakanımızın bu konuda bilgisi varsa o da paylaşabilir kamuoyuyla.”

 

ÖLEN SON 2 İŞÇİ DE ÇIKARILDI

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden son 2 işçinin cesedi, yaklaşık 96 saat sonra çıkarıldı

Eynez bölgesindeki maden ocağında son iki işçinin çıkarılması için yürütülen çalışmalara, ambulansların maden ağzına giriş yaptığı alanın yağmur yüzünden balçık haline gelmesi nedeniyle ara verilmişti. Alanın mıcırla doldurulması ve ambulansların yanaşabilmesi üzerine çalışmalara devam edildi.

Maden ocağını işleten şirketin işçileri tarafından çıkarılan cesetler, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Böylece maden ocağından çıkarılan ceset sayısı 301'e ulaştı. Bu arada çalışmalara katılan işçiler ile arama kurtarma ekiplerinin alanı terk ettiği görüldü.

 

BU VEBALİ KİMSE ÜSTLENMEZ

Maden sahasının üretim içinde olmaması nedeniyle bir kısım korunma tedbirlerinin zorunlu hale geldiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna çok önem vermemiz lazım. Hem soruşturmanın sıhhati hem de maden ocağının farklı riskler içermemesi herhangi bir yangının oluşturmaması, herhangi bir metan gazı boşalım oluşturmaması gibi. Bunun için bir bakıma ihtiyacı var, delillerin olduğu yerde bu vebali kimse üstlenmez. İster kamu isterse özel şirket, kim olursa olsun ihmali olduğuna inanılan ve rapor sonuçlarıyla beraber kimin burada ihmali varsa, o cezasını çekecektir ve çekmelidir. Bu konuda hiç kimsenin farklı müracaatı olamaz. Kamuoyu hassasiyetimizi biliyor, bununla hiçbir kimsenin herhangi bir zafiyet gösterme ihtimali olmaz, bizler bunun her zaman olduğu gibi farkındayız."

 AFAD LİSTE YAYINLADI

Madende hayatını kaybedenlerin listesinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD)'ın internet sitesinde yayınlandığını hatırlatan Bakan Yıldız, “Olayın başından beri şeffaf olduğumuz bu yapı sürdürülecek. Aynı liste işçilerimizin bulunduğu illerin milletvekillerine gönderiliyor. Vefat eden işçilerimizin listesini AFAD'ın internet sitesinde isimlerini detaylandırmadan veriyoruz” şeklinde konuştu.

Yıldız, kriz merkeziyle ilgili olarak kalan cenazelerin ailelerine teslim edilmesinin ardından farklı değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise kayıp başvurusunda bulunan bütün ailelerden DNA örneklerinin cenazelerden alınanlarla karşılaştırılması sonucu işlemlerin hızlı yapıldığını söyledi. (AA/MANİSA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.